Öppnas inte PayPals inloggningssida?

Klicka här
för att försöka igen.

Din beställning behandlas. Tack för ditt tålamod.

Oavsett väder får du 20% rabatt på flera favoritmärken. | Din Rabattkod: OUTDOOR20 | JUST NU: Fri frakt på allt. NYHET! Skickas med PostNord innan kl 17.30

Friluftskök

Vi har ett stort utbud när du ska köpa friluftskök.


Välja kök

Det finns ett stort utbud av olika friluftskök och det kan vara svårt att veta vilket man ska välja. Att köpa kök är i mycket en fråga om att välja bränsle vilket i sin tur är en fråga om vilka förhållanden köket ska användas i. Kunskap om hur olika kök fungerar, hur mycket plats de tar och olika bränslens egenskaper hjälper dig att välja det bästa för dina behov.

 1. Vilken typ av turer gör du mest, vilka platser reser du oftast till?
 2. Välj det bränsle som kommer att fungera bäst för din tur. Faktorer är effektivitet, kostnad, tillgänglighet och brinntid.
 3. Välj lätta och kompakta kök av de som uppfyller dina behov.
 4. Väg in kökens övriga egenskaper och användarvänlighet.

Vilken typ av tur planerar du?

Fokusera på två saker för att hitta rätt kök; vad för sorts turer du vill göra och vilken typ av mat du vill laga. Svara också på nedanstående frågor för att komma fram till rätt kök för dig:

 • Hur många ska det lagas mat till? Ju fler, desto större kök.
 • I vilka temperaturer kommer du laga mat? Vissa bränslen är olämpliga i låga temperaturer.
 • Ska du tillaga mat eller bara koka upp vatten?
  För tillagning är ett stabilt kök med bra justering av lågan samt bra kastruller att föredra. Koka upp vatten går även utmärkt på mindre kök av enklare modell.

Välj rätt storlek

Friluftskök finns i storlekar från superlätta mikrokök som får plats i fickan till stora kraftfulla kök för större grupper. Generellt bör du hålla dig till de lättaste och mest kompakta modellerna du hittar inom den kategori du söker. Planerar du korta turer spelar inte vikt och storlek lika stor roll. Spara utrymme i packningen genom att välja kök som viks ihop och kan förvaras i kastrullen du använder.

Skydda kastruller och annat du ska hantera mat med från bränslespill, om du använder flytande bränsle. Det fungerar bra att stoppa bränslebehållaren i en plastpåse.

Multifuel-kök

Många av köken Addnature säljer är så kallade multifuel-kök (även kallat flerbränslekök) som kan bränna mer än en typ av bränsle. Dessa tenderar att kosta mer än en t.ex. rena gaskök och de kan vara svårare att underhålla, men om dina planer innebär besök till en mängd olika destinationer kan denna flexibilitet vara värt den extra kostnaden och mödan.

En del multifuel-kök kan även bränna gas men då krävs det att man byter munstycke, vilket brukar medfölja eller finnas som tillbehör.

Val av bränsle

Innan du tittar på specifika modeller ta några minuter för att avgöra vilken eller vilka typer av bränsle som kommer fungera bäst för dig.

