Hitta rätt dagsryggsäck

Hitta rätt dagsryggsäck

Din bästa vän

Text: Olof Lange / Illustration: Jorie Einarsen


En vän som alltid finns där för dig, som aldrig sviker och följer med på allt du gör … den perfekta ryggsäcken alltså, finns den? Hur hittar du den? Vi tittar närmare på ryggsäckens olika funktioner i jakt på en rygga som ska funka till mycket och briljera främst i sin flexibilitet. Många detaljer och lösningar är lika praktiska i vardagen, till träning och ute på äventyr. Vilka är viktiga för dig och vad kan du välja bort?


Arc'teryx ryggsäck

Vad bär du med dig och vart bär det av?

Dagsryggsäckar är designade med fokus på låg vikt och mångsidighet medan de håller allting åtkomligt när du är i rörelse. Från lättare promenader i stan till extrema alpina turer så delar de samma grundläggande funktion: att rymma och organisera det du behöver under dagen. Form följer funktion och estetik har en lika självklar funktion i ryggsäckar som kompressionsremmar eller ytterfickor har. Stilen dikterar när en ryggsäck passar in och när den kan kännas malplacerad. Hemma på stan eller snygg i skogen? Var bär du ryggsäcken mest och vilka funktioner är viktigast?

• Om du alltid har ryggsäcken med i vardagen kan lättåtkomliga fickor och ett datorfack vara nyckelfunktioner. Med ett nedtonat yttre som inte skriker sport och funktion passar den fint på jobbet och i stadsmiljön, även om den gör sig bra också på skogsturen.

• För den som alltid är på språng mellan jobb, klättergym och helgturer blir tekniska funktioner viktigare och ryggsäcken måste rymma och hålla ordning på allt du behöver för flera aktiviteter. Axelremmar med bra passform, flexibel volym och avdelade fack ökar mångsidigheten, men kan vara klurigare att matcha med slips och affärslunch.

• När det urbana livet mest är en väntan på nästa äventyr är rullförslutning ett robust alternativ med justerbar volym och utan extra remmar eller tingeltangel. Den minimalistiska designen i moderna klätterryggsäckar är riktigt snygg också på stan men alltid redo för tuffa utmaningar. Bara det allra nödvändigaste av detaljer och funktioner kan vara helt rätt även i vardagen.

Karta och energibars

Design, nyckelfunktioner och kompromisser

En påse med två remmar – så långt är alla ryggsäckar likadana, och det kan vara allt som behövs. Men under längre turer är det skönt att kunna anpassa hur säcken sitter och inte heller så dumt att kunna stänga den ordentligt. Redan här börjar variationerna grena ut sig med olika varianter av förslutning, remmar och vaddering. Fack och ytterfickor gör det sedan lättare att organisera innehållet och fästpunkter på utsidan kan hålla extra utrustning. De möjliga kombinationerna är lika många som alla aktiviteter och äventyr du kan tänka dig att ha en ryggsäck till!

Att bara lägga till smarta funktioner blir till slut tungt och onödigt krångligt. De flesta dagsryggsäckar är designade för ett huvudsyfte, ofta med några extra funktioner som gör dem mer mångsidiga. Vi vill antagligen att den perfekta dagsryggsäcken ska vara full med fickor och funktioner, samtidigt som den är ultralätt och dessutom avskalad och stilren. Men precis som din bästa vän har sina små egenheter, så är det är svårt att få med alla tre – så vad är nödvändigt och vad är du villig att kompromissa med?

Dragkedja, rullförslutning eller topplock?

Alla olika stängningar har sina för- och nackdelar men tillsammans kan de ge extra funktionalitet, som en rullförslutning på toppen med en extra dragkedja längs sidan. Snabb åtkomst kan tyvärr även göra det lättare för andra att komma åt innehållet. De allra flesta dagsryggsäckar har dragkedjor som gör dem lätta att öppna också med en hand och öppningen kan placeras på olika sätt. Det ger bra åtkomst till innehållet, men är också en svag punkt för slitage.

En rullförslutning är praktiskt taget oförstörbar men lite krångligare att öppna och stänga. Volymen är justerbar och säcken kan göras helt vattentät. I kombination med till exempel en öppningsbar ryggpanel får du det bästa av två världar.

Dragsko och topplock är riktiga klassiker som kan ge en ryggsäck både stil och funktion som håller länge. De är snabba och enkla att använda och återfinns därför på ryggsäckar för allt från retroinspirerat vardagsbruk eller vandring till extrem ultralöpning.

Knivar i packningen
Ryggsäckens detaljer och funktioner

Dator eller vätskeblåsa?

Funktioner som är designade för ett specifikt syfte kan vara bra till flera ändamål och den mångsidigheten är nyckeln till en långvarig vänskap. Ett datorfack kan rymma en vätskeblåsa eller tvärt om, du vill antagligen ändå inte ha dem där i samtidigt. Pennfack är perfekta till hopfällbara grillspett och ätpinnar av titan. Skidryggsäck på stan? Mobil och plånbok ligger skyddade i det fodrade facket för goggles och avdelningen för lavinutrustning är som gjord för anteckningsbok, hörlurar eller en powerbank och ett hjälmfäste funkar både till skid- och cykelhjälmen.

Där äventyret är viktigast

Arc’teryx Alpha FL 30 är en lätt och riktigt teknisk ryggsäck för klättring, is och alpina turer men med den minimalistiska designen passerar den även obemärkt i stan. Dubbel stängning på toppen gör volymen justerbar med stor flexibilitet och två fickor med dragkedja är ovärderliga detaljer. Alpha FL 30 blir bara bättre ju längre upp i bergen du kommer.

Bäst i vardagen

Haglöfs Bergspår 25 har en enkel och klassisk stil som passar väl in i stadens vardagsbestyr, samtidigt som den rymmer många funktioner med sidofickor, en stor och låsbar öppning med inre organisering och en dragkedja i sidan till datorfacket. Säcken har förstärkt botten och står stadigt på egen hand när du väntar på bussen.

Mångsidig och stilren

Eagle Creec Explr Backpack 26L lyckas samla många detaljer för olika aktiviteter men ser ändå mer stilren än funktionell ut. Justerbar bröstrem med visselpipa, stretchiga sidofickor till vattenflaskan och avtagbara kompressionsremmar är perfekta för äventyr och högt tempo. Väskan har en riktigt stor öppning på framsidan och gott om inre organisering. Dator, ombyte, nycklar och värdesaker – allt har sin plats.

Vardagsryggsäck Svamp

Addnature på sociala medier

Copyright © All rights reserved