Börja med isklättring

Börja med isklättring

Börja med isklättring – 4 tips:

  • Boka en kurs med instruktör
  • Testa på olika prylar innan du köper
  • Samla på dig en egen basutrustning
  • Börja med lättare berg och vattenfall – t.ex. Rjukan i Norge

Gå en kurs

Som första steg kan du boka kurs med en kunnig instruktör. Då får du lära dig sporten och prova utrustningen innan du köper eget. I Sverige hålls isklättringskurser i t.ex. Abisko och Åre. Beroende på vinterklimat kan man ibland hitta kurser kring Bohuslän och Stockholmstrakten. Kolla in aktörer som Svenska Turistföreningen, Fjälläventyr eller Mountain Guide Travel.

Testa utrustning innan köp

Ha lite is i magen! Felköp är dyra och isklättringsprylar är väldigt individuella. Se till att testa utrustningen ordentligt under introduktionskursen för att se vad som passar dig. Besök gärna vår butik i Stockholm så du får klämma, känna och fråga innan köp. Mycket av utrustning kan du och din klätterkompis dessutom samsas om, t.ex. rep, quickdraws och isskruvar.

Stegjärn

Stegjärnen möjliggör hela klättringen. De är gjorda i stål eller aluminium och har vassa metallpiggar som ger dig fäste i snö och is. Stegjärn för alpinism har piggar riktade neråt för grepp på plant underlag. Här används olika fästen beroende på hur dina kängor ser ut.

Stegjärn för vertikal isklättring är mer aggressiva, med två främre piggar pekande rakt in i isväggen. Du vilar hela din vikt på dessa piggar. Dessa stegjärn är helautomatiska med bygel både fram och bak, och passar med skor som har klack både fram och bak.

Storskor

För isklättring behöver du ett par robusta, styva klätterkängor för alpin miljö. De kallas storskor och kommer i olika modeller. För alpinism med varierad terräng och mixad klättring finns det olika klackar för hel- eller halvautomatiska stegjärn. Vid ren isklättring måste storskorna ha klack både fram och bak, för att passa ihop med helautomatiska stegjärn.

Stegjärn
Isyxa

Kängan ger stöd till hela foten och ska passa så att hälen sitter stabilt och stilla i skon. Tårna kan ges lite utrymme att vicka på i kylan. Om du lätt fryser kan det vara en bra idé att köpa rymliga skor som du får plats med tjockare ullsockor i.

Isyxor

Testa, testa, testa! Vilken yxa som passar dig är helt individuellt, beroende på din kroppslängd, vilken vikt du föredrar i handen och vilken typ av svängradie du behöver för att hacka in yxan i väggen. Det beror också på discipin:

  • För teknisk isklättring behöver du två tyngre, mer tekniska isyxor med krökta skaft och nedåtlutande, taggiga yxblad som ger dig kraft att hugga in i isen – och så bra grepp som möjligt för att sitta kvar medan du flyttar fötter och nästa yxa uppför väggen.

  • En lättare alpinyxa används snarare som käpp, är rakare till formen och har en spik längst ner i skaftet, som ger grepp i isen. Yxbladet är rakare och inte lika taggigt. I motsatt ände sitter en liten spade som du gräver undan snö och is med. Här är yxbladet snarare till hjälp vid selfarrest – inte för regelrätt klättring.

  • En hybridyxa är en mellanvariant som funkar till både isklättring och alpinism, ofta med utbytbara blad för både alpint bruk och isklättring. Skaftet är något krökt men funkar fortfarande att gå med på planare underlag tack vare spiken i skaftets ände. Dessutom har de ofta alpinyxans karaktäristiska spade i andra änden av bladet.

Sele

Välj en sele som passar över flera klädlager: underställ, skaljacka och eventuellt mellanlager. Dessutom ovadderad eftersom vadderade selar riskerar att suga åt sig väta. Helst bör selen ha extra fästen för utrustningskarbiner eftersom du, utöver quickdraws, behöver bära med dig isskruvar och material för att bygga ankare.

Klätterrep

Precis som vid sportklättring behöver du ett dynamiskt rep när du isklättrar. Många använder singelrep precis som vid sportklättring, men en del föredrar att klättra med tvillingrep för större flexbilitet vid varierande is. Gemensamt för båda är att vid vinterförhållanden måste också repet vara impregnerat eftersom det kommer i kontakt med is, snö och fukt hela dagarna och annars riskerar att frysa.

Repbroms, karbiner och quickdraws

Du behöver en klassisk repbroms att säkra kompisen och repellera med. Se till att den har hål för två repändar. Grigri och andra självsäkrande bromsar lämnas hemma, deras rörliga delar kan frysa fast i vinterkylan.

Karbinerna bör ha skruvlås, inte t.ex. magnetiska lås som riskerar att frysa fast. Av samma anledning köper du quickdraws där båda karbinerna har vajergrind istället för solid grind, samt en dyneema-slinga istället för nylon. Det blir extra viktigt om du klättrar på berg med hög höjd och stark kyla.

Ankare

Ankaren byggs olika beroende på hur isen och omgivningen ser ut. Ibland kan repsnöre fästas runt klippblock, ibland behöver du bygga en Abalakov. Grundläggande för ankarbygge är extra isskruvar och karbiner, samt slingor och statiskt rep. Nylon drar lätt åt sig fukt och kan frysa, så dyneemaslingor är bättre lämpade för isklättring. Det statiska repet används för att förlänga ankaret eller fästa det runt något. Du köper det enkelt som metervara hos oss.

Isskruvar

Istället för bulthängare behöver du isskruvar att själv fästa i isväggen och sedan klippa quickdraws och rep i. Isskruvar kommer i olika längder – från 10cm till 22cm – och har en ihålig kropp. Du skruvar in skruvens vasst piggade ände i isväggen. I andra änden sitter en metallögla som du klipper din quickdraw i. Vi rekommenderar s.k. expresskruvar med praktiska, utfällbara handtag som gör dem lättare och snabbare att placera.

Hjälm

Fallande snö, isbitar och stenar är en risk när du säkrar eller klättrar. Du riskerar även att slå huvudet i ett överhäng eller att svingas in i väggen vid ett fall. Som isklättrare har du inget behov av ventilering i hjälmen eftersom du rör dig i kalla miljöer och dessutom riskerar att snö och is faller över dig och då läcker in. Kolla därför efter en hjälm med så få ventileringshål som möjligt och en lättviktig, lite tjockare skumkonstruktion.

Handskar

Välj ett par syntetfodrade handskar som står emot väta och tillåter dig att smidigt hantera rep, yxor och utrustning. Hur tjocka handskar du vill ha beror på hur frusen du är och vilken temperatur du ska klättra i. Många klätterhandskar har också praktiska handledsremmar. Glöm inte heller ett par tjocka, riktigt varma extrahandskar att dra på dig för vila och fikapauser.

Isskruvar

Behöver du hjälp att välja klätterutrustning?

Om du behöver hjälp att välja kläder och utrustning för isklättring är du varmt välkommen till vår butik på Birger Jarlsgatan 43. Här får chansen att testa utrustningen och rådfråga personalen innan du bestämmer dig.


Addnature på sociala medier

Copyright © All rights reserved