Stormköksfavoriter

Stormköksfavoriter

TOP OF THE CLASS

Stormkök kommer i alla möjliga storlekar och former och det kan ibland vara en djungel att hitta det rätta köket för just dig och ditt sätt att äventyra i naturen. Låt oss råda bot på det! Här listar vi ett gäng favoriter som kan anses vara marknadens främsta - subjektivt så väl som objektivt. De bästa av de bästa i sin klass helt enkelt, från det ultralättaste lätta till avancerade expeditionskök och klassiker som aldrig går ur tiden.SOLOKÖK
Optimus Crux Lite Solo Cook System 0,6l

FÖR VEM? Snabba och lätta soloäventyrare som vill ha ett superkompakt, ultralätt kök som är snäll mot plånboken.

Ett mångsidigt litet kit som kombinerar två av Optimus finaste godbitar - Crux Lite och Terra Solo. Brännaren Optimus Crux Lite erbjuder enkel precisionssjudning och har en vikt på löjliga 72 gram. Jämfört med de flesta andra lättviktskök har Crux Lite en effekt på hela 3000W och ett stort brännarhuvud. Detta förbättrar matlagningsprestandan avsevärt då den breda spridningen av lågan resulterar i en jämnare upphettning samt större stek- och kokyta.

Terra Solo Cook Set är ett ultralätt kokkärlset med infällbara handtag. En kastrull på 0,6 liter och en stekpanna som även fungerar som lock. De är tillverkade i hårdanodiserad aluminium med non-stick-beläggning som gör att du slipper bränna fast maten när du behöver den som bäst.
Brännaren packas praktiskt ned i kastrullen, där även en 100 grams gasbehållare och hopfällbar spork får plats. Smidigt!

 • Kokar 1 liter vatten på ca 3 minuter
 • Vikt: 272 g
 • Bränsle: Gas
Optimus Crux Lite Solo

MSR PocketRocket 2

FÖR VEM? Gramjägaren som vill kunna njuta av en riktig måltid på äventyret.

Med MSR PocketRocket 2 får du mycket kök för pengarna. En uppdaterad klassiker som kommer till sin rätt på långa vandringar och snabba närventyr. MSR PocketRocket 2 väger in på 73 gram och är så pass liten att du kan bära med dig den i fickan. Jämfört med sin föregångare har den både bättre vindskydd och en snabbare koktid.

De räfflade kärlstöden är också en stor förbättring. De ger bra fäste och stabilitet för kokkärl och kan både vikas och roteras vilket gör att köket passar inuti de flesta kastruller, ofta med extra utrymme över.

Det utfällbara reglaget gör det enkelt att precisionsreglera värmen vilket skänker köket en utmärkt sjudningsförmåga. Med andra ord slipper du bränd morgongröt och överkokt pasta. Tack vare fokuserad brännare och vindskyddet WindClip presterar köket väl även i blåsigare förhållanden.

 • Kokar 1 liter vatten på ca 3,5 minuter
 • Vikt: 73 g
 • Bränsle: Gas

MSR PocketRocket 2

Primus Express Camping Stove

FÖR VEM? Den som letar efter ett smidigt och effektivt kök med låg bränsleförbrukning.

Ett kompakt och stabilt kök som kan följa med på äventyr från vår till höst och som presterar bra i blåsiga förhållanden. Du tänder enkelt köket med den medföljande piezo-tändaren och justerar den fokuserade brännaren för sjudning om du så vill. Om du befinner dig i blåsiga förhållanden tar du hjälp av det smarta vindskyddet som fästs på köket med kraftfulla magneter. Kombinationen av ett pålitligt vindskydd och en smidig värmeväxlare gör Primus Express Camping Stove till ett kök med optimal effekt och minimal bränsleförbrukning.

I 1-liters kastrullen som följer med får du plats att packa ned brännare, matskål och en 100 grams gasbehållare. Botten är utrustad med ett vågmönster som ökar friktionen mellan kokkärl och kök och locket i BPA-fri plast kan användas som durkslag,

 • Kokar 1 liter vatten på ca 2,7 minuter
 • Vikt: 449 g
 • Bränsle: Gas
Primus Express Camping Stove

Trangia 27-3 UL

FÖR VEM? 1-2 personer som vill ha ett pålitligt och fullt utrustat kök som fungerar i alla lägen.

Ett kök för dig som gillar att äta gott oavsett väder och inte har något emot lite extra vikt i utbyte mot ett extremt pålitligt kök. I alla hänseenden ett klassiskt Trangia-kök med skillnaden att det är tillverkat i en lättare aluminiumlegering. Materialet i UL-köken är 50 procent starkare än vanlig aluminium och tack vare detta har köken kunnat göras tunnare, vilket innebär en reducerad vikt på ca 25 procent jämfört med de tidigare modellerna.

Ojämn mark och kraftiga vindar rör inte det här köket i ryggen. Det är kompatibelt med både sprit- och gasbrännare vilket gör det till ett riktigt praktiskt, resevänligt året-runt-kök. Brännaren är väl innesluten i den breda basen ovanför marken vilket ger ett effektivt vindmotstånd och ett väl behärskat bränsleutsläpp.

Med 25-4 UL får du ett av de allra bästa kökspaketen på marknaden och allt du behöver för att laga mat utomhus. I paketet ingår spritbrännare, graderad och ograderad kastrull, non-stickbelagd stekpanna, övre och undre vindskydd och tång. Enligt moderna standarder kvalificerar sig detta kök kanske inte in i kategorin ultralätt, men du får mycket kök för viktvalutan och enligt traditionella standarder räknas det alla gånger som ett lättviktigt stormkök.

