Epic Gear – Vår vassaste klätterkompis

Epic Gear – Vår vassaste klätterkompis

Text: Jenny Wikman / Bild: Emelie Voltaire

”Vi ska hylla några favoritprodukter i tidningen”, råkade jag säga högt, och vips blev det ett jäkla mas om Petzl Spatha. Att nämna denna kniv på Addnature-kontoret är som att öppna Pandoras ask. Och om isklättrarna och kajakpaddlarna bland oss behövt ett gemensamt Mekka att vända sig mot hade det varit i syd-sydvästlig riktning ner mot franska Crolles, där det legendariska märkets högkvarter ligger sedan 45 år tillbaka.

Hjärnan bakom företaget hette Fernand Petzl och pysslade med grottkrypning, en aktivitet inte allt för avlägset besläktad med bergsklättring. Efter att ha uppfunnit det första nylonrepet på 40-talet producerade han egna repklämmor och en alpinistpannlampa på 60- och 70-talen. Resten är, som en säger, historia.

Bland klätterrep, grigrier och annan säkerhetsutrustning kanske en kniv inte framstår som den mest självklara av livlinor. Men medan andra kanske skulle vända hem om de hade blivit av med passet eller om färdbiljetterna blivit kvar hemma, skulle min klätterkollega Lotta förmodligen avbryta sin resa om hon glömt sin älskade Spatha hemma.

– Om något händer vill man verkligen inte stå där utan den kniven! Jag har haft den på varenda klätterresa jag gjort. Så himla lätt att kunna hänga den i en karbin i selen och ständigt ha på sig.

Förutom att skära repsnören till abalakovar eller kapa klätterrep som blivit naggade av stegjärn, så använder hon den tacksamt till att öppna snacksförpackningar med när temperaturerna vid isväggen inte inbjuder till att ta av sig sina varma handskar. Och genom åren kanske det är just det partytricket som raggat flest Spatha-fans i hennes bekantskapskrets. – Efter att ha varit med och isklättrat nyligen så köpte så klart min vän en egen Petzl Spatha inför vår klätterresa till Chamonix.

Genialiteten i denna lilla fällkniv ligger egentligen i två egenskaper: Dess karbinhål gör den sjukt smidig att fästa på en klättersele eller vandringsryggsäck. Och dess nätta 43 gram gör den svårslagen i lättviktssammanhang. Till och med vår mest nördiga kollega till gramjägare Olof (här snackar vi borrhål i tandborsten och torkad tandkräm, jajamän) medger att han ibland må resa utan sambo och barn, men aldrig någonsin utan sin Spatha.

– För paddling åker den fram som förstakniv på västen. Forspaddlare har så klart speciella knivar och fästen på västen för dem, men om en inte har råd med och plats för all specialutrustning så räcker Spatha långt. Den är grymt bra till att i nödfall kapa en bogserlina eller någonting som fastnat. Väl ute på ön kan du hjälpa en desperat båtägare som har fått nät uppsnurrat på propellern. Allra viktigast är den så klart för att bärga ovärderliga vrakfynd som kilat fast sig mellan stenarna på öns utsida!

Petzl-kniven hänger självklart med även när han släpper paddeln för att traska vandringsled eller åka skidor. Och så erkänner han motvilligt att även om själva köpet motiverades av att det var en cool pryl till klättringen så har den med tiden fått ett annat huvudsyfte.

– Jag har aldrig behövt använda den i skarpt läge, men formatet och hålet för karbin är helt enkelt oslagbart! Så den är mest med ”ifall”. Pratar vi kvantitet så har den nog ändå mest åkt i dagsryggan land och rike runt och skurit äpplen …

Petzl Spatha


Addnature på sociala medier

Copyright © All rights reserved