Klätterskoguiden

Klätterskoguiden

Så hittar du rätt klätterskor


Text: Jenny Wikman / Bild: Emelie Voltaire


Det finns så många klätterskor att välja på, att det kan vara svårt att veta vilken ände man ska börja i. Här går vi igenom vilka dojor som passar till vad och hur du provar ut rätt klättersko för dig.


5 smarta tips

  • Handla helst skorna i fysisk butik med kunnig personal
  • Prova klätterskor på eftermiddagen, när dina fötter är lite varma och svullna
  • Prova flera olika modeller, märken och storlekar – bygg upp referenser
  • Se till att skorna sitter tight och bra utan smärta, tryckpunkter eller glapp
  • Skons funktioner bör passa din nivå av erfarenhet och typ av klättring
  • Testa dem på butikens klättervägg – hur funkar de in action för din fot och din typ av klättring?

Hur går jag till väga?

Det bästa sättet att köpa klätterskor är i fysisk butik. Nyckeln är nämligen att prova så många olika modeller och storlekar som du bara kan. Varje varumärke bygger sina skor på ett antal olika läster. Sedan adderas funktioner som spänning, snörning, sulor och olika material i oändliga kombinationer och bildar olika skomodeller. Den bästa skon för dig är den som sitter bäst på din fot.

I Addnature-butiken på Birger Jarlsgatan i Stockholm har vi ett brett sortiment av klätterskor, kunnig personal – samt en klättervägg där du kan testa hur olika dojor känns när du står på olika grepp eller gör olika flytt. Du kan testa kraft och friktion genom att stå på tåspetsen, på insidan tån och på utsidan. Du bör även testa om hälen glappar när du gör heelhooks.


Kan jag köpa klätterskor online?

Låt oss säga såhär: om du prickar rätt klättersko med ett onlineköp bör du passa på att köpa en skraplott samma dag! Det är svårt. Du har inte samma möjlighet att prova dem på klättergrepp då de måste returneras helt oanvända och nya. Du kan göra några tåhävningar på en golvlist hemma i vardagsrummet på sin höjd, vilket inte säger mycket om hur de är att klättra i.

Du har heller inte samma möjlighet att jämföra vilka olika skor som passar och inte passar din fot – och det är väldigt knivigt att bedöma storlek. De varierar vilt mellan märken och modeller och matchar i princip aldrig din vanliga skostorlek. Du kan behöva gå så mycket som tre storlekar ner eller två upp beroende på märke och modell, personlig preferens och tilltänkt användningsområde. Dojorna tillverkas dessutom ofta med intrikat hantverk vilket gör att samma sko från olika kartonger kan diffa något i passform.

Det du däremot kan göra är att beställa skor från vår webbshop och hämta ut i vår butik! Då är du säker på att få prova just dom modeller du sett online – samtidigt som du även får prova andra skor ur sortiment att jämföra med. Det är inte ovanligt att man tänkt sig en viss sko och sedan går hem med en helt annan.

Att beställa hem klätterskor online är en sista utväg men om du bor långt bort eller av andra skäl inte kan komma till butiken så ska vi såklart försöka hjälpa dig. Vårt bästa tips är i så fall att du läser denna guide och sedan hör av dig till klätternördarna på vår kundtjänst innan du beställer.

Hur ska klätterskor sitta?

Klätterskor ska sitta så hårt de bara kan utan att göra ont. Tänk dig så som din hand passar i en riktigt bra handske, eller hur det känns om du lindar ett bandage kring foten.

Tårna ska nudda framkanten av skon och vara något böjda. Knogarna kan snudda taket på tåboxen något men ska inte trycka eller göra ont. Tårna ska inte sitta rakt med möjlighet för dig att röra på dem i skon. När tårna sitter tight ihop kan du nämligen använda dem som en enda, samlad stortå att balansera på, vilket ger dig mycket mer kraft.

Det bästa tipset är att testa klätterskor på eftermiddagen, när du gått lite under dagen och fötterna är varma och svullna. Klätterskon ska passa så tight att det inte finns någon luftighet där den kan glappa, vilket är ett vanligt problem exempelvis i hälkappan. Men den ska inte heller orsaka några skavande tryckpunkter och blåsor. Har du hittat en sko som verkar passa kan du med fördel testa den i en storlek mindre också, för referens.

Rätt klättersko är helt enkelt den klättersko som sitter bäst på din fot. Gå på känsla och passform istället för vilken siffra som står på kartongen.

Pröva klätterskor

Vilka klätterskor passar till vad?


Nybörjare

För dig som är ny inom klättring rekommenderar vi ett par sköna klätterskor som sitter bra på din fot. Förmodligen relativt platta och symmetriska. De bör sitta tight men utan dina tår är helt böjda, eftersom du som nybörjare inte lärt dig placera fötterna med precision än. Det blir mycket spretigt och sparkar mot väggen – om du då har en sko där tårna är crimpade och du sparkar knogarna rakt i väggen kommer det göra skitont.

Nybörjarskor har tjockare gummi eftersom man i början av sin klätterkarriär har rätt oprecis fotplacering, vilket sliter mycket på sulan. Som ny klättrare ska du sikta på livslängd och slitstyrka på skorna. Både för din egen ekonomi och för ditt självförtroende på väggen.

Satsa på exempelvis ett par La Sportiva Tarantula, Black Diamond Momentum, Scarpa Origin, Tenaya Tanta eller Five Ten Kirigami.


Bouldering

Vilka boulderdojor du väljer beror lite på din kunskapsnivå och vad du tänkt klättra. Generellt kan man säga att modern bouldering består av överhäng, hooks och dynamiska flytt som dynos (hopp) och smearing på såväl vägg som stora volymer, boxar och slabs. Här vill du ha en mjuk doja där du kan trycka ut mycket av gummit på vägg eller lutande ytor. Du vill ha en greppig, välsittande häl och friktionsgummi över tån.

