Äventyr i vardagen

Äventyr i vardagen

Expedition Vardag

Text: Anna Kernell / Illustration: Jorie Einarsen


När blir något ett äventyr? Det är en högst personlig fråga. Var just du drar gränsen beror på hur långt dina tidigare erfarenheter sträcker sig, och kanske var dina rädslor tar vid. Du vet i alla fall att du är rätt ute när du känner att du bryter ny mark, när din mage pirrar av spänning, när du helst vill ge upp – men i stället tar utmaningen vid hornen.

Du måste inte bestiga Everest eller kasta dig ut i en vild fors för att jaga spänning och hänförelse inför naturens makter. Små äventyr i vardagen rymmer de centrala delarna hos de stora. Dessutom är de billigare, mindre tidskrävande och mer genomförbara. Det gäller bara att rita om kartan lite. Försöka se på normala saker på ett lite annorlunda sätt. Ett äventyr kan vara så enkelt som något vanligt på en ovanlig tidpunkt eller plats. Något som ruckar på invanda rutiner och utmanar gamla tankemönster.

Här har vi kokat ihop några idéer på utmaningar och vardagsäventyr som styr dig bort från gamla hjulspår och gör livet lite roligare. Sitt inte och vänta på lottovinster, semestrar eller att stjärnorna står rätt på himlen. Utmana dig själv och dina vänner – nu!


När mörkret faller

… börjar äventyret. Det som är vardagslunk i dagsljus blir spännande på natten. Den vanliga löprundan blir allt annat än vanlig när den ligger inbäddad i mörker, med skuggor och dunkla former som eggar fantasin. Köp en pannlampa och förlägg löpträningen till småtimmarna, eller planera in en skidtur där fullmånen lyser upp din väg.

Bekanta dig med vatten nära nollan

Inte ska du behöva sitta och vänta på sommartider för att bada. Ge det iskalla doppet en chans, du kommer att bli överraskad – vi lovar! Känns det motigt? Förbered med en brasa, rykande te och varma ylleunderställ att krypa in i. Endorfinerna dansar samba när kroppen klarar av att göra något som huvudet bestämt säger NEJ till.

Ull
Ull
Ull

Fyll i dina vita fläckar

Alla blir vi hemmablinda. Tror att vi känner vår stad utan och innan, vi har varit överallt och sett allt som är värt att se. Känner du igen dig? Då är det kanske läge att tänka om. Ge dig ut och upptäck varje liten vrå i ett löpprojekt som går ut på att springa på alla gator i din stad. Det gäller att inte missa en enda liten bakgata, sidogata eller gränd. Extra kul blir det om du har en papperskarta och markerar avklarade gator under tiden, så att du kan följa dina framsteg i svart på vitt. Hur klyschigt den än låter så vet man faktiskt aldrig vad man kan stöta på runt hörnet, om man ger sig fan på att se efter.

Afterwork o’clock

Varför vänta med äventyr till helgen? Maxa vardagen i stället. Dra i väg direkt från jobbet. Hoppa på ett tåg, en cykel eller gå till fots. Bara du tar dig ut i naturen. Leta upp en fin plats att slå upp tältet på eller sov under bar himmel. Kicka i gång stormköket, njut av en måltid som aldrig skulle smaka lika bra i hemmets lugna vrå och låt naturens sus skölja bort arbetsdagens brus. Nästa dag vaknar du med solen, tar ett stärkande morgondopp och återvänder till jobbet igen. Kanske känns kroppen öm och stel under dagen men inuti brusar det garanterat av lycka.

Gå upp med solen

Se dagen gry från en bergstopp. Bor du inte nära fjällen eller har en resa inplanerad till något imponerande berg går det minst lika bra att välja den högsta punkten nära dig. Kolla vilken tid solen går upp och beräkna hur lång tid det tar att nå toppen så att du är på plats lagom till solens entré. Och packa med dig frukosten, den kommer att vara guld att avnjuta medan du bevittnar spektaklet. Efteråt har du fortfarande hela dagen framför dig.

Låt ryggen vila och hjärnan jobba

Gör det svårt för dig. Byt bort stora vandringsryggan mot en dagsryggsäck inför helgvandringen. Här får du inte plats med allt du brukar ha med på flerdagsturer, så du tvingas tänka nytt. Kanske får bara liggunderlag, förstärkningsjacka och myggnät följa med i stället för tält och sovsäck. Eller så byter du ut stormköket mot inövade göra-upp-eld-konster. Hur du än packar kommer begränsningen tvinga dig att tänka kreativt och det blir ett roligt projekt redan innan du ger dig ut.

Ett tips är att göra dina första minimalistiska försök på rimligt avstånd från hemmet eller en busshållplats. Skiter det sig kan du bara dra hem och tänka om till nästa gång.

Ull
Ull
Ull

Kasta tärningen i sjön

Trött på samma gamla vattendrag och badsjöar? Då är det dags att röra runt i grytan med lite Sjö-lotto. Öppna upp din kart-app eller ta fram en karta över ett sjötätt område nära dig. Välj ut sex stycken sjöar i lagom storlek och numrera dem 1 till 6. Slå en tärning för att se vilken sjös omkrets du ska simma runt. Om du vill ha ännu mer utmaning sätter du ett mål på ett antal sjöar du ska runda innan året är slut. När kylan slår till är det bara att dra fram våtdräkten.

Streckhajk

Ett kul sätt att göra samma gamla skogsrunda roligare, addera lite mer utmaning till vandringen och jobba på dina kompass- och kartkunskaper. Ta fram en karta över området du tänkt vandra eller promenera i. Dra ett streck från punkt A till punkt B. Nu ska du följa kompasskursen och vandra längs strecket så rakt du kan. Råkar ditt streck gå över en sjö eller en stor stenbumling? Ja då är det över sjön och klippblocket som gäller, inte runt.

Seven (närliggande) Summits

Att ta sig upp på den högsta bergstoppen på varje kontinent, sju till antalet, är en prestigefylld bedrift i bergsbestigningskretsar. Från den kan du hämta inspiration, men skippa jorden runt-resorna och lägg i stället ribban på din egen nivå. Bestig de högsta bergen, kullarna eller höjderna i din stad eller ditt landskap och joina den inofficiella 7 summits-klubben där alla är välkomna.

Remixa traditionerna

Okej, här pratar vi per definition inte vardag men även traditioner kan behöva en makeover. Varför inte hedra Jesu födelse, eller uppståndelse för den delen, på ett lite mer okonventionellt vis? Droppa en nål på kartan och låt dina gäster navigera sig till en julmiddag över öppen eld bäst de kan. Paddla genom midsommarnattens oändliga ljustimmar. Dra ihop ett gäng vänner, klä ut er till tomtar, pepparkaksgubbar och tärnor och starta ett luciatåg världen sällan har skådat, löpande fram på stigar. Eller varför inte skridande fram på skridskor om isen bär? Bara fantasin sätter gränser.

Ull
Ull
Ull

Addnature på sociala medier

Copyright © All rights reserved