Vandringspärlor

Vandringspärlor

Text: Anna Kernell

Våra svenska vandringsklassiker som Kungsleden, Jämtlandstriangeln och Österlenleden gör ingen besviken. Men inte behöver du höra om dem ännu en gång. Här har vi i stället samlat ihop en gott och blandat-påse med mindre vältrampade leder och förbisedda etapper. Till havs, på fjäll, längs gröna dalgångar och i sjötäta skogar, för alla från barnfamiljen till ensamvargen.MAGISKA MARSFJÄLLET I VÄSTERBOTTEN

För vem? Vildmarksvurmaren som helst vill ha fjällen för sig själv.

Vad lockar? Samiskt kulturarv och obrutna vildmarksområden i södra Lappland.

Bästa tiden: Augusti.

Längd: 35 kilometer.

Ta med dig: Tältutrustning, myggmedel och mat för två till tre dagar. Ta med vatten om du planerar att tälta på kalfjället vid till exempel Marsfjällskåtan. Gör du turen på två dagar kan du övernatta i en stuga som ligger vid leden, halvvägs och kan på så vis vandra med en lättare ryggsäck.

Ta dig hit: Med bil till parkeringen i Fatmomakke.

Bouldra ute

Det krävs lite att ta sig hit, men Marsfjället är väl värt ett besök, med otämjd natur i form av kalfjäll, urskog och högt belägna myrplatåer. Här finns ett rikt fågelliv och en mångfald av sällsynta växter.

Du startar i fjällnära granskog i motlut och fortsätter sedan ut i fjällbjörkskog längs med en bäck. När du kommer fram till Marsfjällskåtan öppnar sig landskapet och breder ut sig i en storslagen vy över Marsfjällsmassivet. Härifrån kan du göra en avstickare för att bestiga Marsfjällstoppen, södra Lapplands högsta topp på 1590 meter. Det är en fantastisk topptur som bjuder på spektakulära utsikter, en klar dag ser du långt in i Norge.

Vandringen fortsätter sedan mot Blerikstugan över lättrampade ris- och gräshedar. Har du tur kanske du får skymt på en fjällräv eller järv. I närheten av stugan öppnar sig ett majestätiskt panorama över Bleriksjöarna, Rissjön och Borkafjället. Här finns både en sjö att doppa sig i och rum med kamin att värma sig i.

När morgonen gryr styr du kosan västerut mot Svartbäcksdalen. Först bär det uppför men sedan väntar mer lättsam vandring. Svartbäcksdalen har rikliga spår av äldre tiders samekultur som bland annat stalotomter, kåtatomter och förvaringsgropar. Den sista biten kantas av vacker björkskog och snart är du tillbaka där du började.

Tips! Om du startar i Kittelfjäll kan du ta buss från Vilhelmina. Turen blir då totalt cirka 60 kilometer lång.SKÅNES GRÖNA GRAND CANYON

Bouldra ute

För vem? Svamp- och ädellövskogsentusiaster. Enkelt att anpassa turen till små barn och gamla.

Vad lockar? En mäktig ravin med dramatiska dalar och bokskogsbeklädda åsar. Sällsynta lavar och mossor, och svamparter i mängder.

Bästa tiden: Augusti–oktober.

Längd: Cirka 6 kilometer.

Ta med dig: Lunchmatsäck. En svampkorg på höstkanten (Klöva hallar är känt som något av ett svampmecka).

Ta dig hit: Med bil till parkeringen vid den gamla dansbanan Klöva hallar. Eller med Pågatåg från Helsingborg (30 minuter), Hässleholm (30 minuter) eller Kristianstad (50 minuter) till Klippans station. Från stationen går du 5,5, kilometer längs en landsväg för att komma till Klöva hallar.


Klöva hallar är en lite mindre version av den mer kända och välbesökta Skäralidsravinen i Söderåsens nationalpark. Här är dock minst lika vackert, mer vilt och färre besökare. Njut av enkel vandring med vackra utsikter uppe på åsen eller sök er utanför leden och utforska det förtrollande, och bitvis krävande, landskapet.