BRÄNSLEFÖRDELARNACKDELARSAMMANFATTNING
GasBekvämt, effektivt, ren förbränning och lätt att använda. Inget pumpande, ingen förvärmning och ingen risk för spill eller lukt. Lågan kan enkelt justeras om man vill låta maten sjuda istället för att koka. Dyrare än andra typer av bränsle. När gasen väl tar slut måste du lämna in behållaren för återvinning. Prestandan minskar kraftigt i temperaturer under nollan och gas rekommenderas inte till vinterturer. I kyla fungerar gasblandningar med butan/propan och isobutan bättre än bara butan/propan. Perfekt i plusgrader för användare som vill ha enkel justerbarhet och hantering och som inte har något emot att bära med sig behållaren hem igen för återvinning.
FotogenBilligt, lätt att hitta (i hela världen), hög värmeuteffekt och spillt bränsle antänds inte lätt. Ganska stökigt (brinner smutsigt, illaluktande). Kökets delar tenderar att behöva rengöras ofta. Måste värmas upp och pumpas upp ett tryck innan det kan användas. Spillt bränsle avdunstar långsamt. Svårt att justera lågan. Ett billigt, mångsidigt bränsle, särskilt för folk som reser i länder där annat bränsle kan vara svårt att få tag på. Inte så ren och enkel att hantera som gas eller bensin.
BensinRelativt billigt, lätt att hitta (i hela världen), fungerar i de flesta väderförhållanden och även i sträng kyla. Ren bensin (white gas) sotar inte mycket och är väldigt effektivt. Spillt bränsle avdunstar snabbt. .Extremt lättantändligt. Måste värmas upp och pumpas upp ett tryck innan det kan användas, vilket kräver en del vana. Luktar. Vanlig bensin sotar ner köket. Svårt att justera lågan. Generellt ett bra bränsle. Tillförlitligt, billigt och effektivt. Ren bensin är att föredra då det har den bästa förbränningen, högsta effekten och sotar minst. Näst bäst är alkylatbensin, grön gräsklipparbensin. Lättillgängligt bränsle för folk som reser runt i världen.
DieselRelativt billigt, lätt att hitta (i hela världen). Sotar ner köket kraftigt. Extremt lättantändligt. Måste värmas upp och pumpas upp ett tryck innan det kan användas, vilket kräver en del vana. Luktar. Kvaliteten kan variera världen över. Svårt att justera lågan. Är likt fotogen men kräver mer underhåll. Se diesel som ett nödbränsle om du inte kan få tag på något annat.
T-rödEn förnybar energikälla. Brinner nästan ljudlöst. Spritkök tenderar att ha färre rörliga delar än andra kök vilket sänker risken för haveri. ALåg effekt, vilket gör att matlagningen tar längre tid och kräver mer bränsle. Kan vara svårt att hitta utomlands. Sotar lite grann. Funkar dåligt under nollstrecket och på hög höjd. Svårt att justera lågan. Ett miljövänligare alternativ för dig som reser i plusgrader, inte har bråttom att laga maten och som inte reser i länder där T-röd är svårt att hitta (se tabell nedan).

Energiinnehåll

Teoretiskt har gas (butan, propan) det högsta energiinnehållet (ca 11000 kcal/kg) tätt följt av ren bensin, fotogen & diesel (ca 10000 kcal/kg). T-sprit har betydligt lägre värden (ca 6300 kcal/kg ). Vindskydd och lock gör väldigt mycket för effektiv bränning. Kastruller och stekpannor med värmeväxlare gör också stor skillnad. Se mer info om detta nedan.

Bränslesammanfattning

FOTOGENBENSIN*BUTANGASISOPROPANT-SPRIT**
EffektSommar55553
Vinter45331
Över 6000m35250
Rengöring24551
Bränsleförbrukning45331
TillgänglighetNorden55545
Europa55421
USA35331
Öst55111
Tredje världen55111
Säkerhet31332
Bekvämt34553
Brinntid55221
Kräver kunskap21553

Hur mycket bränsle behöver jag ta med?

Detta är en vanlig fråga som är ganska svår att svara på då bränsleförbrukningen kan variera en hel del. Faktorer som påverkar förbrukningen är hur kallt det är, hur bra vindskydd man har, vilken typ av mat man lagar, hur mycket mat man lagar m.m. Det är också en väldigt stor skillnad på vinter- och sommarförhållanden, eftersom man oftast måste smälta snö för att få vatten på vintern.

Följande värden kan ses som riktvärden för en veckas förbrukning under normala förhållanden:

Gas En 220 g flaska per person och (sommar)vecka. Vintertid vid kalla temperaturer är gaskök olämpliga då bränslet förgasar sig dåligt vid minusgrader.
Bensin0,4-0,6 liter per person och (sommar)vecka. Vintertid, då man måste smälta snö för att få vatten, stiger bränsleförbrukningen till 1-1,5 liter per person och vecka. Ren bensin funkar bäst.
T-röd1 liter per person och (sommar)vecka. Är man tre personer som delar på köket gör man sällan av med en liter per person. Att smälta snö vintertid med spritkök tar mycket lång tid på grund av den låga effekten. Då går också åt betydligt mer bränsle: 2-2,5 liter per person och vecka.

