Öppnas inte PayPals inloggningssida?

Klicka här
för att försöka igen.

Din beställning behandlas. Tack för ditt tålamod.

Företagskund

Sovsäcksguide

sovsäcks guide

Sovsäckar

Vi har ett stort utbud när du ska köpa sovsäck.

Under vilka förhållanden ska du använda din sovsäck? Är vikt och packvolym viktigt? Vår guide hjälper dig i rätt riktning när du ska köpa sovsäck.

Fyllning

DUNSOVSÄCKARSYNTETSOVSÄCKAR
FördelarLättvikt
Sovsäckar med dun väger mycket mindre än sina syntetiska motsvarigheter.
Komprimerbar
Trots alla framsteg inom syntetisk isolering, har ingen ännu gjort en syntetisk säck som kan komprimeras så mycket som en fylld med dun.
Lång livslängd
Dun tål tortyren av upprepad komprimering och behåller "loft" mycket bättre än syntetisolering. Detta innebär att dunsäckar tenderar att hålla värmen längre än syntetiska påsar som förlorar lite loft varje gång de blir nedpackade.
Billigare
Sovsäckar med syntetfyllning finns i alla prisklasser men generellt tenderar de att vara mycket billigare än dunsäckar.
Isolerar när blöt
Till skillnad från dun behåller syntetsäckar en stor del av sina isolerande egenskaper när de är blöta.
NackdelarDålig isolering när de är våta
Att sova i en blöt dunsovsäck är inte en trevlig erfarenhet. Blir dunet riktigt blött förlorar den alla sina isolerande egenskaper. Om du använder en dunsovsäck i ett fuktigt klimat bör du vidta alla nödvändiga åtgärder för att hålla den torr. Om din dunsäck blir blöt kan det ta mycket lång tid att torka den ordentligt.
Dyrt
Dunsovsäckar är nästan alltid dyrare än syntetiska motsvarigheter. Men eftersom de håller längre, blir prisskillnaden inte så stor på lång sikt.
Kortare livslängd
Syntetsäckar förlorar lite loft varje gång du trycker ner den i packpåsen. Men om säcken förvaras på rätt sätt, håller en syntetsäck många år av sporadisk användning.
Tungt
Även den lättaste syntetisolering väger mer än dun.
Bulkigt Syntet kan inte komprimeras lika mycket som dun och tar alltså mer plats i ryggsäcken. Även om packpåsar med kompressionsremmar gör det enklare att komprimera ihop, så gör de även att sovsäcken slits ut snabbare än i vanliga packpåsar.

Funktioner

Krage
De flesta sovsäckar som är gjorda för att klara temperaturer under nollan har en krage. Denna fluffiga krage sveper runt halsen för att skapa en försegling som hindrar varm luft från att läcka ur din sovsäck och kall luft från att arbeta sig in medan du sover.

Dragkedjor

Två sovsäckar med en vänsterställd respektive en högerställd dragkedja (som är av samma typ) kan oftas zippas ihop om man vill kunna ligga närmare sin partner. Det funkar bäst på sovsäckar av samma märke och längd. Många vinter- och expeditionssäckar kommer bara med vänsterdragkedja. Vissa lättviktssovsäckar har en kortare dragkedja för att spara vikt.

Skötselråd

Förvaring

Upprepad och långvarig komprimering sliter ut en sovsäck snabbare än något annat. Förvara aldrig en sovsäck i en packpåse. Antingen häng upp den, lägg ut den på golvet eller lägg den i den stora förvaringspåsen som ofta levereras med sovsäcken. Oavsett om du har dun- eller syntetsovsäck vill du alltid vädra ut fukten ur sovsäcken innan du förvarar den. Sovsäckens prestanda och livslängd förlängs om den alltid får torka efter användning och sedan förvaras luftigt.

Tvättråd

Utöver den smuts som samlas på din sovsäck när du använder den så absorberar den också oljor från kroppen. Båda dessa komponenter samlas i säcken och kompromissar isoleringens kvalitet. För att hålla sovsäcken så ren som möjligt så använd alltid sovsäckslakan. Då behöver du inte tvätta sovsäcken lika ofta och den isolerande förmågan behålls längre.

Ska du tvätta sovsäcken så läs först tvättråden noga. Generellt gäller 40 grader och speciellt dun- eller syntettvättmedel. Undvik sköljmedel. Syntetsäckar hängtorkas eller torktumlas efter centrifugering. Dunsäckar torktumlas länge på låg värme, eventuellt släng in några tennisbollar när säcken är nästan torr för att fördela dunet bättre.

Sovsäckslakan

Ett lätt sätt att förlänga livslängden på sovsäcken är som sagt att använda ett sovsäckslakan. Lakanet skyddar säcken från svett och smuts och det är betydligt lättare att tvätta än sovsäcken.

Dunläckage

De flesta dunsovsäckar har "dunsäkra" skal gjorda av mycket tätt vävt tyg som hindrar dunet från att tränga igenom. Om några fjädrar flyr ut genom sovsäckens yttertyg är det inte hela världen. Detta är normalt, särskilt längs sömmarna. Den kraftigare stjärtpennan på fjädern kan tränga igenom, särskilt när säcken är ny och dunet inte riktigt har "satt sig" än. Arbeta tillbaks fjädern försiktigt igen genom att dra från den motsatta sidan. Hålet borde vara minimalt och stängas igen.