För en medelgod klättrare skulle ett par måttligt nedåtböjda, svagt asymmetriska och rätt mjuka skor vara ett bra tips. För den mer avancerade klättraren som struntar i komfort kan det vara läge att gå på ett par aggressivt nedåtböjda och asymmetriska rackare, kanske helt utan mellansula.

Tips på bra boulderingskor är exempelvis modeller som La Sportiva Solution, Scarpa Drago eller Mad Rock Drone.
Bouldering

Sportklättring

När du ledklättrar vill du generellt ha skor som är bättre för statiska flytt, mycket vridningar och tillit till tårna. Även om det såklart beror på underlag – det finns en hel del boulderlik sportklättring på överhäng med heel hooks och toe hooks. Det finns även leder på sva med supersmå microlister att balansera på. Vad tycker du själv är roligast att klättra? Var lägger du merparten av din tid?

Gillar du små lister kan ett par skor som La Sportiva Solution, La Sportiva Katana Lace eller Scarpa Boostic passa. Föredrar du boulderinglik sportklättring med överhäng och hooks kan du med fördel kika på boulderingdojorna Scarpa Drago eller Five Ten Hiangle. Varvar du dessa discipliner kanske du ska kika på några mångsidiga rackare ur exempelvis Scarpa Instinct-serien.


Inomhusklättring

På klättergymmet väljer många en lite bekvämare sko eftersom plastgreppen är mer förlåtande prestationsmässigt. Utomhus behöver du kanske aggressivare tår för att få grepp på skrovliga små kanter på klippväggen.

Med det i åtanke, ta en titt ovan på våra tips ovan om skor för nybörjaren, bouldraren och sportklättraren. Om inomhusklättring i din bok däremot innebär att varva jämnt mellan bouldering, sport och topprep så kanske en allroundsko likt Scarpa Vapor eller La Sportiva Otaki.

Inomhusklättring

Trad, multipitch och sprickklättring

Om du ska klättra långa dagar är ofta komfort högt upp på önskelistan. Satsa då på ett par skor som drar mot neutral och symmetrisk läst – gärna med snörning som ger dig och dina fossingar en hög grad av justeringsmöjligheter under dagen.

Vankas det krux kan du snöra åt dojorna ordentligt hårt och få en mycket bättre passform än ett par skor med kardborrestängning. Och vankas det lättare pitch eller transportsträcka kan du snöra dem lite lösare för att låta fötterna vila. Klättrar du flera dagar i rad kan du alternera trycket genom att snöra lösare eller hårdare kring häl/ankel eller tår, för att variera passformen och undvika tryckpunkter. Kika exempelvis på modeller som Five Ten Niad (tidigare kallad Anasazi), La Sportiva Katana Lace eller Scarpa Maestro.

Ska du klättra sprickor är det inte bara läst och snörning som räknas till komforten. Här väljer vissa klättrare dojor med lite extra skydd – kanske en vadderad plös eller till och med lite högre skaft. Detta hittar du exempelvis i modeller som La Sportiva TC Pro eller Scarpa Maestro Mid. Andra väljer aggressiva sportklättringsskor som La Sportiva Skwama eller liknande, för att verkligen komma åt i små sprickor.


Veganer

Det finns många bra veganska klätterskor och hos oss märks skorna endast ut som veganska när tillverkarna är 100% säkra på sin sak och själva kommunicerat det. Detta beror på att man behöver säkerställa att inga animaliska material använts i varken yttermaterial, innermaterial samt i lim eller färgprocess.

Som nybörjare kan du med fördel testa Black Diamond Momentum, Evolv Defy, Tenaya Ra eller Tenaya Masai. Bland aggressiva veganska skor hittar du modeller som Tenaya Oasi, Tenaya Mundaka, Tenaya Mastia eller Mad Rock Drone. Hos märket So iLL är samtliga syntetiska skor helveganska och kan beställas från vår hemsida till butiken.

I vår webbshop kan du filtrera på veganska klätterskor. I butiken är veganska klätterskor markerade på hyllan, annars har personalen stenkoll och hjälper gärna till!

Tradklättring

Hur länge håller ett par klätterskor?

Till skillnad från dina vandringskängor kommer inte klätterskorna hålla i 10 år med puts och vård. Klätterdojor utsätts för en helt annan friktion, vilket ju är hela poängen. Gummisulorna kommer därför oundvikligen med ett bäst-före-datum innan du slitit slut på dem. Flitiga klättrare sliter ibland ut sulorna på tre till sex månader. Medan mindre frekventa besökare i klätterhallen kanske kan behålla samma sko i över ett år.

Hur snabbt de slits ut beror främst på vad och hur ofta du klättrar. Klättrar du flera gånger i veckan med ett par mjuka, tunna sulor på sandpappersliknande friktionsväggar inomhus eller vassa, crimpiga klippväggar utomhus – då slits de

givetvis snabbare än ett par tjocka sulor som används mer sällan och på lite glattare träväggar. Likaså slits skor mer av att sparkas omkring utan precision och jämförelsevis mindre ju mer precis du är med fotisättningen, något som ofta kommer med tid och erfarenhet.

Alla som köper klätterskor får alltså räkna med att de förbrukas mycket snabbare än ett par vanliga skor, vanligtvis inom ett år. Om du nött hål i dina klätterskor – fortsätt då inte att klättra på den trasiga skon, utan gå direkt och få den omsulad ifall du fortsatt vill klättra i samma sko! Går skorna inte att sula om är det dags att köpa nya.


Addnature på sociala medier

Copyright © All rights reserved