Addnature testar Bergans Stranda

Addnature testar Bergans Stranda

Kort om Bergans Stranda

  • Passar för turåkning och allround
  • Mjukt, stretchigt och robust material
  • Bra ventilation
  • Perfekt för åkning i kallare väder

Bergans Stranda är utmärkt för all round-skidåkning

Bergans Stranda är ett skidställ med fokus på freeride och har testats av vår kollega Anna, Product Content Manager här på Addnature. I sitt dagliga arbetet skriver Anna produkttexter och ansvarar för att hantera och definiera produktsortimentet. Anna har åkt skidor sedan barnsben och är uppväxt i Jämtland där hon känner sig som mest hemma bland de jämtländska och härjedalska fjällen. Nu berättar med egna ord om varför hon tycker att Bergans Stranda är ett utmärkt skidställ för allround-skidåkning.

Om Bergans Stranda

Skidstället är vind- och vattentätt och är isolerat med Primaloft Gold Eco Active+. Tack vare 4-vägsstretch samt förböjda knän och ärmar kan man röra sig ledigt och materialet andas väldigt bra vilket är oerhört tacksamt när man ger sig ut utanför pisterna, eller när man är mer fysiskt aktiv och går på tur. Både jackan och byxan är utrustade med ventilationsdragkedjor som man kan öppna upp när pulsen stiger ytterligare. Jackan har smarta detaljer som kommer väl till hands uppe på berget. Avtagbar snökjol, stor, hjälmkompatibel huva, liftkortsficka på ärmen och Recco-reflektor.

Byxorna har förstärkningar i bensluten och är försedda med en smart kardborrejustering i midjan som gör det superenkelt att justera dem så de sitter som de ska. Materialet känns förvånansvärt mjukt för att vara vatten- och vindtätt. Ett stort plus för mjukheten och stretchen i tyget. Byxorna satt som en smäck och jackan hade också en bra passform men var möjligen aningen lite för tight över axlarna då jag har ganska breda axlar. Tillverkad av återvunnet material som färgats i en process där både vattenförbrukningen och kemikalieanvändningen är kraftigt reducerad.

Bergans Stranda: Förvånansvärt bra för turåkning

Jag använde Bergans Stranda i huvudsak vid två tillfällen. Byxorna, Bergans Stranda Insulated Pants, fick följa med på en tur på turskidor uppför Mullfjället. Det var duktigt kallt med -13°C och hårda vindar och därför tänkte jag att det kunde vara skönt med lite isolering. Och jag använde även hela skidstället för två dagars skidåkning i Duved/Tege, både i och utanför pisten. Runt -7°C båda dagarna med ständigt omväxlande väder - så det var både klart med sol, snöfall och hårda vindar. Personligen föredrar jag skaljackor när jag åker skidor, då kan man lättare anpassa vad man har på sig under efter väder. Stranda-jackan var tacksamt varm när det var riktigt kallt i liften men blev för varm när jag hade en supertunn fleecejacka under och klättrade med skidor på ryggen.

För- och nackdelar

Jag saknade åtminstonde en handficka men jag älskade huvan som hade riktigt gott om plats och täckte hals och underdelen av ansiktet bra. Sen är ju anorak-designen något jag tycker är snyggt – och praktiskt! Byxorna funkade förvånansvärt bra på tur eftersom de var så följsamma och materialet ventilerar väl (använde inte tillsammans med jackan på tur). Då det var kallt var det också skönt med lite isolering. Jag gillar den mjuka känslan och bekväma midjan som håller dem på plats. Stort plus för skidställets miljöprägel! Det var en söm som hade gått upp lite vid dragkedjan i kragen. Vet faktiskt inte om det var så innan eller om det uppstod efter användning. Skidstället har ändå överträffat mina förväntningar då det var länge sedan jag överhuvudtaget åkt skidor i en isolerad jacka och har känt en tveksamhet för att använda en.

Efter att ha testat Stranda kan jag verkligen känna att det finns tillfällen där jag uppskattar ett fodrat skidställ. Byxorna känns verkligen som att ha ett par mjukisbyxor på sig, men som ändå är slitstarka nog för att klara lite tuffare åkning. Då det kanske inte är det mest tekniskt avancerade och slitstarka stället är det måhända inte ett förstahandsval för eldsjälar och inbitna skidentusiaster, som helst ger sig ut i mer outforskad vildmark, med tyngre och råare utrustning. Med det sagt passar Stranda utmärkt för all round-skidåkning och för alla dem som älskar mjuka plagg som får en att känna sig riktigt bekväm i backen.

Addnature på sociala medier

Copyright © All rights reserved