Hål och revor

Får du ett litet hål eller en reva i sovsäcken borde en bit silvertejp göra tricket tills du kommer hem igen.

Temperaturgradering

När du ska välja temperatur på sovsäck är det viktigt att veta den lägsta temperatur som du kommer att utsättas för på turen. För det mesta vill du ha en sovsäck graderad ner till den kallaste temperatur du räknar med att sova i. Viktbesatta användare väljer dock ibland att sova i alla sina kläder och ha en tunnare sovsäck för att spara vikt.

Sovsäcken fungerar isolerande, d.v.s. det är din kropp som alstrar värmen och sovsäckens uppgift är att hålla kvar den. Ett tips är att se till att du är varm när du går och lägger dig så snabbar du på uppvärmningen av säcken. Värm dig genom fysisk aktivitet eller drick eller ät något varmt innan.

För att kunna jämföra sovsäckar från olika märken med varandra följer de flesta tillverkare nuförtiden den Europeiska normen EN 13537, vilket är en frivillig branschöverenskommelse. Människor är olika varma av sig så se därför gränsvärdena på respektive sovsäck som ett riktmärke. Är du normalt sett frusen av dig kan det vara smart att välja en sovsäck för lägre temperaturgräns.

Temperaturgränserna delas upp i följande tre nivåer:

 • Komforttemperatur (Comfort): den temperaturgräns där en normalbyggd kvinna förväntas kunna sova bekvämt i avslappnad position.
 • Lägre temperaturgräns (Lower Limit): den temperaturgräns där en normalbyggd man förväntas kunna sova ihopkurad under 8 timmar.
 • Extremtemperatur (Extreme): den temperatur där en normalbyggd kvinna kan överleva 6 timmar, men med risk för förfrysningsskador.

Komforttemperaturen är den gradering vi rekommenderar att du ska utgå ifrån när du väljer sovsäck. Lägre temperaturgränsen ger en antydan om vilken lägsta temperatur som sovsäcken passar till, beroende på hur bekväm eller varm man är som person. Extremtemperaturen är med för att ge en uppfattning om vid vilken temperatur det uppstår stora hälsorisker. Sovsäckar för barn och sovsäckar för temperaturer under -25 °C testas normalt inte.

Med ett sovsäckslakan, underställ, sockor och mössa klarar du några grader kallare än graderingen. Utöver sovsäcken är ett bra isolerande liggunderlag viktigt.

Konstruktion och material

Bafflekonstruktion

Denna design eliminerar kalla fläckar i en sovsäck genom att täcka alla sömmar med isolering. Alla högkvalitetssovsäckar för kalla förhållanden är gjorda med bafflekonstruktion eller annan liknande design. Ultralätta sommarsäckar behöver nödvändigtvis inte ha denna design eftersom en kall fläck vanligtvis inte spelar någon roll under en natt med plus 10°.

Vattentäta sovsäckar

För att kompensera nackdelarna med dun, tillverkar flera märken sovsäckar med ett vattentätt skal, som andas och håller fukten ute. Dessa skal minskar oron för fukt och i vissa fall kan du ge dig in i bergen helt utan tält eller bivy bag. Tyvärr kan fukt från dina kläder och kropp orsaka problem eftersom fukt inte kan passera lika bra genom ytterskalet, så gå inte och lägg dig med blöta kläder i en sovsäck med vattentätt skal.

Dunkvalitet

Dunkvaliteten anges i procent av dun och fjäder. Ju mer dun desto bättre fluffighet eller loft. Fill power är ett mått på loft. Ju högre fill power (CUIN-värde) desto bättre isoleringsförmåga.

Längd

Välj helst en säck som passar din egen längd. Har du en alldeles för lång säck bär du på onödig vikt och det tar dessutom längre tid och mer energi för kroppen att värma upp den. En del tar dock sina expeditons- och vintersäckar längre för att kunna få plats med skor, kläder etc. i sovsäcken. Detta för att torka utrustningen och för att inte det inte ska frysa över natten.

Damsovsäckar

Dessa sovsäckar är speciellt utformade och konstruerade så att de passar en kvinnas kroppsbyggnad. Jämfört med standardsovsäckar har dessa säckar följande egenskaper:

 • Kortare.
 • Snävare över axlarna.
 • Bredare över höfterna.
 • Extra isolering för överkroppen.
 • Extra isolering i fotändan.

Tips!

 • Lättast när du packar ner påsen är att starta med att trycka ner fotändan i påsen först.
  På så sätt trycks luften ut ur huvudöppningen på säcken och stängs inte inne i säcken.
 • Packa gärna säcken i en drybag, det skyddar säcken bättre (men väger några gram mer).

BEHÖVER DU HJÄLP?
Kontakta vår kundtjänst:
Mån-Fre 10:00-16:00
08 - 4030 4703
NYHETSBREV
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev nu,
få ett presentkort till ett värde av 100 kr 4
Schyssta erbjudanden och information om nya produkter väntar!
Vår butik i Stockholm

Vill du besöka vår citybutik? Här hittar du mer information.

Till butiken