Hög höjd och bränsle

Bensin är det bränsle som presterar bäst på hög höjd men det är samtidigt det farligaste bränslet på grund av sin explosivitet. Detta samt att det är mer jobb med bensinkök (förvärma, pumpa upp tryck, fler delar som kan haverera) gör att många höghöjdsklättrare väljer gaskök istället. Man måste då välja en gasblandning med isopropan, t.ex. Primus Powergas. På hög höjd är förgasningstemperaturen lägre varför man där lättare kan använda gaskök även under vinterförhållanden. Oftast krävs det ändå en del trixande för att hålla gasbehållaren tillräckligt varm...

Övrigt att ta hänsyn till

 • Hur lätt är är köket att ställa upp? Behövs flera delar monteras ihop och är det enkelt eller komplext?
 • Är köket stabilt? Står det bra även på ojämn mark? Hur svårt är det att balansera en kastrull på köket?
 • Hur lätt är det att tända köket? Krävs det att du pumpar upp ett tryck innan? Behöver man förvärma köket?
 • Hur lätt är det att hantera köket? Kan värmen justeras enkelt, eller finns det bara ett av- och påläge och inget där emellan?
 • Hur lätt är det sköta om och reparera köket ute i fält?

Värmeväxlare

Flänsarna som förekommer undertill på en kastruller kallas för värmeväxlare. De håller inne och koncentrerar värmen vilket ger betydligt högre bränsleeffektivitet jämfört med kastruller utan värmeväxlare. Kastruller med värmeväxlare kan ha cirka 80 % verkningsgrad jämfört med cirka 40 % för vanliga kastruller. Alltså går cirka 60 % av energin till spillo om man inte har värmeväxlare. Kort sagt kan man klara sig på mindre bränsle om man använder värmeväxlare. Nackdelar är den extra tyngden och storleken.

Överväg prestanda

När du har minskat ner ditt val av kök till ett fåtal specifika modeller så överväg deras totala prestanda. På de flesta kök vi säljer har vi angivit bland annat effekt (W) och hur lång tid det tar att koka upp 1 liter vatten (tiden som står gäller goda förhållanden i plusgrader).

Piezotändare

Många gaskök är utrustade med en piezotändare, vilket är väldigt smidigt. Du skruvar bara på gasen och trycker på en knapp som generar en gnista och köket är igång. Ta dock alltid med en tändare eller tändstickor som backup om du ska ut på tur då piezotändare kan haverera.

Ventilera väl!

Vid förbränning av bränsle bildas kolmonoxid. Det är en färglös och luktfri gas som är giftig i stora mängder. Kolmonoxid binder lättare till blodets hemoglobin än vad syre gör och hindrar därför upptag av syre i blodet. Symptomen på förgiftning är snabb andning, huvudvärk, yrsel, medvetslöshet och det kan slutligen leda till död. Se därför alltid till att ha ett fönster öppet i fjällstugan och sörj för god ventilation i andra trånga utrymmen när ni använder ert kök.

Namn på bränslen utomlands

Ska du iväg och resa och vill veta vad t.ex. fotogen heter på spanska? Kolla på MSR:s webbplats. Du hittar informationen under rubriken "Where do I get fuels in foreign countries and what other types of fuel can I use?" Där finns översättningar från många länder runt om i världen.

Flyga med bränsle

Det är inte tillåtet att flyga med brandfarliga vätskor och gas. Innan du transporterar en bränsleflaska på ett flygplan så töm den på bränsle, tvätta ur den med tvål och vatten, skölj noga och låt den lufttorka. Frakta bränsleflaskan med korken avskruvad.

Tips!

 • Använd lock vid matlagning.
 • Använd vindskydd.
 • Använd en värmeväxlare på turer längre än ett par dagar (för att förbättra bränsleekonomin).
 • Lär dig att rengöra och underhålla ditt kök ordentligt.
 • Är ditt flytande bränsle inte helt rent så filtrera det genom ett kaffefilter före användning.
 • Har du ont om bränsle till köket så använd solen eller din kroppsvärme för att smälta snö.

BEHÖVER DU HJÄLP?
Kontakta vår kundtjänst:
Mån-Fre 10:00-17:00
08 - 4030 4703
NYHETSBREV
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev nu,
få ett presentkort till ett värde av 100 kr 4
Schyssta erbjudanden och information om nya produkter väntar!
Vår butik i Stockholm

Vill du besöka vår citybutik? Här hittar du mer information.

Till butiken