Friluftsköksguiden

Friluftsköksguiden

Text: Anna Kernell / Foto: Emelie Voltaire

Det finns inget härligare än att laga och äta mat i naturen och vi på Addnature tycker att de bästa måltiderna tillagas just där. På ett friluftskök. Men vilket kök ska man välja? Hooked hjälper dig att reda ut vilket som passar dig och dina äventyrsplaner bäst


INNEHÅLL:


Kolla in vårt breda sortiment och hitta rätt kök för dig:





Att tänka på när du väljer kök:

  • Vilka typer av äventyr ska du ha med köket på?
  • Vill du kunna använda det även på vintern?
  • Kommer du mest att använda det själv eller räknar du in hela familjen?
  • Vilka andra krav förväntar du dig att köket lever upp till?



Få bättre fyr på friluftsköket:

  • Använd lock och vindskydd = mer effektivt – bättre för miljön.
  • En värmeväxlare förbättrar bränsleekonomin ytterligare.
  • Se till att allt är helt och fungerar som det ska, inför varje tur.
  • Ta alltid med tändare eller tändstickor, även om köket har piezotändare.
Friluftskök

FÖRSTA STEGET


Ta dig en funderare

När du ska köpa friluftskök finns det två frågor du bör börja med att ställa dig: Vad du ska använda köket till? Och när tänker du använda det?
Det finns ingen mening med att släpa runt på ett fullt utrustat Trangia när du mest hade tänkt koka en kopp kaffe eller stilla hungern med ett paket snabbnudlar på dagsturen. Vilka egenskaper är viktigast för dig? Låg vikt och enkelt att ställa upp, eller stabilt med många smarta finesser – som ökar vikten? Nu för tiden finns det självklart alternativ som uppfyller de flesta krav, men oftast måste man prioritera bort något för att vinna något.

Bränslebeslut

Att köpa friluftskök är i mångt och mycket en fråga om att välja bränsle och brännare, vilket i sin tur handlar om vilka förhållanden köket ska användas i. Ska du ut i skogen och vandra vår till höst är det egentligen mest en smaksak vilken sorts bränsle du använder. När minusgraderna börjar hopa sig får man däremot tänka till. Då är det säkrast att använda bensin, diesel eller fotogen. Är du på väg mot höga höjder är det dock bensin som klarar kylan bäst. Men det är samtidigt explosivt så de flesta höghöjdsklättrare brukar använda vintergas då den är säkrare.




GAS

Lätt att använda | Kort koktid

  • Gas är ett av de mest effektiva bränslena som finns. Det räcker länge, har låg vikt men hög värmeeffekt och köken är oftast enkla att använda. Det är det bästa alternativet om du vill slippa spill, pill och sot samt ha ett kök som går snabbt att sätta upp när du blir hungrig och där du enkelt kan kontrollera lågan. Det passar dig som vägrar vänta mer än nödvändigt på en kopp stärkande kaffe eller te; koktiden är avsevärt snabbare än hos sprit. Vi snackar om en skillnad på cirka 5–7 minuter.
  • En nackdel med gas är att om du har lite gas kvar måste du ändå bära på hela behållaren. När den är helt slut behöver du lämna in den på en särskild återvinningsanläggning. På grund av explosionsrisken får den inte slängas i metallåtervinningen. Effektiviteten hos gas tenderar även att falna när temperaturen kryper under några minusgrader, men du kan hjälpa den lite på traven genom att värma upp gasbehållaren i en sovsäck eller innanför jackan. Vet du med dig att du ska ge dig ut i riktigt kalla temperaturer bör du byta till vintergas för att vara säker på att köket fungerar.

Gaskök




Spritkök

SPRIT

Billigt | Miljövänligare återvinning

  • Spritkök är en riktig klassiker och ett av de billigaste alternativen bland friluftskök. Du slipper mekaniska delar och externa bränsletankar – häll bara spriten i en liten bägare och tänd på så brinner den med en stor låga. En annan fördel med sprit är att du lätt kan anpassa hur mycket bränsle du har med dig och kan på så sätt skära ner på onödig vikt i packningen. Dessutom är det ett mer miljövänligt alternativ eftersom spritflaskorna är av plast och kräver mycket mindre energiåtgång för att återvinna, jämfört med trycksatta gasbehållare i metall.
  • Men effekten är ganska låg då spriten brinner helt utan tryck, så räkna med att vänta en stund om du ska koka upp 1 liter vatten. Du behöver även ha med dig ganska mycket sprit om du ska ge dig ut i minusgrader eller på en flerdagstur vilket resulterar i en tung packning. Andra nackdelar är att det kan vara lite pilligt att justera lågan, lätt att råka spilla bränslet samt sota ner kärlen.




