Börja topptura

Börja topptura

Ny på topptur? Så här kommer du igång!

Text: Jenny Wikman / Bilder: Emrik Jansson


När vår grafiker Emelie inte bildsätter vår webbshop eller fotar klättrare, drar hon allra helst på skidresor till Alperna och Skäckerfjällen. Men hennes skidintresse kickstartades först för tre år sedan. Hur kommer man i gång som nybörjare?


Tips #1: Åk på gruppresa

Det enklaste sättet att starta med topptursintresset är att boka en gruppresa, som t.ex. Haglöfs Ski Camp i Vassijaure eller UCPA i Frankrike. Då får du åka med kunniga guider och ofta testa utrustning. Det är vanligt att deltagarna delas in i grupper baserat på erfarenhet, så du hittar snabbt likasinnade att åka med.

”Det är väldigt enkelt att åka själv på sådana här resor”, förklarar Emelie. ”Du bor oftast med tält- eller rumskamrater som du kan umgås med hela veckan, och lär känna folk även under skiddagarna som man kan hålla kontakten med efteråt.”

I paketresor brukar det ingå helpensionat, guide och boende (ibland även utrustning och eventuellt liftkort), samt hjälp med att planera resväg till och från destinationen. Du behöver alltså bara bekymra dig om tyngden på dalskidan

Tips #2: Åk med guide

Man måste inte boka en hel veckas paketresa för att åka med guide. I Åre, Alperna, Kittelfjäll och många andra orter finns det guider du kan boka för en hel- eller halvdag. Emelie tipsar om att vara lite kräsen och inte välja vem som helst. Se till att du bokar en bra, utbildad guide från seriösa aktörer som t.ex. Summit Guides.

”Guider har så många småknep för att förbättra teknik. Jag fick tips om att korta ner stavarna för lättare manövrering i stökig terräng, eller hur jag skulle svänga för att få i gång flytet när jag stod mitt i ett brant parti. De ser små detaljer, kan tipsa och har hjälpt mig bli en säkrare åkare”, jublar hon och tillägger: ”Jag gråter inte så ofta av rädsla längre!”

Emrik Jansson - Haglöfs Ski Camp
Emrik Jansson - Haglöfs Ski Camp

Tips #3: Utbilda dig i lavinkunskap

För offpiståkning i lavinterräng behöver du vara en lika duktig snö- och terrängkännare som skidåkare. En bra start med låg tröskel är böcker som ”Lavinboken” av Mårten Johansson eller Jimmy Odéns ”Freeskiing – How to adapt to the mountain”. Sug i dig allt du kan hitta på YouTube och gå kvällsföreläsningar. Många körs årligen online, t.ex. via Facebook av organisationer som Skiers Left. .

Tids nog behöver du gå en kurs med praktisk träning. SVELAV 1 är en kurs som ges av Sveriges Lavinutbildningar, och utförs av auktoriserade guider som t.ex. Summit Guides i Åre. Efter praktiska färdigheter behöver du sedan öva regelbundet på hemmaplan för att underhålla kunskaperna.

”Det är väldigt stor skillnad på att läsa om saker och göra det praktiskt. Man förstår mycket tydligare då!” hälsar Emelie. ”När du åker ihop med kompisar och bekanta – var ärlig med att du är nybörjare, fråga mycket och ta eget ansvar för att lära dig av dem!”

Tips #4: Träna på hemmaplan

Emelies dundertips för nya topptursfantaster: träna både kropp och prylvana på hemmaplan innan avresa.

”I början turade jag mycket i en närliggande pist för att lära mig utrustningen. Jag fick reda på vart jag har tendens att få skavsår och kan tejpa fötterna i förväg. Det gav mig också riktigt bra vana av att huda av, huda på och känna på olika lutningar. Förra året hamnade i ute i ganska stormigt väder och då var det tacksamt att allt pill satt i ryggmärgen redan! Saker gick redan lite på automatik”.

Allt fler skidsystem, som Kläppen och Offerdal, börjar numera erbjuda randonnéleder inom sina områden. På platser utan randoleder går det oftast att fråga först och köpa ett liftkort.

Hon tipsar också om att bli kompis med lutning. Hur? Crosstrainer på gymmet. Flera timmars lågintensiv träning i uppförsbacke. Något som annars kan vara svårt att hitta om man inte bor nära en skidort.

Tips #5: Skaffa rätt utrustning

Vänd dig till proffs för att välja rätt pjäxor för din fot, rätt skidor för din åkning och rätt bindningar för skidorna. Vår kunniga butikspersonal och kundtjänst hjälper gärna till med vårt sortiment – från lagg till lavinutrustning.

Är du helt ny och tycker att det är mycket pengar på ett bräde finns det begagnad utrustning att komplettera med på köp- och säljforum som Freeride eller i olika skidgrupper på Facebook. Här kan det vara värt att granska prylarna ihop med någon som kan skidåkning, så du exempelvis inte råkar köpa trasiga techbindningar eller rostskadade stålkanter.

Många skidorter, som Vemdalen och Sälen, anordnar dessutom skidtestarhelger i början av säsongen. Där får du provköra skidor från olika märken. På de flesta skidorter kan du dessutom hyra utrustning och testa olika uppsättningar (allt fler hushåller numera med hyrsortiment för topptur). Åker du sällan kan detta vara ett vettigt ekonomiskt och miljövänligt val oavsett, i stället för att köpa nytt.

Tips #6: Hitta skidkompisar på Facebook

Ska du ut i lavinterräng behöver du minst en kompanjon med dig för säkerheten. Men hur hittar man enklast skidkompisar? För att lättare samla alla olika kompisar, partners, partners kompisar och bekanta skapade Emelie en egen Facebookgrupp.

”Det vi gjort i Facebook-gruppen är att samordna resor så man kan dela på kostnader för resa, bensin och boende. Perfekt om man inte har så mycket pengar men vill åka mycket skidor!”

För den som inte redan har ett gäng med skidkompisar finns det flera stora grupper att gå med i själv. Sök på ord som topptur och offpist på Facebook så hittar du flera olika, kanske till och med specifika för just din ort.


Åk på Haglöfs Ski Camp

Här får du ett helhetspaket med riktigt vassa guider, samt glamping i full lyx med bastu och håll-käften-god mat! Guiderna har god lokalkännedom och väljer turer anpassade efter rådande väder-, snö- och lavinförhållanden.

När? År 2022 gick resan av stapeln 5-8 maj. Håll utkik efter datum och bokning för kommande säsong: haglofs.com

För vem? Topptursåkare av alla nivåer! Åkgrupperna delas in efter tre olika svårighetsnivåer om dagarna, vilket gör att nybörjare, medelgoda åkare och proffs kan åka på skidresan ihop, hänga med olika skidgrupper under dagen och sedan mötas igen i baren efteråt.

Var? Basecamp med glampingtält vid foten av Vassitjåkka. Topptursåkning på flertalet toppar i området, beroende på väder-, snö- och lavinläge.

Vad ingår? Magiskt boende i hotellrumsinredda kanvastält mitt på fjället. Boende, måltider, bastubad och lavinträning. Därtill två och en halv dagars guidad topptursåkning i världsklass.


Emrik Jansson - Haglöfs Ski Camp

Addnature på sociala medier

Copyright © All rights reserved