Rusta för bergsbestigning

Rusta för bergsbestigning

Vår Addnature Family-medlem Emma Svensson är en mångsysslande och äventyrslysten entreprenör, frilansfotograf och bergsbestigare. Bland annat har hon bestigit det högsta berget i varje land i Europa under ett års tid – hela 49 stycken! I vårt nya nummer av Hooked kan du läsa mer om hennes resa från rockfotograf till helfrälst bergsbestigare. Här tipsar hon om utrustningen som tar henne till toppen.

Foto: Emma Svensson


Ryggsäck

När jag ska ut på dagstur i Alperna eller svenska fjällen använder jag The North Face Verto 27. Det är en klätterryggsäck inte en vandringsrygga, så du har inga fickor på utsidan som gör att du kan tappa saker eller fastna någonstans.

För expeditioner som Ama Dablam och Aconcagua har jag använt en 65L ryggsäck som också har bra förvaring på utsidan, Osprey Ariel AG.

På större expeditioner har jag också alltid med The North Face Base Camp XXL-duffelbagen där jag packar alla mina grejer. Den är väldigt tålig och skyddar min utrustning bra, plus så snygg!

Om jag ska ut på en trailrun eller cykeltur så älskar jag Silvas löparryggsäck Strive Light 10. Jag får plats med det nödvändigaste, den sitter bra och det är enkelt att komma åt fickor/dryck i farten.

Emma Svensson

La Sportiva G2 SM

Skor

För lättare vandring och lägre berg upp till 4000 meter använder jag La Sportiva Trango Tower gärna i berg i Alperna som har mycket klippa, som till exempel Matterhorn. Jag kör med Scarpa Phantom Tech om det är mer snö men ändå teknisk klättring, för berg som är runt 4000-5000 meter höga. Fungerar också suveränt till isklättring. Smidiga, stabila och väldigt sköna. Jag har klättrat många berg med dessa!

För berg som är över 5000 meter använder jag en dubbel storsko för att inte frysa. Rekommenderar La Sportiva G2 SM.
När det vankas traillöpning är mina favoriter La Sportivas Bushido II som ger stabilitet på tuffa underlag. Superbra grepp, lätta, smidiga och dessutom skyddar de bra från vatten och lera.

Stavar

Ett par stavar har jag alltid med mig och de ska vara superlätta och ihopfällbara. Precis som Black Diamonds Distance Carbon FLZ



Stegjärn

Om jag som nybörjare skulle köpa ett par stegjärn skulle jag välja Grivel G12, klassiska stegjärn för alpina turer. Om jag klättrar mixade turer med en hel del klippa så föredrar jag Grivel Air Tech NM då de inte har lika långa "spikar" vilket underlättar när det är mer klippa. Grivel är ett familjeägt företag som uppfann stegjärnen på 1800-talet. De tillverkar fortfarande allt i norra Italien i en fabrik som drivs av solpaneler. Jag gillar det.

Isyxa

Din första isyxa bör också vara en klassisk mountianeering yxa. Du kommer mest använda isyxan för att hålla balansen så den behöver vara rätt längd för dig. Inte för lång eller för kort. Grivel Air Tech Evo är en perfekt första yxa.

För mer tekniska klättringar som kräver två yxor använder jag Grivel North Machine Carbon.

Rep

Edelrids Hummingbird Pro Dry Rope. Ett 60 meter singelrep är det du använder allra mest i bergen. Skulle jag bara investera i ett rep skulle det bli ett sådant. Något som är anpassat för alpinism så det inte är för tjockt och tungt. För isklättring hade jag valt att använda Mammut 7.5 Twilight Dry Rope. Ett dubbelrep som kan motstå väta och smuts. 70 meter är en bra längd i de flesta fall.

För alpin klättring använder man en ATC med guidefunktion för att också kunna säkra ovanifrån. Så Black Diamond ATC-guide sitter alltid på min sele.

Hjälm

Jag skulle aldrig klättra utan hjälm. Stenras är en av de största riskerna i bergen och en bra hjälm är ett måste. Black Diamonds Vapor är både lätt och ventilerande vilket är extra tacksamt på sommaren.



The North Face L5 Jacket

Skalplagg

Se till att de är vatten och vindtäta, har fickor på lämpliga ställen, luva på jackan och sitter lite ledigt så du kan ha flera lager under. The North Face L5 Jacketär den bästa skaljackan jag någonsin använt. Det nya Futurelight-materialet är extremt mjukt och följsamt samtidigt som det skyddar och andas.

Jag älskar att klättra i tights eller mer åtsittande byxor så att man inte fastnar i stegjärnen eller liknande. Jag gillar helt enkelt en tajtare byxa när jag är ute på berget och därför gillar jag The North Face Impendor Alpine Pant – de är både snygga och funktionella.

The North Face Summit Series

Dunjacka

Jag har en tunn dunjacka som alltid är med i ryggsäcken. Det är ett måste för vädret kan alltid ställa om snabbt i bergen. Jag har en från The North Face Summit Series, 800 fill power. Se till att den har en luva!

Icebreaker 260

Baslager

Jag har gärna lite tjockare baslager i merinoull då jag är frusen av mig. Icebreaker 250 Vertex Drift brukar jag använda. Jag gillar när tröjan har dragkedja halvvägs ned så man kan ventilera vid behov, och att den har hög hals så att man håller sig varm när det blåser. Tycker också om när armarna är långa / det finns hål för tummarna så det inte blir ett glapp mellan tröjan och handskarna så man blir kall där. För svenska fjällen väljer jag bara en tunnare variant av samma modell.

Buff Dryflx+

Huvud, fossingar & händer

Buff Dryflx+ Headband - föredrar pannband framför mössa när jag kan. Det är smidigare under hjälmen och om jag fryser kan jag istället ta på mig luvan på både dun- och skaljackan.

Smartwool Hike Medium - skön socka i ull för att inte frysa om fötterna.

Mountain Equipment Super Alpina Glove - min favorithandske för varmare dagar i Alperna och för svenska fjällen. Jag har provat så många handskar genom åren för att hitta några som verkligen levererar. Varma och smidiga med bra grepp.

The North Face Green Kazoo

Husrum

Jag måste ha det bästa tältet på marknaden då jag ofta tältar i extrema förhållanden. The North Face Mountain 25 eller VE25 är de man ser mest på expeditioner runt om i världen. Det finns en anledning till det. Håller för det mesta även när det är storm.

En bra sovsäck gör att man får ordentligt med vila under natten. Oavsett om jag sover direkt på berget eller i tält så föredrar jag en lite varmare variant som The North Face Green Kazoo då jag är frusen av mig. Om jag är på en expedition har jag en -40 sovsäck i de högre lägren.

Käk

När jag är iväg på expedition behöver jag ett litet smidigt och pålitligt kök. Primus Lite Plus brukar få följa med och fungerar bra även på över 6000 meters höjd.

Min favoritmat kommer från LYO. Det är det jag äter på mina äventyr när jag behöver ha med mig något som ger mycket energi, inte innehåller massa tillsatser och konstiga produkter och är enkelt att tillaga.





Saker jag alltid har i ryggsäcken:


Läs Emmas artikel ”Från rock till rookie” i Hooked on Climbing här.

Addnature på sociala medier

Copyright © All rights reserved