MULTIFUEL

Mångsidigt | Resevänligt

  • Om du ger dig ut på varierande äventyr året om och behöver ett mångsidigt kök så är ett multifuelkök det bästa alternativet, av den enkla anledningen att du kan anpassa bränslet efter tillfälle och behov. Om du flyger får du inte ta med dig något bränsle och det kan vara svårt att få tag på vissa bränslen i andra länder, varför ett multifuelkök är praktiskt. Speciellt eftersom det kan drivas av både bensin och diesel som finns på bensinmackar världen över.
  • Multifuelkök kostar dock ofta en hel del, så det kan vara smart att fundera över hur viktigt ett sådant är för just dig innan du lättar på plånboken. De är även lite mer komplicerade att använda och kräver en del träning innan du ger dig ut.
Multifuelkök




Vedkök

VED

Naturligt bränsle | Hög mysfaktor

  • Ett vedkök är perfekt för dig som snabbt och smidigt vill kunna få i gång en brasa att laga mat på. Det finns många varianter, från nätta och enkla till tyngre och mer avancerade, men alla har det gemensamt att de fungerar som ett effektivt vindskydd. Många varianter har en värmegenerator som förvandlar värmen från brasan till el som dels driver en fläkt som minskar rökbildningen, dels laddar din mobil, kamera eller lampa via inbyggda USB-portar.
  • Det fiffiga med vedkök är att bränslet finns på marken så du slipper kånka på gasbehållare och spritflaskor. Det kan dock bli till en nackdel om lämpligt virke inte går att finna så lätt. Elden måste även aktivt hållas vid liv vilket kan vara antingen mysigt eller frustrerande, beroende på väder och humör.


FRÅGOR & SVAR

Vad är skillnaden i koktid mellan gas och sprit?

Efter många tester hit och dit kan vi säga såhär: en gasbrännare tar runt 3 minuter på sig att koka upp 0,5l vatten (en kopp tar ca: 2 min). En spritbrännare tar närmare 7 minuter. 1l tar ca: 5:30 min för gas och 12:30 för sprit.

Jag har fortfarande svårt att välja mellan gas- och spritbrännare - tips?

Det skadar ju aldrig med alternativ så det smartaste valet är faktiskt att ha båda så du på så sätt kan testa dem i olika situationer och välja vilken du ska ta med dig på ditt äventyr. Ett förslag är då ett Trangiakök som du lätt kan byta brännare på utan att byta hela setet.

Vilket kök är mest ultralite?

Att ta med sig endast en spritbrännare med rätt mängd T-röd är att rekommendera. Förslagsvis en kastrull beroende på vad du ska tillaga.

Vilka kök är era absoluta favoriter?

Alltid en svår fråga! Många kök att välja bland och det beror såklart på vad du ska ut på för äventyr. Men låt oss säga såhär:

Bryr mig inte om vikten för jag campar mest - vilket kök passar mig?

Då har du fritt fram att välja efter din kulinariska förmåga. Vill du att det ska påminna om att grilla i trädgården har vi många portabla spisar och grillar. Något som är en favorit bland många självutnämnda mästerkockar här på Addnature-redaktionen är stekhällar du kan använda med en gasolbrännare eller över öppen eld. De väger lite mer men är ett fantastiskt sätt att lagas all sorts mat.

Var får jag använda mitt friluftskök?

Stormköket kan för det mesta användas året om på de flesta platser, så länge du ställer det på ett underlag som tål värme.

Ska du elda måste du välja plats med omsorg. Det ska inte finnas risk att elden sprider sig och skadar mark eller vegetation. Till skillnad från vad många kanske tror så ska man inte elda på eller alldeles intill berghällar eller större stenblock då de kan spricka av värmen. Sandig eller grusig mark är ofta ett lämpligt underlag. Kom ihåg att det inte är tillåtet att hugga eller såga ner träd och buskar, inte heller att bryta av grenar från levande träd. Kottar, pinnar och grenar som ligger på marken får du däremot plocka och använda som virke.

Och om eldningsförbud råder?

Stormkök med gas- eller spritlåga är oftast tillåtna vid eldningsförbud, så länge det inte finns risk för antändning och brandspridning. Vid skärpt eldningsförbud kan de fortfarande vara tillåtna men förbudet kan även innebära att all tändning av öppen låga är förbjudet, alltså även gas- och spritlåga. Därför ska du alltid hålla dig informerad om lokala regler och föreskrifter för att veta vad som gäller.



Behöver du mer hjälp att välja friluftskök?


Har du några frågor eller är nyfiken på något annat får du gärna kontakta våra friluftsproffs på kundtjänst eller komma in och rådfråga oss på plats i butiken på Birger Jarlsgatan 43. Här får du chansen att känna på utrustningen och rådfråga personalen innan du bestämmer dig. I Addnature-butiken jobbar flera erfarna vandrare och campare som gärna svarar på dina frågor oavsett vilken nivå du ligger på.

Addnature på sociala medier

Copyright © All rights reserved