Öppnas inte PayPals inloggningssida?

Klicka här
för att försöka igen.

Din beställning behandlas. Tack för ditt tålamod.

Tältguide

Tältguide

Vi har ett stort utbud när du ska köpa tält.

Fjällvandring, kajakpaddling, resa, expedition eller enklare camping? Hur många ska bo i tältet? Ska tältet användas både sommar- och vintertid? Är vikt och packvolym viktigt? Vill du ha dubbelväggstält (double-wall) eller ultralätt enkelväggstält (single-wall)? Vår tältguide hjälper dig i rätt riktning.


3-säsongstält

3-säsongstält är de mest vanliga tälten och funkar perfekt för de flesta turer. De tre säsongerna refererar till vår, sommar och höst vilka är de idealiska årstiderna att använda tresäsongstält. Om du planerar att ta dig långt från bilen och det inte är någon snö på marken, så vill du förmodligen ha ett tält av den här kategorin.

 • Väl ventilerade innertält för varma sommardagar.
 • Heltäckande yttertält som håller torrt vid regn.
 • Lätta tyger och bågar.
 • För tältning under vår, sommar och höst.

4-säsongstält

4-säsongstält är tillverkade i starkare material än 3-säsongstält, detta gäller både ytter- och innertält. Dessutom maximerar tältets form motståndskraften mot kraftiga vindar och tung snö. Välj ett 4-säsongstält på vinter- och bergsbestigningsturen.

 • All ventilation kan stängas vid stormiga förhållanden.
 • Slitstarkare material än 3-säsongstält.
 • Fler stormlinor för förankring.
 • För bergsbestigning och vintertältning.

Tältstorlek

Även om ett tvåpersonstält kan vara det mest mångsidiga valet har större tält sina fördelar. Ett fyrapersonstält väger mindre än två tvåpersonstält så det kan faktiskt spara en grupp viss vikt. Ett annat skäl för att ha ett större tält är det extra utrymmet. Även om det ur viktsynpunkt inte är optimalt att dela ett trepersonstält på två personer under en långdistansvandring så ger det extra utrymmet en mycket bekvämare dag om du tvingas sitta i tältet och vänta ut ett oväder. Det ger dig också extra armbågsrum på natten.

För alpina turer där vikten är av stor betydelse bör man välja ett tält för det exakta antalet användare. Vissa viktbesatta alpinklättrare använder tält som egentligen är alldeles för små för att spara vikt men detta sker givetvis på bekostnad av komforten. Om du planerar att ha ett basecamp på en glaciär eller tillbringa en veckas skidåkning med utgångspunkt från samma läger är det värt att överväga ett större tält än vad du egentligen behöver.

Självstagande tält eller tunneltält?

Självstagande tält

Självstagande tält (kallas också kupoltält) står upp med bara bågarna och lämpar sig därför för terräng där det är svårt att fästa markpinnar, t.ex. på klippor. Därför är självstagande tält ofta det naturliga förstahandsvalet bland kajakpaddlare. En fördel med kupoltält är att du kan spänna upp det och sedan enkelt flytta runt det tills du hittat den bästa platsen innan du sätter fast eventuella markpinnar i marken. Kupoltält kräver ofta en mindre uppslagningsyta än tunneltält.

På de flesta självstagande tält sätter du först upp innertältet och lägger sedan över yttertältet. Fördelen med detta är att du kan välja att endast sova i innertältet en varm sommarnatt. I självstagande tält får du ofta högre takhöjd inne i tältet och mindre absid än i ett tunneltält. Kupoltält är oftast lite tystare att sova i när det blåser än tunneltält. Detta beror på att kupoltält har korsade bågar som gör att tältduken blir väldigt spänd.

Tunneltält

Tunneltält, till skillnad mot ett självstagande tält, står inte upp av sig själv utan det krävs markpinnar och stormlinor för att det ska stå upp. De största fördelarna med tunneltält är att du får ett stort utrymme till låg vikt och att inner- och yttertältet sitter ihop och reses samtidigt. Därmed undviker man att innertältet blir blött om det regnar när man slår upp det. Tunneltält är populärt bland många i de skandinaviska fjällen.

På ett fyrsäsongstält vill du att yttertältet ska gå hela vägen ner till marken så att det inte blåser in snö. Denna egenskap har de flesta tunneltält. Tunneltält är generellt lättare och har bättre nyttjandegrad av utrymmet. Kupoltälten har däremot genom sina korsande stänger bättre statisk styrka och förmåga att klara belastning från snö, dock till priset av högre vikt. Ska du klättra i berg och slå upp tältet på en liten klipphylla är kupoltält smidiga då de oftast kräver mindre utrymme.

GÄLLANDE 3-SÄSONGSTÄLTGÄLLANDE 4-SÄSONGSTÄLT
Enkel- eller dubbelväggstält? Skaffa ett enkelväggstält för:
 • Turer där vikt och utrymme är ditt största bekymmer.
Skaffa ett dubbelväggstält för:
 • Om du kommer vara i regnigt eller varmt väder: dubbelväggstält ger bättre regnskydd och ventilation än enkelväggstält, vilket gör att det blir bättre luftflöde och mindre kondens.
 • Turer där du kommer att vara på samma lägerplats flera nätter.
 • Bilcamping.

