20 år av produktutveckling

Text: Robert Svanell & Julia Möller
Det är nu 20 år sedan Addnature grundades och mycket har hänt sedan dess. Inte minst med produkterna i vårt sortiment. Vilka produkter ser ungefär likadana ut som i början på 00-talet och vilka har utvecklats till oigenkännlighet? Vilka tekniker har varit banbrytande och vilka har vi lagt på hyllan? Vi pratar med Jesper Danielsson från Houdini och Kolin Powick från Black Diamond om produkternas evolution.
En milstolpe många av oss på Addnature minns skedde år 2007. Då lanserades den första cirkulära outdoorprodukten, med fibrer från gamla textilier. Och det var det svenska märket Houdini som skapade plagget. Deras arbete har ända sedan 2001 handlat om att göra så lite avtryck som möjligt. Visionen var redan då ”Maximum experience, zero impact and beyond” ochde började jobba mot att bli helt cirkulära. I år är de cirkulära till en utsträckning av 87% och målet är 100% redan 2022. Detta har givetvis påverkat deras produktutveckling under dessa år. En tydlig linje i deras hållbarhetsarbete är att ett plagg inte bara ska hålla kvalitetsmässigt över tid utan att också vara tidlösa och hålla när trender kommer och går. Det har gjort att vi fortfarande känner igen oss i deras sortiment.
Jesper Danielsson, som är Head of Design and Product på Houdini, berättar att de tekniska framstegen har haft stor betydelse för produktutvecklingen.
- I vårt arbete att göra tysta, smidiga, följsamma plagg som håller längre och står emot de yttre påfrestningarna har teknologin hjälpt oss. Idag kan vi klara kraven på hårt slitage till halva vikten mot för 20 år sedan. Den tekniska utvecklingen hjälper oss att gå tillbaka till rötterna och skapa plagg som levererar mer, håller längre och har en minimal negativ påverkan. Ett tydligt exempel är vårt Made-to-move koncept. Enklare återvinning, bättre rörlighet, mjukare plagg, högre slitstyrka och färre svaga punkter. Win-win-win.
De senaste åren har konsumtionstakten ökat kraftigt. Houdini vill att det går mycket, mycket långsammare. Genomsnittsanvändningen av ett plagg överstiger inte alltid 10 gånger, medan deras nu ikoniska Power Houdi i snitt används över 1200 gånger. Just Power Houdin är ett bra exempel på en produkt som inte utvecklats särskilt mycket och därmed fortsätter vara aktuell, även med många år på nacken. Sedan den lanserades år 2003 har den fått ny design vid ärmslut och tumhål för bättre komfort, passformen har blivit några centimeter längre och produktionen av tröjan har flyttat närmare konsumenten för att minska klimatavtrycket. I övrigt är den identisk med den första Power Houdin som kom ut på marknaden. Den ger därmed uttryck åt Houdinis motto: Our goal is not to be the latest news, but to never grow old.
På materialsidan har det hänt mycket och Jesper berättar om en speciellt betydelsefull utveckling.
- Skalplagg är gjorda för att leverera komfort för användaren. Och nu även för planeten. Det finns en ökad förståelse för att vi inte längre kan fylla våra plagg med “skräp” eller kemikalier som inte fungerar ihop med oss som individer, men heller inte ihop med planeten. Den tekniska utvecklingen av ull har gjort att vi kan leverera skalplagg både utifrån ett planetärt och ett prestationsperspektiv. Behovet av fluorkarboner i membran och DWR:er är därmed borta. Tidigare har ull som ett naturligt första lager närmast kroppen varit givet, men materialet har återuppfunnit sig själv som skalmaterial. Den tunga, filtade ullen är borta och istället har den blivit lätt, följsam, smidig och slitstark med en repellerande yta som sätter din kropps mikroklimat i fokus.
- De specifika materialutvecklingarna i sig handlar om att förstå en fibers fulla potential och låta den komma till rätta. Ullen kan leverera above and beyond. Se Lana Shell och Desoli, samt Houdini Menu som tydliga exempel på detta. Fler och fler har börjat förstå (och förhoppningsvis kommer ännu fler inom kort) vikten av en framtid där teknologi och natur är i symbios.

Den första utgåvan av Power Houdin - buren av bergsguiden Carl Lundberg
Vad har hänt inom klättringen då?
När vi startade år 2000 var klättring en av våra största aktiviteter och är det än idag, men mycket har också hänt sedan dess. Klättringen har gått från att vara en sport i marginalen med inomhusgym i suspekta industriområden i utkanten av stan till att nu vara en populär träningsform som fortsätter att växa. Idag hittar vi klättergym centralt i städerna, och ser nya människor vid klipporna varje gång. Detta måste ju ha påverkat utvecklingen av produkter inom området? Kolin Powick är Category Director för klättring på Black Diamond. Han har tidigare jobbat som chef inom Quality Engineering vilket betyder att han har haft sönder och testat en och annan produkt samt följt utvecklingen på mycket nära håll.
Outdoorintresset har ju växt hos den breda massan under de senaste 20 åren - hur har det påverkat utvecklingen av klätterprodukter?
- Tillväxten av konsumenter har påverkat produktutvecklingen i BÅDA ändarna av spektrumet, från nybörjare till världens bästa klättrare. När fler nya kommer in i klätterscenen måste vi se till att vi gör produkter som gör deras liv enklare, och som gör sporten mer tillgänglig, mindre skrämmande, säkrare och billigare. Genom att pressa teknikgränserna i ”high-end”-delen så sipprar kunskapen, tillverkningsteknikerna och materialen till slut ner vilket har resulterat i överlägsna produkter även för den nya användaren.
Kolin berättar att innovation har varit deras drivkraft för utveckling. Från original Camalots till C4 till de ultralätta Camalots. Han tror att en stor orsak till att så mycket har kunnat hända under dessa år är den positiva konkurrensen som finns i outdoorbranschen. Fler och fler företag kommer med innovativa produkter och pushar gränserna av material vilket gör att alla måste vara på tårna för att hänga med.
- Det har gjorts många framsteg inom material, teknik och tillverkningsprocesser under åren som har gjort det möjligt för oss att ta fram nya produkter och bättre sätt att tillverka befintliga produkter. Titta bara på en sele för 20 år sedan och en sele idag. Selen, eller belay-slingan som den ser ut idag, kunde inte ha gjorts för 20 år sedan. Men enligt min mening är tekniken som verkligen har förändrat förutsättningarna för att tillverka klättringsutrustning 3D-printing.
- Att kunna ha ett koncept, låta en av ingenjörerna modellera det och sedan 3D-printa det över natten - så att vi kan ha ett fysiskt prov i våra händer morgonen där på. Det har verkligen gjort det möjligt för ingenjörerna att driva olika och fler koncept i en mycket snabbare takt. Det som brukade ta veckor med prototypbearbetning till en betydande kostnad, ofta utanför vårt företag, hanteras nu bokstavligen över en av våra många 3D-printare. Genom att göra detta kan vi påskynda forsknings- och utvecklingscykeln genom att få fram en fysisk design innan vi skickar den till vår maskinverkstad för att göra ett klättringsbart prov. Slutresultatet är att det ger mer kreativitet, fler alternativ och mer effektivitet.



Vi ser med spänning fram emot att få vara med och följa utvecklingen i 20 år till. I vår mening är den mest värdefulla utvecklingen under dessa år som gått att fler och fler människor hittar ut i naturen på olika sätt. Trender kommer fortsätta komma och gå men vår kärlek till naturen och passionen att få fler människor att upptäcka den kommer alltid att vara en konstant i vårt DNA.