Fashionabelt friluftsliv

Fashionabelt friluftsliv

Klädd för mångsidig framgång

Text: Anna Kernell / Bild: Heiko Akstinat


Historiskt sett har gränserna mellan mode och friluftskläder varit tydligt definierade. Nuförtiden blir det allt svårare att se var det ena börjar och det andra slutar.

Outdoor är på modet och friluftskläder blir alltmer moderiktiga. Konsumenterna vill inte bara ha lätta, vattentäta och slitstarka plagg som de kan lita på ute på äventyr i vildmarken, de vill att samma plagg ska se bra nog ut att bära i vardagen. Det handlar om att ha färre plagg och använda dem till det yttersta.

Vi har pratat med tre olika outdoormärken för att få deras syn på den växande urban outdoor-trenden.


HOUDINI

Vad är tanken bakom er senaste urban outdoor-kollektion?

Vi har skapat en kollektion som hjälper våra användare att återknyta till naturen. Våra produkter är designade för att bli mångsidiga multiverktyg. Produkter som möjliggör äventyr och låter dig morfa mellan situationer. Logiken är att du ska kunna gå och bouldra med polarna, äta middag med svärföräldrarna och avsluta kvällen på en bar. Att göra allt det utan att någonsin reflektera över om du behöver byta outfit är tanken bakom alla våra produkter.

Vad är inspirationskällan när det kommer till urban outdoor?

Min personliga inspiration som designer kommer från livet. Jag bor i centrala Stockholm, försöker hela tiden maximera tiden på jobbet, med familjen och i naturen. Mitt liv är inte så annorlunda från många av våra kunders. Vi vill att de ska leva sitt liv fullt ut och när möjligheten finns, få ut det mesta av naturen också. Utan att någonsin ifrågasätta om de är rätt klädda för det.

Hur hittar ni rätt balans mellan funktion och mode?

Vi arbetar alltid utifrån våra fyra designprinciper:

Less is more
Vi behöver inte mer kläder – vi behöver bättre. Genom att minska på detaljerna gör vi dem mer mångsidiga för att passa fler äventyr. Mindre designelement och färre onödiga detaljer som kan gå sönder gör så att produkterna håller längre.

Built to last
Vi behöver skapa plagg som håller hela livet både vad gäller kvalitet och stil. Att göra ett plagg hållbart nog för ett decennium innebär också att designlinjerna måste hålla lika länge!

Holistic Comfort
Naturligtvis är mikroklimatet kärnan i varje produkt vi gör. Men våra arbetares komfort och välfärd är minst lika viktigt. Att se till att alla som hjälper oss att skapa dessa produkter tas om hand på samma sätt.

Circular
Vi tror på att allting är lånat från naturen. Som vid något tillfälle behöver lämnas tillbaka. Vi arbetar därför endast med monomaterial, naturligt och syntetiskt, för att skapa förnybara, biologiskt nedbrytbara eller återvinningsbara plagg. Och vi blandar aldrig de två cyklerna, just för att kunna göra det om och om igen.

Jesper Danielsson, Houdini Jesper Danielsson, Head of Offering

Beskriv stilen på er kollektion för 2023?

“The goal is not to be the latest news. It is to never become old”. I den andan lanserar vi kollektioner som naturligt bygger på sina föregångare, men som lika mycket lägger grunden för kommande år. Att skapa tidlös innovation är nyckeln till att skapa ikoniska plagg som kan hålla ett helt liv. Det är utgångspunkten och visionen för varje kollektion.

Vi är extra peppade på några av våra nya stilar som tänjer på gränserna mellan funktion, estetik och kända normer, bland annat Pace Flow Houdi. Ett plagg som levererar extrem ventilation och isolerande egenskaper utan att belasta naturen.

Hur ser framtiden ut för urban outdoor?

Jag tror att alla dessa segment långsamt smälter samman mer och mer och potentiellt skapar nya. Den massiva rörelsen med att arbeta hemifrån och hybridlösningar på jobbet gör att fler människor kan njuta av naturen vid fler tillfällen. Om än ibland tidsmässigt begränsad. Standarderna för dina kläder omarbetas genom det. De behöver leverera på fler plan än tidigare, för att möta både samhällsnormer och prestationsnormer i naturen.MARMOT

Vad är tanken bakom er senaste urban outdoor-kollektion?

Vår första prioritet är att skapa en produkt som håller mycket hög standard. Därifrån försöker vi se till att vi skapar produkter som folk faktiskt vill bära eftersom de levererar på att vara trendriktiga och mångsidiga nog att ta dig från aktivitet till vardagsliv.

På sistone har vi grävt lite mer i vår garderob som förberedelse för vårt 50-årsjubileum 2024. Vi tittar på retrodetaljer och designlinjer som flörtar med historiska friluftsprodukter men uppdaterar funktioner som passform för att matcha konsumenternas nuvarande förväntningar.

Vad är inspirationskällan när det kommer till urban outdoor?

Branschen befinner sig i ett intressant skede eftersom det aldrig tidigare har funnits den här direkta kopplingen mellan runway fashion och outdoorindustrin. Vi strävar inte efter att skapa rena livsstils- eller modeprodukter som vi ser vissa av våra konkurrenter göra. Men vi håller oss uppdaterade och utvärderar ständigt vår position inom segmentet.