Skaffa ett enkelväggstält för:
 • Långa skidturer.
 • Lätta alpinklätterturer.
Skaffa ett dubbelväggstält för:
 • Turer där du kommer att vara på samma lägerplats flera nätter (basläger, base camp).
1 dörr eller 2 dörrar? I slutändan är det en fråga om vikt kontra bekvämlighet. En andra dörr (och absiden som kommer med den) gör tiden i tältet bekvämare, men det väger mer. Om du är viktkänslig; skaffa en dörr. Om du gillar att koppla av i lägret; skaffa två. Även gramjägaren måste erkänna att en andra dörr är ganska skönt när man är tre eller flera personer i ett tält. När det gäller fyrasäsongstält är valet om en eller två dörrar oftast baserat på hur mycket tid du är på språng. I base camp kan en andra dörr vara ganska viktig. På en brant alpintur adderar en andra dörr bara vikt. För vissa kan det dock vara väl värt med några extra hekto för en till dörr, speciellt för tält som rymmer tre eller flera personer.
Absid Absiden är ett utrymme som kan användas för den utrustning som du inte vill ta in i tältet men som du ändå vill hålla torr. Ett exempel är de leriga kängorna som man gärna har nära till hands men kanske inte vill ta in i det rena tältet. I riktigt ruskväder är det många som lagar mat i absiden också (detta är ej rekommenderat av tälttillverkarna). Endast de allra lättaste av 3-säsongstälten skär ner på absiden för att spara vikt. Absider erbjuder en plats att förvara utrustning och där du kan ta på dig kängorna utan att utsätta insidan av tältet för snöstormen som viner utanför. Vid tältning på snö kan du gräva ut ett område under vestibulen för att få ytterligare utrymme att röra dig på och förvara utrustning. 4-säsongsenkelväggstält har ofta ingen integrerad absid eftersom personer som använder dessa tält tenderar att fokusera på att spara vikt.
Ventilation 3-säsongstält med dubbelvägg innehåller massor med ventilationsmöjligheter som håller temperaturen nere i varmt väder och möjliggör en kondensfri miljö. Ett innertält bestående av nästan enbart mesh är vanligt på amerikanska tält och detta kan ofta användas enskilt som ett myggnät. 3-säsongstält med enkelvägg har färre ventilationsmöjligheter, så det blir sämre luftflöde och mer kondens. 4-säsongstält har oftast precis så mycket ventilation som man behöver för att klara sig utan kondens. Varje yta av mesh i dessa tält kan förseglas för att hålla snön ute under en storm.
Footprint (markskydd) Footprints (skyddsgolv) tjänar två olika syften för 3-säsongstält. Placering av ett footprint under tältet fördubblar golvets tjocklek, så att inte tältet slits ut om du tältar på ett stenigt eller vasst underlag. På långturer där vikten är avgörande lämnar man ofta footprintet hemma. På många tält är det möjligt att slå upp yttertält och footprint utan innertältet. Denna ultralätta variant fungerar bra på turer där du inte behöver oroa dig så mycket över mygg eller småkryp och när det inte är troligt att du kommer råka ut för riktigt dåligt väder. Footprints adderar extra vattenresistens och hållbarhet för långa vistelser i lägret, men de brukar oftast lämnas hemma om du planerar att flytta tältet varje dag. Skaffa dig ett och använd det när du har råd med den extra vikten.

Tältvikt

Detta är en viktig fråga för de flesta. När du jämför modeller så kom ihåg dessa definitioner som används av de flesta tillverkare:

 • Min. vikt (minimum weight) är den sammanlagda vikten av endast innertält, yttertält och bågar: det absolut nödvändigaste.
 • Max. vikt (maximum weight / packaged weight) är den sammanlagda vikten av alla tältdelar: innertält, yttertält, bågar, markpinnar, packpåse till bågarna och markpinnarna, packpåsen till hela tältet, instruktioner, reparationsutrustning och eventuella andra grejer tillverkaren skickar med tältet.

Ett praktiskt sätt att tänka på vikten är per person. Ett 2-personstält som väger 3 kg motsvarar bara 1,5 kg per person. Om ni båda föredrar det extra utrymmet i ett 3-personstält som väger 4 kg, blir det 2 kg per person. Är det värt det? Bara du kan avgöra.

Stångkanaler (pole sleeves) eller hakar (pole clips)?

Tältet kan fästas i bågarna på flera sätt, via stångkanaler, hakar eller en kombination av båda.

 • Stångkanaler hjälper till att fördela kraften över ett större område och skapar mindre stress på tältduken.
 • Hakar är lätta att fästa och tillåter ofta ett större avstånd mellan ytterduken och innertältet. Detta förbättrar ventilationen och minskar kondensen.

En tumregel är att ju färre antal stolpar på ett tält, desto snabbare och lättare är det att sätta upp.


BEHÖVER DU HJÄLP?
Kontakta vår kundtjänst:
Mån-Fre 10:00-17:00
08 - 4030 4703
NYHETSBREV
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev nu,
få ett presentkort till ett värde av 100 kr 4
Schyssta erbjudanden och information om nya produkter väntar!
Vår butik i Stockholm

Vill du besöka vår citybutik? Här hittar du mer information.

Till butiken