Trangia 27-3 UL

 • Kokar 1 liter vatten på ca 10 minuter (sprit)
 • Vikt: 725 g
 • Bränsle: Sprit (köp till separat gasbrännare och byt ut när du vill)KÖK FÖR FLERA PERSONER
Primus Essential Trail Stove

FÖR VEM? För nybörjare så väl som erfarna outdoorkockar som vill ha ett lättanvänt kök till ett bra pris.

Essential Trail Stove är ett litet och kompakt kök som väger in på endast 112 gram men med en långt mer stabil konstruktion än många andra toppmonterade brännare på marknaden. Den lite bredare konstruktionen ser till så att köket inte vinglar och Laminar Flow Burner-teknologin ger en låg och kompakt gaslåga med enkel precisionsreglering. Kärlstöden behöver varken fällas ut eller in utan är monterade på ett smart sätt som ger lågan vindskydd, vilket gör att köket alltid är redo för användning.

 • Kokar 1 liter vatten på ca 3,5 minuter
 • Vikt: 112 g
 • Bränsle: Gas

Primus Essential Trail Stove

Trangia 25-4 UL

FÖR VEM? Familjer som ska ut på små och stora äventyr och behöver ett fullt utrustat kök som de kan lita på i alla lägen.

Ett utmärkt familjekök för 3-4 personer med rymliga kokkärl som klarar det mesta. Materialet i UL-köken är 50 procent starkare än vanligt aluminium och tack vare detta har köket kunnat göras tunnare, vilket innebär en reducerad vikt på ca 25 procent jämfört med de tidigare modellerna.

Ojämn mark och kraftiga vindar rör inte det här köket i ryggen. Det är kompatibelt med både sprit- och gasbrännare vilket gör det till ett riktigt praktiskt, resevänligt året-runt-kök. Brännaren är väl innesluten i den breda basen ovanför marken vilket ger ett effektivt vindmotstånd och ett väl behärskat bränsleutsläpp.

Med 25-4 UL får du ett av de allra bästa kökspaketen på marknaden och allt du behöver för att laga mat utomhus. I paketet ingår spritbrännare, graderad och ograderad kastrull, non-stickbelagd stekpanna, övre och undre vindskydd och tång. Med kärlstöden i uppfällt läge kan köket kombineras med större lägerkittlar från Trangias sortiment.

Trangia 25-4 UL
 • Kokar 1 liter vatten på ca 10 minuter (sprit)
 • Vikt: 1075 g
 • Bränsle: Sprit (köp till separat gasbrännare och byt ut när du vill)


Optimus Nova Multifuel Cooker

FÖR VEM? Den som letar efter en avancerad brännare och prioriterar tålighet, stabilitet och mångsidighet framför vikt och storlek.

Optimus Nova är en riktig arbetshäst som fått flertalet utmärkelser och lagat miljontals måltider ute i naturen under sina år. Köket klarar av att drivas med flera olika bränslen utan munstycksbyte vilket ger mångsidighet på internationella resor och i varierande väderförhållanden.

Tack vare benens turbinformade design står den stadigt på olika underlag även när stora kokkärl används. Den har flera unika och praktiska funktioner som en lång och flexibel bränsleledning, en självdränerande aluminiumpump, en inbyggd rensnål och en snabb brännare. Dessa förträffliga funktioner resulterar i ett ganska tungt och stort kök, alltså inte ett förstahandsval vid lätta och snabba äventyr. Istället kommer Optimus Nova till sin rätt i basläger, på expeditioner, när du paddlar kajak, eller i ogästvänligare miljöer där flera magar behöver mättas.

Optimus Nova Multifuel Cooker
 • Kokar 1 liter vatten på ca 3,5 minuter (sprit)
 • Vikt: 435 g
 • Bränsle: Bensin, diesel, fotogenMSR WhisperLite Universal Combo

FÖR VEM? För dig som ger dig ut året om och behöver ett robust, mångsidigt och resevänligt kök som klarar långa äventyr i ogästvänliga miljöer.

WhisperLite Universal Combo är ett lätt, smidigt och hållbart hybridkök som går att använda både med gas och flytande bränsle vilket gör det till ett bra val för internationella resor. Den bränner de flesta typer av flytande bränsle och levereras också med en adapter så att du enkelt kan växla till gasbehållare när du föredrar det.

Brinnkapaciteten är oberoende av kyla eller värme och köket klarar därför de mest besvärliga väderförhållanden. Med en gasbehållare som vänds upp och ned förbättras trycket, vilket leder till att det brinner riktigt bra även när gasen börjar ta slut eller då kylan är framme.

Tar du med dig en 2-liters kastrull så får köket plats inuti. Det är inte det mest utrymmesbesparande köket men det kompenserar för det med sin pålitlighet och mångsidighet. Det är dessutom förvånansvärt lättviktigt i jämförelse med andra multifuelkök i samma klass.

MSR WhisperLite Universal Combo
 • Kokar 1 liter vatten på 3,5 minuter (gas), 4,4 min (fotogen), 3,75 min (MSR IsoPro)
 • Vikt: 320 g
 • Bränsle: Gas, bensin, fotogenFortfarande osäker på vilken typ av kök som passar dig? Läs vår stormköksguide här.


• • •


Letar du efter något annat? Kolla in hela vårt breda sortiment av stormkök här.

Addnature på sociala medier

Copyright © All rights reserved