Håll händerna varma i vinter

Håll händerna varma i vinter

Våra bästa tips inför vinterturen


Att klä händerna rätt under vinteraktiviteten kan vara skillnaden mellan elände och ren njutning. Så hur håller du värmen när vinden pinar och snön står i sidled?

Ett välkänt knep inom friluftsliv är lager-på-lager-metoden. Lager-på-lager-metoden är till för att hålla dig torr, isolera och hålla vädret ute. Eftersom du inte alltid vet vad förhållandena kommer vara där ute, så skräddarsyr du dina lager efter behov. På samma sätt som med kläder för kroppen, använder du flera lager för att bättre kunna reglera temperaturen och klimatet runt händerna.

Varför blir händerna kalla så snabbt?

Du har förmodligen märkt att det är just händer och fötter som börjar frysa först. Det beror på att de kroppsdelarna ligger längst från kroppens kärna; alltså livsviktiga organ som hjärta, hjärna, ryggmärg och matsmältning. När det blir för kallt är det viktigare för kroppen att prioritera värme till dessa organ än till händerna. Av den anledningen hjälper du också händerna att hålla värmen genom att klä dig bra på resten av kroppen.

Pröva klätterskor

Så här ska du tänka:

  1. Lagret närmst huden är en liner, eller innerhandske, oftast gjord i ull. Det kan liknas vid ett underställ och verkar värmande samt har den viktiga uppgiften att transportera bort fukt. Den här handsken kan du använda året om, eftersom du kan använda den på egen hand under, till exempel, vandring.

  2. Lager två är den handsken du oftast använder. Åker du skidor är det här din skidhandske. Den bevarar kroppsvärmen bra vid normal kyla, samt skyddar mot vind och väta. Den kommer med ett fast eller ett löstagbart foder. Det löstagbara fodret ger ytterligare möjlighet att reglera temperaturen.

  3. Skalhandsken är ditt förstärkningslager när du behöver extra skydd mot kyla och nederbörd, eller står stilla under längre perioder. Skalhandsken är en väl värd investering – den förhindrar att lager ett och två blir genomblöta, har en låg packvolym och kan avvändas året om.

Jobba aktivt med lagren och plocka av dig när du är blir varm för att undvika att börja svettas. Svetten gör nämligen att du kyls ned. Det är därför värt att stanna en extra gång.

Vanliga frågor & svar

Hur väljer jag storlek?

Mät din hand med måttband och jämför sedan med respektive märkes och handskmodells storlekstabell. En sporthandske får inte sitta för tight, eftersom den isolerande effekten till stor del förloras. Det ska finnas ett litet mellanrum mellan hand och handske. Så, hamnar du mellan två storlekar – välj den större. Den tunnare linern får däremot gärna sitta tightare.

I regel ska du kunna använda samma storlek i alla lagren. Men är din storlek 8 i bashandsken och du väljer en skalhandske som bara finns i storlekarna 7,9 och 11, då rekommenderar vi att du väljer storlek 9 i skalhandsken.

Hur väljer jag handskar för längdskidåkning och löpning?

Det här är två aktiviteter där du sannolikt blir varm snabbt och svettas. Se till att de är flexibla, ventilerande och transporterar fukt effektivt. Det ställs inte samma krav på slitstyrka som för skidhandskar, utan det är viktigare att de känns smidiga. Är det hård blåst och nederbörd kan händerna kylas ner snabbt, välj då en vattenavvisande handske eller dra på en skalhandske över din vanliga löparhandske.

Ett annat tips är att ha med ett par extrahandskar, speciellt om du är ute längre och det tar ett tag innan du får komma in i värmen. Det är en dröm att få byta till torrt halvvägs.

Pröva klätterskor

När väljer jag tumvante respektive 5-fingershandske?

Tumvanten tenderar att vara varmare än 5-fingershandsken, eftersom fingrarna genererar värme när de inte är separerade av tyg. De är även rymligare, vilket gör att de håller mer luft som också gör vanten varm. Du blir inte lika fingerfärdig med tumvanten som med 5-fingersvantar, men är sköna att ha när du håller i stavar, åker snowboard eller vandrar i rejäl kyla. Handskarna ger dig bättre fingerfärdighet, vilket gör dem lämpliga när du ska hantera utrustning, justera spännen etcetera.


Kolla in vårt sortiment:

Addnature på sociala medier

Copyright © All rights reserved