Händelser i friluftsvärlden

Händelser i friluftsvärlden


Svensk friluftsrenässans och internetbubblan


Text: Jenny Wikman


På radion spelas Destiny’s Child, Britney Spears, Savage Garden och Eminems ”The Real Slim Shady”. Året är 2000 och en lika självklar del i dess soundtrack är det plingande och skrapade ljudet från uppkopplande modem.

Internetbubblan spricker och jätteföretaget Boo.com är först ut att kapitulera. I en källare i Stockholm sitter samtidigt vännerna och klättrarna Klas Berggren, Mathias Hedström och Martin Larsson. Drivna av sitt eget brinnande sportintresse är de fast övertygade om att det trots allt går att kränga friluftsprylar på nätet.

Timingen kunde inte vara värre – eller bättre. Samma år börjar nämligen svensk friluftspolitik bubbla ordentligt på riksnivå. Friluftssverige kraftsamlar nu för ett nytt startskott efter dess senaste kulmen kring 60- och 70-tal. Killarna i källaren hade rätt – de delar sin stora passion med långt fler än varandra. Addnature bildas och resten är, som man säger, historia.Året i korthet

 • Naturvårdsverket återfick nationellt ansvar att bevara Sveriges friluftsliv och öka kunskapen om detsamma. Man initierade ett forskningsprogram och lyfte politiskt vikten av naturturism och friluftsliv i landet. Bland annat poängterades behovet av tätortsnära friluftsliv och utomhuspedagogik.


 • Folkhälsomyndigheten och Svenska Läkaresällskapet antog nationella riktlinjer för hälsofrämjande, fysisk aktivitet. ”Alla individer bör, helst varje dag, vara fysiskt aktiva i sammanlagt minst 30 minuter. Intensiteten bör vara åtminstone måttlig, t.ex. rask promenad” löd det bland annat.


 • Enligt enkätstudier var svenskarnas favoritaktiviteter vintertid fördelade på utförsåkning, turskidåkning och snöskoter. Sommartid gällde vandring, fiske, bär- och svampplockning. Vi ägnade oss alltså åt i stort sett samma friluftsaktiviteter som idag – med den stora skillnaden att varken mountainbike eller kitesurf hade exploderat än.


 • Den kanske allra största förändringen i friluftssverige år 2000 var att organisationen Frisam (idag Svenskt Friluftsliv) bildades och ersatte ett tidigare löst nätverk av 15-talet friluftsorganisationer. Bland medlemmarna finns stora sådana som Friluftsfrämjandet, Svenska Turistföreningen, Svenska Jägareförbundet och Korpen. Sedan starten har Svenskt Friluftsliv arbetat för att driva på en nationell friluftspolitik, till förmån för sina medlemsföreningar och deras medlemmar – en inte så liten del av det svenska folket!


 • Svenska Turistföreningen firade 115 år och anordnade i juni sin första Mer av Sverige-dag med öppet hus på samtliga vandrarhem. Det här var också första gången man erbjöd familjemedlemsskap.


 • Rogenstugan norr om Grövelsjön totalförstördes vid en brand i september.
 • På 80-talet var Norrland och Lapplandsfjällen populärast för svenskarnas friluftssemestrar. Kring 2000 syntes däremot allt starkare strömningar mot mer söderbelägna destinationer som Dalfjällen – särskilt inom skidåkningen.


 • 9a+ var fortfarande den svårast graderade led som klättrats i världen (La Rambla år 1994 eller Open Air år 1996 beroende på vem du frågar inom klättercommunityt. Båda av Alexander Huber)


 • Inom mountainbikescenen hade ingen ännu hört talas om vare sig Strava, 29-tumshjul eller dropper posts. Cyklarna hade tredelad klinga fram och narrow-wide-konceptet var inte uppfunnet än. På ren svenska: det svors friskt ute i skogarna över ständigt hoppande kedjor. Enduro hade inte tagit fart än, vilket delvis kan förklaras av kvalitén på heldämpade cyklar. De fanns men tampades med utmaningen att både erbjuda mjuk dämpning nerför och samtidigt vara stumma nog att klättra effektivt uppför. Att kunna trampa uppför med 150mm bakdämpning var ännu en utopi. Och el-cyklar hade ingen ens hört talas om.


 • Det pågick en vild tjurrusning bland nystartade internetföretag som tog in riskkapital och satsade för framtidens nyare teknik, snarare än att finslipa sin kärnverksamhet på befintlig teknik först och få rull på faktiska intäkter. Bland annat flådiga hemsidor som laddade snabbt hos företagen själva med deras bredband – men inte ute hos kunderna som fortfarande satt med modem och knappt kunde ta del av innehållet.


 • Addnature fick aldrig in något riskkapital, utan de tre entreprenörerna och Adlibris-grundaren Pär Svärdson fick växa småskaligt istället – något som kan ha räddat företaget från att dras med i internetbubblan likt så många andra. År 2000 omsatte vi blyga 800.000 kr.

Idag ser vi tillbaka på en tjugoårig utveckling av svenskt friluftsliv och teknisk produktinnovation. På Addnature firar vi 20-årsjubileum och ser fram emot vad kommande decennier för med sig. Kanske kommer drönare köra ut reparationskitet till ditt tält, raka vägen ut i ödsligaste dalgång där du just fått en stor reva i ytterduken? Eller kanske revolterar vi helt mot skärmar och ny teknik och avnjuter naturen lika spartanskt som vi gjorde för ett sekel sedan?

En sak är i alla fall säker: vi är fortsatt lika sporrade av de storslagna och småskaliga äventyr naturen har att erbjuda – och den utrustning som gör det möjligt för oss att ta oss ut.

Eller som vi sagt i 20 år nu:

”We’ve got the gear, just add nature”

Addnature 20 år
Addnature på sociala medier

Copyright © All rights reserved