Åre Extreme

Åre Extreme

Tuff utmaning i naturskön förpackning

Text: Lina Åsberg / Bild: Darren Hamlin, Matti Rapila Andersson & Martin Olson

Åre Extreme Challenge är ett av Sveriges vackraste lopp och i år kommer Addnature in som stolt sponsor. Jag ringer upp Staffan Björklund för att prata historia, framtidsplaner och vad du kan göra för att förbereda dig på ett av ditt livs tuffaste utmaningar – i förrädiskt naturskön miljö.

Var: Åre
Vad: Stiglöpning, MTB och kajak eller surfski
När: Åre Extreme Week pågår 29 juni–3 juli, Åre Extreme Challenge 2 juli

Vad kan du berätta om Åre Extreme?

– Åre Extreme är, i kärnan, en av världens äldsta multisporttävlingar. Vi har funnits sedan 1997 och startades av James Venimore, som till vardags driver kajakbutik i Dala Floda, och Eric Ahlström, grundare av initiativet Plogga. James är från Nya Zeeland, där sporten började, och han tog inspiration från det det nyzeeländska loppet Coast to Coast när han importerade konceptet till Sverige och applicerade det på den sagolika miljön runt Åreskutan.

– I början drog vi kanske en 200–300 personer, och som mest har vi haft 800 deltagare. Planen är att få tävlingen att växa så att fler vill prova på och vara med. Vi satsar på att få in uppemot 3000 deltagare och har redan i dag hela 18 tävlingsklasser så att det finns något för alla – både för dig som vill pressa dig till max och dig som mest vill vara ute i naturen och uppleva något nytt.

- Nytt för i år är att vi kommer ha tävlingar under hela veckan. Vi insåg att det fanns ett sug eftersom många deltagare befinner sig i trakten innan tävlingarna börjar. Åre Extreme Week är en möjlighet att njuta av den vackra miljön och delta i en eller flera tävlingar under längre tid, samtidigt som man träffar likasinnade.

Vad gör man på Åre Extreme?

– Åre Extreme är en multisporttävling med stiglöpning, paddling och mountainbike. I den mest utmanande paddlingsgruppen sker paddlingen på Indalsälven med en speciell typ av kajak som heter surfski. Kajaken är utformad för att likt en surfbräda kunna ”rida” på en våg och den har en rad smarta funktioner, som att den kan tömma sig själv på vatten om den slagit runt. Det är alltså bara att få rätsida på kajaken igen och dra sig upp för att fortsätta tävlingen.

– Stiglöpning och MTB sker i oländig terräng över Åreskutan och är menad att vara utmanande. Det finns tävlingsklasser som har en paddlingssession på lugnare vatten – i Åresjön – och det finns också tävlingsklasser som exkluderar kajakpaddlingen helt. Paddlingen är helt klart det som många ser som det mest utmanande, och är en vattendelare (ha-ha) i tävlingen. Vissa vill utmana sig själva och ge sig i kast med forsen, medan andra skippar det helt och fokuserar på att klara övriga moment.

– En rolig detalj för i år är att delar av det gamla svenska kanotlandslaget anmält sig till Åre Extreme. Så motståndet kommer att vara tufft!

Åre Extreme löpare
Åre Extreme cyklist

Vad är det som gör tävlingen så speciell?

– Åre Extreme är inte bara en tävling. Det är ju en upplevelse i sig att vara i Åre på sommaren, när dagarna är som längst och naturen som skönast. Lokalborna vet alltid exakt när tävlingarna börjar eftersom området fylls upp med vildhjärnor som har kanoter på taket. I en vecka är Åre lite av en festivalplats för outdoorpersoner med en fantastisk samvaro och nya upplevelser – både utmanande och belönande.

Vilka ger sig på det här?

– Det är en blandad skara, men man kan väl säga att de oftast förenas av någon sorts outdoor-intresse. Det är människor som gillar att vara ute i naturen, som kanske paddlar lite kajak på lantstället och gärna lämnar ”the beaten path”. En av våra deltagare är en idrottslärare som tävlat med oss i 20 år nu. Han tävlar inte för prestige eller för att vinna utan för att det är roligt, han tycker om att röra på sig, komma ut, träffa likasinnade och han uppskattar förberedelserna som man oftast behöver påbörja några månader innan själva tävlingen.

Åre Extreme Challenge
Åre Extreme kajak

Hur förbereder man sig inför Åre Extreme och vad ska man tänka på som nybörjare?

– Det är alltid bra att komma några dagar innan tävlingen börjar och prova på banorna innan man ska springa, cykla eller paddla skarpt. Man kan exempelvis komma och springa eller gå uppför Åreskutan innan dagen D. Vi märker ut banorna en vecka innan första tävlingen, så att deltagare kan känna in sträckan.

– Vi rekommenderar också varmt att delta i något av våra lättare förtävlingar som går under namnet Åre Extreme Race Tour (se faktaruta).

Vad är era framtidsplaner?

– Det är mycket spännande som händer med Åre Extreme nu, och en av dem är samarbetet med Addnature. Att Addnature blir en av våra huvudpartners tillåter

oss att nå ut till en bredare publik, och samtidigt hoppas vi att fler upptäcker Addnatures grymma utbud genom oss.

– Vi kommer också att starta ett samarbete med C-more, som kommer följa en av Addnatures brand ambassadors när de går igenom loppet för första gången. Det känns roligt och spännande och lägger grunden för fler potentiella samarbeten med medierna framöver.

– Men de största planerna vi har handlar om inriktningen på tävlingen. Vår slogan är Adventure, Nature, Music and Good Times. Planen är att utöka tävlingen inte bara med tävlingsklasser, utan också att bjuda in musiker och underhållning så att det blir en kombo av festival och tävling. Vår vision är att erbjuda en veckolång festival med tuffa utmaningar och sköna konserter – ett paradis för outdoorentusiaster.


Addnature på sociala medier

Copyright © All rights reserved