Börja med isklättring

Börja med isklättring

Kanske är du en rutinerad vandrare som längtar efter att bokstavligen ta äventyret till nya höjder? Eller är du kanske en biten sportklättrare som vill slippa avsluta säsongen varje gång sommaren går över i vinter? Oavsett scenario så gissar vi att du som läser detta börjat leka med tanken på isklättring. För att omsätta den där tanken till praktik har vi skrivit en guide som sänker tröskeln och hjälper dig som ny att komma igång med sporten.

Börja med isklättring – 4 tips:

  • Boka en kurs med instruktör
  • Testa på olika prylar innan du köper
  • Samla på dig en egen basutrustning
  • Börja med lättare berg och vattenfall – t.ex. Rjukan i Norge

Boka en kurs med instruktör

Det grundläggande steget är att boka en kurs eller expedition med en kunnig instruktör. Det ger dig en chans att prova på sporten och utrustningen innan du lägger ner dyra slantar på prylar. Men framförallt får du grundläggande kunskaper som behövs när du så småningom ger dig ut på egen hand. Isklättring är en annan disciplin och teknik än klippklättring och ställer krav på att kunna säkra, klättra och repellera.

I Sverige finns det flera aktörer som anordnar kurser i isklättring, många i Abisko, Åre och andra orter som välsignas rikligt med snö och is under vinterhalvåret. När vädret tillåter och närliggande vattenfall frusit till kan man ibland hitta kurser kring Bohuslän och Stockholmstrakten. Svenska Turistföreningen, Fjälläventyr och Mountain Guide Travel är tre exempel på aktörer som anordnar kurser. Du kan kika på deras hemsidor efter kommande kurser och anmälan. Inför kursen är det dessutom bäst om du redan har erfarenhet av sport- eller tradklättring.

Testa och köp utrustning

När du gått en kurs och kärat ner dig i isklättring börjar det bli dags att samla ihop till en egen basutrustning. Som med alla sporter finns det oändligt mycket prylar att addera till samlingen ju mer avancerad du blir. Men tänk på att du ofta kan dela på mycket utrustning ihop med klätterkompisen, som exempelvis rep, quickdraws och skruvar. Av både ekonomiska och miljömässiga skäl vill vi också uppmuntra dig att ha is i magen och inte köpa på dig mer än du behöver just för tillfället.

Felköp är onödigt för både plånbok och klimat. Se till att du får klämma och känna på utrustningen under kursen för att se vad som passar just dig. Besök gärna också vår butik på Birger Jarlsgatan 43 i Stockholm. Vår kunniga personal hjälper dig gärna att prova ut rätt utrustning och svara på frågor. Bor du inte i Stockholm kan du vända dig till vår lika proffsiga kundtjänst som hjälper dig att beställa hem rätt utrustning och prova. Här nedan går vi igenom de prylar som ingår i en isklättrares grundläggande arsenal.

Storskor

För isklättring behöver du ett par robusta och styva klätterkängor för alpin miljö, till skillnad från sportklättringens nätta skor. Dessa kängor kallas för storskor och kommer i lite olika modeller beroende på vilken typ klättring du tänkt göra. För alpinism med varierad terräng och mixad klättring finns det olika varianter av kängor med klackar för hel- eller halvautomatiska stegjärn.

När du klättrar is vill du ha ett par storskor med klack både fram och bak, som du kan använda ihop med ett par automatiska stegjärn. Kängan ger stöd till hela foten ska passa så att hälen sitter stabilt och stilla i skon. Tårna kan gärna ges lite utrymme så du kan vicka på dem i kylan. Om du lätt fryser kan det vara en bra idé att köpa ett par skor som du får plats med ett par tjockare ullsockor i.

Stegjärn

Glömmer du de här rackarna hemma lär det eka en ljuv svärordsramsa över bergstopparna! Det är nämligen stegjärnen som möjliggör klättringen. De är gjorda i stål eller aluminium och har vassa metallpiggar som ger dig fäste i snö och is. På plant underlag vid alpinism pekar piggarna neråt och ger hela foten grepp på underlaget. Här kan man använda stegjärn med lite olika typer av fästen beroende på hur dina kängor ser ut.

