Ultralätt för löpning

Ultralätt för löpning

Text: Olof Lange / Bild: Emelie Voltaire


Om bantade prylar ger vandraren välkommen lättnad så är de helt avgörande för den som vill springa längre turer i skog och berg. Bara att skynda till bussen med en full ryggsäck gör snabbt klart att varje gram räknas. Men hur kan man göra en redan lätt utrustning ännu lättare? Hooked reder ut.

Kläder och utrustning för löpning är i regel inte onödigt tunga och robusta, men det är en utmaning att packa en ryggsäck för övernattning, samtidigt som den är lätt nog att springa med. Det krävs erfarenhet samt noggrant övervägande av vad du verkligen behöver och vilka grejer som bäst gör jobbet med lägsta vikt.

Smarta lösningar och avancerade material tar dig sedan den sista biten till en försvinnande lätt packning. Ultralätt kan verka handla mest om prylarna, men i slutändan är ändå målet ett lättare steg och mer fokus på prestationen eller upplevelsen längs stigen.

Vikten är inte alltid viktigast


Den enskilt viktigaste delen av din utrustning är så klart skorna. Det sägs att ett kilo på fötterna motsvarar fem kilo på ryggen. Det är frestande att rikta in sig på det allra lättaste paret du kan hitta, men i slutändan är det alltid komforten som bestämmer vad som fungerar för dig. Det blir viktigare ju längre du springer, och en lite tjockare sula med mer dämpning kan göra att du orkar längre trots en högre vikt. Gramjakt och research kan vara intressant men också förrädiskt. Det är inte självklart att prylar och metoder som gör vandringen lättare (vilket oftast är fokus i bloggar och forum) passar för löpning.

Ultralätta ryggsäckar har till exempel inte den passning och konstruktion som krävs för att sitta på plats när du springer, medan en lite ”tyngre” löparrygga hanterar vikten bättre med högre komfort. Ett liggunderlag av skum är både lätt, robust och prisvärt men otympligt, ett uppblåsbart liggunderlag i lättviktsklassen tar då mycket mindre plats.

Tänk mångsidigt


Utrustning som fyller flera funktioner är ett effektivt sätt att spara vikt men kräver ofta lite pyssel som kanske inte fungerar under löpningen. Föreställ dig till exempel att springa med en ponchotarp som regnskydd, och så fladdrar den runt benen. En skaljacka fungerar bättre och kan också ge extra värme och skydd utanpå sovsäckens fotbox. Armvärmare är ett smart alternativ till en extra tröja och är lätta att ta av och på också medan du springer. Tar du av dig den varma jackan efter middagen för att krypa ner i sovsäcken? Behåll jackan på och låt den bli en del av sovsystemet tillsammans med en elefantfot – en enkel och lätt sovsäck som bara täcker den nedre delen av kroppen.

Från stuga till stuga


Om du vill springa längre leder i fjällen utan att tyngas ner av (eller behöva skaffa) all utrustning för att slå läger om natten så är stugor och fjällstationer en fantastisk resurs längs din rutt, eller som bas för dagsturer. Även om du planerar att övernatta i stugor bör du bära med en sovsäck och tarp eller bivybag för att klara natten på fjället om olyckan är framme eller om vädret tvingar dig att stanna. Längs de mindre och mer lokala lederna utan stugor och fjällstationer kan du planera turen efter vindskydd för att slippa tältet och tillbringa natten i bara sovsäcken.

Springa med stavar?


Stavarna innebär så klart en extra vikt, men de kan också hjälpa till att ge mer kraft och avlastning i backar, göra det säkrare att korsa ett vattendrag, och om du – peppar, peppar – stukar foten är de helt ovärderliga. De gör också dubbel nytta som stänger till ett tält eller en tarp (justerbar längd är ett plus) och förtjänar då verkligen sin plats i packningen.

Springa med tält


Ett riktigt lätt skydd som fortfarande gör jobbet kräver genomtänkt design, minimalt med detaljer och superlätta material. De lättaste enmanstälten ligger runt 500 gram – som en vanlig vattenflaska! Ännu längre kommer du med att skala bort material och funktioner tills bara en tarp eller bivybag återstår.

När det gäller sovutrustning går inte temperaturen att komma runt, men väljer du en kort trekvartsmodell av liggunderlaget och fyller ut med ryggsäcken under benen när du sover sparar du ytterligare några dyrbara gram. Lösningen med elefantfot och jacka kommer från alpina turer och stora klätterprojekt och fungerar allra bäst i en bivybag. Finns det en gräns? Om du missar viktig sömn och återhämtning så får löpningen lida nästa dag, men allas komfortzon kan utvecklas. Om du äventyrar med andra kan ni effektivisera packningen genom delad utrustning med större marginal och motivera varandra att driva längre och få en större upplevelse.

Löpning i skog

På hemmaplan


Även om du inte springer ultramaraton eller bergslopp kan du skala av några gram på löprundan där hemma. Passa på att flyga fram i ett par riktigt lätta skor med tunnare sula när du inte behöver så mycket dämpning och komfort som på de långa äventyren. Det hjälper till att stärka fotens muskler, men läs på och gå inte för hårt ut med minimalistiska skor eller framfotslöpning. Löpartajts med fickor rymmer allt du behöver för ett par timmars löpning, inklusive vätska och energitillskott. Lämna mobilen hemma och håll till godo med en träningsklocka på armen, eller – riktigt vågat – ingen klocka alls!

I lättaste laget


Det finns några material som är så lätta, och ändå starka, att det nästan känns som fusk. Men smakar det så kostar det, prylar som är tillverkade av de här materialen gräver också lite djupare i plånboken. Vi tar en koll på tre supermaterial.

Dyneema

UHMWPE (känt som Dyneema, eller Cuben) är en tunn och stum syntetfiber med hög slitstyrka som används flitigt i klätterutrustning och tunna linor. Dyneemaduk är otroligt starkt för sin vikt och utvecklades från början till segel i ett laminat med tunn plastfilm på utsidan som inte sträcker sig som tyg kan göra, perfekt till ultralätta tält eller tarpar.

Stavar i kolfiber

KOLFIBER laminerat med epoxy är väldigt styvt och dragtåligt, men också sprött och kan knäckas eller splittras om det överbelastas eller får hårda stötar. En del väljer därför i stället aluminium som kan böjas tillbaka vid skador men väger mer. Tältstänger och vandringsstavar i kolfiber balanserar spänst mot sprödhet och är ändå de allra lättaste, som kan hjälpa dig att komma åt de sista tunga grammen inför en tävling.

Grafen

GRAFEN är det ”nya” supermaterialet som inte bara är extremt tunt – ett enda lager av kolatomer i ett bikakemönster – och starkare än Stålmannen, det leder också effektivt värme och elektricitet. Gummi blandat med grafen får flera förbättrade egenskaper och materialen kan göras tunnare och lättare med samma eller bättre prestanda. I framtiden kommer vi att se grafen i allt fler produkter och användningsområden så som kläder med klimatreglerande funktioner eller integrerad elektronik i stället för ett pulsband.


Addnature på sociala medier

Copyright © All rights reserved