Ett tips är att börja med att följa Skåneleden från parkeringen men sedan svänga vänster in på en omärkt stig som uppenbarar sig efter ett femtiotal meter. Stigen underhålls inte så räkna med att behöva kliva över nedfallna träd och klättra över mindre stenblock. Det dröjer dock inte länge förrän du stöter på Klövabäcken som rinner längs sprickdalens botten. Bredvid bäcken löper en smal stig som du sedan följer. De stundtals branta klippväggarna, bäckens fridfulla porlande och det dunkla ljuset ger en trolsk känsla av att befinna sig i en annan värld.

Det finns flera möjligheter att ta sig upp ur ravinen men fortsätter du förbi Soffabacken finns det ett fint vindskydd att rasta och luncha vid. Här finns också en bra men brant stig upp ur dalgången som leder dig in på Skåneleden igen.

Via Skåneleden traskar du sedan tillbaka mot parkeringen i din egen takt. Den går genom vacker bokskog längs ravinens norra kant och bjuder på flera vackra utsiktspunkter över det dramatiska landskapet.

OBS: Vid Soffabacken råder det beträdnadsförbud mellan 1 mars och 31 juli. Så gör turen på höstkanten eller välj en annan väg om ni kommer hit mitt i sommaren.

Tips! Packa klätterutrustningen, tillbringa en natt i vindskyddet och ta dig an någon av de etablerade lederna på Solväggen eller Kristallväggen dagen efter.

Behöver du en längre utmaning? Fortsätt längs Skåneleden genom Klåveröds strövområde och Söderåsens nationalpark. Från Skäralid kan du sedan ta en buss tillbaka till Klippans station. Då blir turen cirka 30 kilometer (varav 24 på Skåneleden).EN PÄRLA PÅ SÖRMLANDSLEDEN

För vem? För dig som vill byta stadens brus mot skogens sus, och slippa åka bil i flera timmar.

Vad lockar? En lättillgänglig helgtur genom sjö- och skogsrika vildmarker.

Bästa tiden: Så länge vädret tillåter – året om.

Längd: 45,5 kilometer.

Ta med dig: Vindskydd finns utspridda längs leden men tält ger frihet.

Ta dig hit: Från Stockholm med pendeltåg 40 till Södertjäle hamn. Byt till tåg 48 mot Gnesta och hoppa av i Järna. Resan tar knappt en timme.

Bouldra ute

Man behöver inte åka långt bort för ett äventyr. Det här är en vild och naturskön bit av Sörmlandsleden som leder genom naturreservaten Vattgruvsmossen och Stora Envättern, båda rika på skog och sjöar. Åk ut en fredag eftermiddag och vandra turen över helgen.

Den första sträckan tar dig till de natursköna omgivningarna kring Vattgruvsmossen. Här finns gammal orörd skogsmark, en skogsbevuxen myr och orrar som spelar på vårkanten. Vid sjön Stora Kobäcken finns en fin rastplats där du kan tillbringa den första natten.

När du fortsätter din vandring efter en god natts sömn kommer du att stöta på gamla järnmalmsgruvor från 1700-talet mitt i skogen, vackert överbevuxna men inte inhängnade, så se upp med var du sätter fötterna. Stigen som leder upp mot Yngsviken bjuder på mer krävande vandring.

Efter anslutningspunkten för etapp 12:1 går det brant både uppför och utför bland berghällar och höglänt skogsterräng. Flera fina rastplatser vid Horssjöarna och Alsjöarna lockar till bad på vägen.

Etapp 13 är en riktig vildmarkssträcka som inleds med en brant stigning men som sedan blir mer lättvandrad fram till sjön Stora Envättern. Under din vandring möter du vacker gammelskog och omgivningar som domineras av sjöar, mossor och berg. Slå upp tältet vid en plats som fyller dig med ro och somna in till skogens stillsamma melodi.

Vid Djupsjön ansluter etapp 13:1 mot Gnesta. Du går på stigar och skogsvägar, ner över Långberget, förbi Klämmingsbergsbadet och sedan Södertuna slott, innan du till sist når tågstationen i Gnesta.

Tips! Gör om till dagstur genom att ta in på etapp 12:1 mot Mölnbo efter Vattgruvsmossen. Turen blir då cirka 15 kilometer lång och du hoppar i stället på pendeln tillbaka till Stockholm i Mölnbo.DEN OSYNLIGA ÄLVEN I NORRA JÄMTLAND

Bouldra ute Foto: August Alvtegen Lundgren

För vem? Hela familjen.

