Addnature testar Trail Glove 5

Addnature testar Trail Glove 5

Två år efter Trail Glove 4 har Merrell äntligen kommit med uppföljaren. Nu med en mellansula som ska imitera fotens rörelser ännu bättre. Vår testare ger sig ut på stigarna med sina nya, ädla springare - Trail Glove 5.


Kort om testaren

Namn: Julia Möller Gör: Koordinator för Editorial i Stockholm Springer: På skogsstigar, i fjällen och rätt ut i spenaten - varhelst löpningen blir till lek.

Kort om Merrells Trail Glove 5

  • Noll drop
  • Trailsko för varierande underlag
  • Stöd i både häl och hålfot
  • Skyddande tåhätta
  • Skyddande platta

Mina första skor med noll drop.

Ut i spåret

Jag testade skorna på distanser mellan 5-8 kilometer. Eftersom det är mina första skor med noll drop startade jag på halva distansen av mitt vanliga pass och ökade med tre kilometer under månaden jag testade dem. Att ha noll drop ställer stora krav på att kroppen kan göra en korrekt fotisättning och att stötdämpa på egen hand. Jag sprang främst på smala skogsstigar med mjukt underlag, vilket hjälper stötdämpningen. Vädret var soligt väder och underlaget mestadels torrt.

Passformen

Det första jag tänker på är att de sitter väldigt bra i hålfoten, där det extra stödet är påtagligt och väldigt tacksamt. De är otroligt lätta, så det är knappt att man känner att de är på. Ovandelen är ventilerande och omsluter foten likt en socka. Det här gör skon bekvämare än många andra jag testat. De är breda fram och ger mycket utrymme för tårna att bre ut sig. De för tankarna till barndomens sockiplast, men i en mycket teknisk variant. Jag har relativt små fötter, storlek 34-35, vilket brukar göra det svårt att hitta skor med önskad passform. Det här är en passning till alla tillverkare egentligen, jag skulle önska fler skomodeller i mindre storlekar. I Trail Glove 5 har jag 36, en storlek som brukar fungera. Jag upplever dock att fötterna får lite väl mycket utrymme framtill, vilket ger en känsla av okontroll. Men de sitter säkert som en handske på fötter som passar till storleken.

Upplevelsen

Trail Glove 5 ger lite extra stötdämpning tack vare mellansulans skum och en mjuk innersula. Skorna känns dock som ett par riktiga minimalister, så öka distansen successivt. Den skyddande plattan gör sitt mot föremål på stigarna. Där underlaget kändes obehagligt, där mina vanliga trailskor ändå tar stöten, är på vägen till skogen, när det ligger större stenkross på asfalten. Navigera gärna runt sådant skräp. Väl på stigen är dock kontakten med underlaget underbar och även på asfalt känns det bra. De håller också ute sprättande smuts. Gummisulan greppar utmärkt. Mönstret är gjort för att passa både stig och asfalt. Jag tog den ut den på en lerig avstickare, men jag har inte tillräckligt underlag (pun intended) för att kunna utvärdera greppet där. Jag tror dock att en sko med grövre mönster är att rekommendera för lervällingen.

De har gjort mig mycket mer närvarande i mina steg.

Med Merrells Trail Glove 5 kommer du riktigt nära barfotaupplevelsen, med det skydd du behöver mot underlaget. Jag upplever att de har gjort mig mycket mer närvarande i mina steg. De kräver att jag är med i isättningen och själv kompenserar för ojämnheterna. Det återstår att se hur de står sig mot liknande modeller, men jag tror redan att de kommer hålla sig i täten.

Addnature på sociala medier

Copyright © All rights reserved