Vi föredrar att hämta stilinspiration från de som hänger på urbana klättergym än de som går på catwalken. Vi är angelägna om att säkerställa att alla produkter vi släpper ut på marknaden drivs av funktion först. Därifrån kommer vi att försöka definiera sätt att föra in mode- och trendelement i produkten. När det kommer till specifik inspiration får vi det för tillfället från en hel del grävande i våra egna arkiv och genom att hitta tekniska element som kanske inte har fått komma sin rätt men som fortfarande är relevanta för konsumenten.

Hur hittar ni rätt balans mellan funktion och mode?

Mode har aldrig varit viktigare inom outdoor än nu. Men vi kommer bara att integrera modeelement i våra produkter om det kan göras utan att tumma på funktionen. Nuförtiden kan mode vara funktionellt och vi ligger i framkant av den trenden, men man måste vara försiktig så att man inte ger sig ut på hal is och helt plötsligt skapar produkter som inte är funktionella.

Paul Williams, Marmot Paul David Williams, Product-Merchandising Manager.

Beskriv stilen på er kollektion för 2023?

Det är en förlängning av det arbete som påbörjades '22. Denna riktning definieras av att skapa en teknisk produkt av högsta kvalitet som ser lika bra ut som den fungerar. Ett av våra mål är att se till att du känner dig snygg men behålla ett inslag av tidlöshet eftersom produkten kommer att hålla mycket längre än vad de nuvarande trenderna gör.

Hur ser framtiden ut för urban outdoor?

Urban outdoor-segmentet har funnits i decennier. Men det kanske är först nu som det på riktigt uppskattas av friluftscommunityt. Faktum är att konsumenter behöver varma kappor oavsett om de bor på landsbygden eller i storstaden, och outdoormärken tenderar att erbjuda pålitliga ytterkläder som presterar bättre än modehusens. Den nuvarande trenden kommer att fortsätta växa ytterligare några år och sedan avta, men jag tror inte att den någonsin kommer att försvinna.BLACK DIAMOND

Vad är tanken bakom er senaste urban outdoor-kollektion?

Vi ser oss själva som ett tekniskt märke med fokus på bergsport. Vi utvecklar vår klädkollektion utifrån våra nyckelaktiviteter (klättring, skidåkning, vandring och bergslöpning) genom att använda vår ”apparel as equipment”-strategi som våra Black Diamond-användare vant sig vid.

Våra kunder vill också ha mer livsstilsorienterade plagg och vi utökar sakta vår kollektion i den riktningen. Men det är fortfarande i liten skala – vi har ingen separat urban outdoor-kollektion utan integrerar de stilarna i våra andra kollektioner. Dessa plag ska komplettera vårt erbjudande och se till att våra kunder är perfekt utrustade före, under och efter deras aktivitet. Vi vill skapa stilar som gör dig redo för en sömlös övergång från gym till kontor, från backen till puben.

Vad är inspirationskällan när det kommer till urban outdoor?

Black Diamond är ett företag som lever som sina användare. Vi delar samma erfarenheter som våra kunder på sten, is och snö och dessa erfarenheter driver oss att tillverka den bästa utrustningen för vårt världsomspännande community. Ofta är våra egna medarbetare och idrottare en inspirationskälla för nya stilar. Vi tittar också på vår historia och vårt arv. Ursprunget till varumärket kan ge en liten ledtråd för vissa designinspirationer och intentioner och den övergripande visionen av företaget som varumärke. Vi hämtar även inspiration från stilar i våra tidigare kollektioner, försöker förbättra och tolka dem på ett nytt sätt.

Hur hittar ni rätt balans mellan funktion och mode?

På Black Diamond stämmer vår övertygelse om att kläder är utrustning också för våra livsstilsprodukter, som erbjuder samma passform, funktion och prestanda, men i ett avslappnat paket. Våra plagg har en genomtänkt design som prioriterar rörlighet, samtidigt som de levererar på både hållbarhet och stil.

Våra byxor är till exempel specialdesignade och optimerade för att fungera med sele eller våra boulderingborstar, men samtidigt ska du vilja bära dem utanför gymmet – på fika med kompisarna eller till och med på jobbet. Det är detta som gör att våra byxor sticker ut och överskrider barriärerna, och transformerar dem från ”bara” byxor till utrustning designad och konstruerad för klättring.

Kristina Ehrschwendtner, Black Diamond Kristina Ehrschwendtner, Apparel Merchandiser.

Beskriv stilen på er kollektion för 2023?

Den industriella designstilen har alltid haft, och har fortfarande, ett starkt inflytande också i vår klädkollektion. Även 2023 fokuserar vi på rena designer och enastående material och tyger. Vi tror att det här är rätt väg för oss som varumärke. Det gör också att våra stilar förblir relevanta och kan återkontextualiseras i en urban miljö.

Hur ser framtiden ut för urban outdoor?

Konsumenterna vill ha stilar som är designade för att bäras under både träning och vardag, de vill spendera sina pengar på kläder som är mångsäsongsbetonade och multifunktionella. Intresset för friluftsaktiviteter som vandring har också ökat under de senaste åren. Särskilt unga, urbana konsumenter försöker kombinera sina friluftsaktiviteter med sin stadslivsstil. Så jag tror att urban outdoor kommer att växa de kommande åren. Om varumärken vill vara relevanta inom detta område måste de överbrygga klyftan mellan mode och innovativ, funktionell design.


Addnature på sociala medier

Copyright © All rights reserved