Vad lockar? Ett av Sveriges mest sevärda geologiska områden. Den underjordiska älven med sitt häftiga grottsystem är spännande för både stora och små att utforska.

Bästa tiden: Sensommar eller tidig höst, fram till midsommar kan det fortfarande vara mycket snö och vatten kvar.

Längd: 13 kilometer.

Ta med dig: Matsäck, badkläder och fick- eller pannlampor.

Ta dig hit: Med bil till parkeringen vid gården Leipikvattnet.


Bjurälven är ett unikt karstområde som ligger inbäddat mellan fjällen i Jämtlands norra spets. Landskapet har en unik flora och är dramatiskt utsmyckat med kraterliknande gropar och grottor. Älven som kallas ”den osynliga älven” rinner delvis under jorden men här och där bubblar den upp ur marken som i en kokande kastrull. Vattnets aktivitet lämnar många olika geologiska spår både ovan och under mark.

Från parkeringen till själva karstområdet är det tre kilometers vandring genom frodig fjällvegetation. Vid Lillälvens raststuga finns eldstad, dass och soptunna och strax bortanför det finns upplåtna tältplatser.

Om barnen följer med kan det vara både en kul och god idé att ta med tältet och övernatta här. Då får ni gott om tid att utforska och delar upp sträckan på två dagar med lagom sträcka för små äventyrare.

Härifrån börjar sedan äventyret. Broar, trappor och spänger har byggts för att underlätta den 6 kilometer långa vandringen genom området. Längs turen finns det flera härliga men kalla badställen så ta med er badkläder och utmana era inre badkrukor. Lampor är också kul att ha för att lysa i grottorna med.

Tips! Bara några kilometer bort ligger Sveriges längsta undervattensgrotta – Korallgrottan. Passa på och gör ett besök här om ni får tid över. Vill ni krypa in i grottmörkret behöver ni dock boka en guidad tur.BÄSTKUSTENS OSLIPADE DIAMANT

För vem? Alla som älskar karga kustlandskap och klippor under fötterna.

Vad lockar? Sveriges första och enda renodlade marina nationalpark med sina unika och artrika havs- och landområden.

Bästa tiden: Vår, sommar och höst. Om du vill undvika semesterfirarna: tidig juni eller sen augusti.

Längd: Cirka 8 kilometer

Ta med dig: Matsäck – det finns inga affärer eller kaféer på Nordkoster när ni lämnar bebyggelsen bakom er. Badkläder och approachskor kan komma väl till pass. Likaså cyklop och snorkel om ni vill tillbringa en stund i havets värld.

Ta dig hit: Med färja från Strömstad. Linjen trafikeras frekvent under sommarhalvåret och tar mellan 30 och 60 minuter.

Bouldra ute

Nordkoster är den vildare av de två huvudöarna i Kosterhavets nationalpark. Här frodas massor av sällsynta arter i det stora blå men även uppe på land. Två fyra kilometers leder löper genom det vackert karga landskapet men det finns många möjligheter till roliga avstickare, så ni behöver inte planera er vandring i detalj.

Vid Västra bryggan hoppar ni av färjan och börjar vandra. Varken här eller på Sydön finns några bilar och efter bara några hundra meter lämnar ni den lilla bebyggelse som finns på ön. Snart stöter ni på den orange leden som tar er ut i Pumpedalen, över ljunghedar, torrängar och vidsträckta klapperstensfält med tydliga spår från istiden.

Här på den nordvästra sidan av ön är det slående vackert. Klättra på klipporna vid Valnäs, spana efter sälar och se om ni hittar den lilla grottan med självlysande mossa. När ni kommer till Norrvikarna blir ni säkert sugna på ett dopp i det klarblå vattnet.

Den sydvästra sidan bjuder även den på vacker natur. En markerad stig leder till Björnsängen, en av Kosters finaste badplatser, vidare över berg och sten till Ö-udden med sina vrakrester och intressanta växter.

Tips! Har du inte fått nog? Vandra vidare på Sydkoster (cirka 14 kilometer runt ön) eller ta dig an valfritt antal etapper på Bohusleden i riktning mot Strömstad och avsluta med turen på Nordkoster.


Addnature på sociala medier

Copyright © All rights reserved