Vid vertikal isklättring vill du ha ett par automatiska stegjärn med bygel i både fram- och bakände. Dessa stegjärn är mer aggressiva och har två främre piggar som pekar rakt in i isväggen. Du vilar hela din vikt på dem när du klättrar och därför är det viktigt att vara säker på att du har rätt stegjärn för just ditt ändamål. Rådfråga gärna butikspersonal eller kundtjänst.

ALTTEXT
ALTTEXT

Isyxor

Att välja yxa är lite som att träda in i Harry Potters trollstavsbutik. Vilken yxa som passar är helt individuellt. Det beror bland annat på hur lång du är, vilken vikt du föredrar och vilken typ av svängradie du behöver för att hacka in yxan i väggen. Det allra bästa är att få testa på lite olika yxor på kurs eller via kompisar innan köp.

Generellt kan man säga att det finns tre sorters yxor att hålla reda på. Isyxor är av tyngre och teknisk modell, med ett krökt skaft och nedåtlutande, taggigt yxblad som ger dig så mycket kraft som möjligt att hugga in den i isen – och så bra grepp som möjligt för att sitta kvar medan du flyttar fötter och nästa yxa uppför väggen. Japp, du behöver två – en för vänster respektive höger hand.

En lättare alpinyxa är däremot till för att stödja på likt en käpp eller vandringsstav uppför lutande glaciärer. De är därför rakare till formen och har en spik längst ner i skaftet, som ger grepp i isen. Yxbladet är rakare och inte lika taggigt, samt att den i motsatt ände har en liten spade som du kan gräva undan snö och is med. Här är yxbladet snarare till hjälp vid fall, kamraträddning eller för att bygga ankare med – inte att klättra med.

Isklättring är en dyr sport och känner du på dig att du kommer göra lite av både det ena och det andra kan du investera i en hybridyxa istället. Den är en blandning av isyxa och alpinyxa, ofta med utbytbara blad för både alpint bruk och isklättring. De har ett något krökt skaft men funkar fortfarande att gå med på planare underlag – spiken finns med längst ner på skaftet. Dessutom har de ofta alpinyxans karaktäristiska spade i andra änden.

Sele för isklättring

När du klippklättrar vill du gärna ha en sele som är bekvämt vadderad och sitter tight nära kroppen. När du isklättrar behöver du istället utrymme för fler lager kläder under selen, samt att vadderingen riskerar att bli blöt. Prova därför ut en ovadderad sele som funkar med underställ, skaljacka och eventuellt mellanlager. Det är toppen om selen har extra fästen för utrustningskarbiner eftersom du förutom quickdraws även behöver bära med dig isskruvar och material för att bygga ankare.

Klätterrep

Precis som vid sportklättring behöver du ett dynamiskt rep när du isklättrar. Många använder singelrep precis som vid sportklättring, men en del föredrar att klättra med tvillingrep för större flexbilitet vid varierande is. Gemensamt för båda är att vid vinterförhållanden måste också repet vara impregnerat eftersom det kommer i kontakt med is, snö och fukt hela dagarna och annars riskerar att frysa.

Repbroms, karbiner och quickdraws

Om du sportklättrar utomhus har du redan stenkoll på de här prylarna. Du behöver en repbroms som du både kan säkra kompisen och repellera med. Se därför till att den har två hål för rep. Grigri och andra självsäkrande bromsar lämnar du däremot hemma, de gör sig inte bra i vinterkylan.

Karbinerna kan du också låna från sportklättringsväskan – men se till att de har skruvlås och inte t.ex. magnetiska lås med delar som riskerar att frysa i kylan. Du klarar dig långt på samma gamla hederliga quickdraws som alltid, men vill du vara helt säker på att inget fryser ska du se till att köpa quickiesar där båda karbinerna har vajergrind istället för en solid grind. Detta kan bli extra viktigt framöver om du klättrar på berg med hög höjd och stark kyla.

