Epic Gear – Flanellskjortan

Epic Gear – Flanellskjortan

Text: Jenny Wikman / Bild: Emelie Voltaire

Har ni några vardagsfavoriter att tipsa om ur friluftsgarderoben? Jag ställer frågan till Addnature-gänget som pysslar med denna tidning. Men egentligen är den riktad till en enda person, min mest söderhipstriga kollega, som direkt kontrar med ”Tantolunden!” varje gång jag föreslår AW över stormkök i skogen. Oscar börjar rota i garderoben. Och, det ska sägas, det är ingen tråkig garderob.

Problemet är snarare att sålla ut en enda favorit. Nämn ett enda trendplagg – han har det. Arc’teryx-brallor? Javisst. Duffelväska från The North Face? Check. Patagonias ikoniska dunjacka? Men snälla … Sedan nästan vrålar han ut: ”Fjord flannel!” Geni. En varmfodrad skjorta som är en jacka som är en skjorta. Och vem fan älskar inte flanell?

Måhända var det inte tjugohundratalssvensken med bostadskarriär, Stringhyllor och elcykel som Yvon Chouinard hade i åtanke när han smidde egna klätterpitoner på 50-talet och sålde ur bilens baklucka för att nätt och jämnt finansiera sitt leverne som luffande klättrare i Yosemite. Men här sitter vi i dag. Och företaget som under 60-, 70- och 80-talen fasade ut bomull ur friluftsgarderoben till förmån för fleece, syntetunderställ och lager-pålager-principen, har blivit kult.

Att bära flanell i stan signalerar numera samma fäbless för det rebelliska luffarlivet, fast med kollektivavtal och ISK-sparande i ryggen. Drömmen om Chouinards 50-talsYosemite, prestigen i att kunna jamma en spricka och slarvigt veva ihop en bearnaise på Trangia-kök, lever nämligen i allra högsta grad kvar som statusmarkörer. Nu är inte längre kanadaskjortan förbehållen glesbygdsmän med vedyxan i högsta hugg, även kranskommunskisen med Tinder-profilen full av klättergymsbilder bär den utan att blinka. Skillnaden må vara märket på bröstet, vilket signalerar ännu en trendig fjäder i hatten: ett miljöalibi.

I sann Patagonia-anda är det nämligen ekologisk bomull och 90–100 procent återvunnen syntet som gäller i alla skikt av detta genialiska plagg – till och med den värmande syntetisolering som kvalificerar den för höst- och vårbruk. Ihop med företagets mångåriga historia av att motverka kemikalier i bomullsbranschen, bekämpa ekosystemförstörande dammbyggen, begränsa sin egen ekonomiska tillväxt och skänka 1 procent av sin försäljning (vinst eller ej) till välgörande ändamål väver det här en tvättäkta Greta-front att visa utåt.

Skön flanellskjorta

En oklanderlig uniform för såväl korvgrillning i skogen som komplimangfiske på krogen.


Addnature på sociala medier

Copyright © All rights reserved