Isskruvar

För att säkra dig längs klättringen upp behöver du något att fästa rep och quickdraws i. Isväggar förändras hela tiden när temperaturen går upp och ner och har därför inga i förväg borrbultade leder. Det innebär ett extra moment när du säkrar – att fästa isskruvar i isväggen.

Isskruvar kommer generellt i lite olika längder – från 10cm till 22cm – och har en ihålig kropp. Du skruvar in isskruven i väggen tack vare vass piggar i dess ände. Längst ut sitter metallöglor där du sedan klipper i din quickdraw. Vissa isskruvar kommer dessutom med praktiska, utfällbara handtag som gör dem lättare och snabbare att placera.

Hjälm

Fallande snö, isbitar och stenar är en potentiell risk varje gång du säkrar eller klättrar. Uppe på isväggen kan du med lite otur också slå huvudet i ett överhäng eller att svingas in i väggen vid ett fall. Vanliga klippklättrare kollar gärna efter hårda skalhjälmar i ABS-plast med maximal ventilering i sommarvärmen. Som isklättrare har du inte samma behov av ventilering eftersom du rör dig i kalla miljöer och dessutom riskerar att snö och is faller över dig och då läcker in. Kolla därför efter en hjälm med så få ventileringshål som möjligt och en lättviktig, lite tjockare skumkonstruktion.


ALTTEXT

Ankare

När du efter mycket möda tagit dig till toppen av det frusna vattenfallet är det dags att bygga ett ankare för att lugnt och säkert kunna fira dig ner till kompisarna på marken igen. Det finns lite olika sätt att bygga ankare beroende på hur isen och miljön omkring dig ser ut. Ibland finns det träd att fästa ankaret vid, ibland behöver du kanske rentav bygga en Abalakov. Grundläggande att ha med sig upp är extra isskruvar och karbiner, samt slingor och statiskt rep. Tänk på att nylon lätt drar åt sig fukt och kan frysa, så dynemaslingor är bättre till just isklättring. Det statiska repet använder du för förlänga ankaret eller om du vill fästa det runt ett träd. Statiskt rep går enkelt att köpa som metervara hos oss.

Handskar

Att frysa om fingrarna är absolut vidrigt – och att hitta det rätta botemedlet är tyvärr väldigt individuellt. Hur tjocka handskar du vill ha beror helt på hur frusen du är och vilken temperatur du ska klättra i. Välj ett par syntetfodrade handskar som står emot väta och tillåter dig att hantera rep, yxor och utrustning på ett bra sätt när du klättrar och säkrar. Ett tips är att många klätterhandskar har en elastisk rem runt handleden som gör dem smidiga att hantera när du har händerna fulla med all möjlig utrustning. Och du – glöm inte ett par tjocka, riktigt varma extrahandskar att dra på dig för vila och fikapauser.

Kläder

Ull, ull, ull. Det är den vanliga gamla visan som såväl friluftsentusiaster som klätterrävar ständigt sjunger. Närmast kroppen är det ett oslagbart material som transporterar bort fukt från huden, reglerar temperatur och värmer även om det blir blött när du svettas. Satsa därför gärna på ett skönt och funktionellt underställ av merinoull.

Över understället behöver du jacka och byxor med ett membran som både skyddar mot vind och vatten – och som har en bra andningsförmåga när du svettas. Kika gärna efter skalplagg särskilt anpassade för klättring, med t.ex. hjälmkompatibel huva, samt fickor och dragkedjor som placerats för att inte skava under sele eller ryggsäck. Plagg för klättring är också slitstarka för att tåla nötning och stötning mot skrapig is och vassa klippor.

När temperaturen kryper ner mot -20 kan det dessutom bli läge att förstärka uniformen med ett varmt och skönt mellanlager i fleece eller ull. Och för de kalla pauserna under klätterdagen gör du bäst i att ta med dig en varm dunjacka och ett par tjockare handskar.

Behöver du hjälp att välja klätterutrustning?

Om du behöver hjälp att välja kläder och utrustning för isklättring är du varmt välkommen till vår butik på Birger Jarlsgatan 43. Här får chansen att testa utrustningen och rådfråga personalen innan du bestämmer dig.

Addnature på sociala medier

Copyright © All rights reserved