Välj rätt isoleringsplagg

Välj rätt isoleringsplagg

HÅLL DIG VARM MED DUN, SYNTET ELLER ULL

Att hålla sig varm är nyckeln till framgång i friluftsliv och outdoorsporter. För det blir så mycket roligare när du inte är stelfrusen. Och när fleecetröjan inte längre är nog för att hålla kylan ute är det läge att dra på dig ett isolerat plagg. Den här guiden hjälper dig att välja rätt.
Grundprincipen är densamma för alla isolerade plagg, oavsett om det är jackor, vantar eller en sovsäck – små utrymmen i fibrerna kapslar in värmen som kroppen alstrar och värmer dig när det är kallt. Ju större luftbarriär mellan kroppen och kylan, desto effektivare isolering.

Isoleringen är i huvudsak gjord med dun eller syntet, men också ull är på framfart och det finns en uppsjö av hybridjackor som strategiskt placerar olika isolering där du behöver dem som mest. Varje isolering har sina för- och nackdelar. Det handlar därför om att välja rätt isolering för rätt aktivitet och väder.


Dun

Effektiv isolering | Lättviktig

Dunisoleringen finns i allt från sovsäckar och vinterparkas till komprimerbara ”puffies” - tunnare förstärkning du alltid kan ha i ryggsäcken. Dunet är ultralätt, supervarmt och väldigt komprimerbart – ungefär tre gånger så mycket värme i förhållande till vikt som syntet. Det är helt enkelt det varmaste och lättaste du kan välja när det är kallt och torrt. Det är också mycket hållbart och har en lång livslängd.

Dunets akilleshäl är dock väta, det förlorar sin fluffighet och sin isolerade förmåga när det blir blött. Det räcker med hög luftfuktighet för att det ska påverkas och torkar sedan långsamt. Mycket dun i premiumprodukter är idag behandlat för att stå emot väta bättre, men det tål fortfarande inte lika mycket som syntet. Ett tips på vägen: Ge ditt dunplagg den omsorg som den förtjänar. Häng upp det efter användning så att dunet inte klumpar sig och lämnar kalla fläckar.

Syntet

Står emot väta | Ofta mer prisvänligt

Syntetisoleringen är pålitligt när det är blött; det står emot väta bättre och om vätan fått grepp om isoleringen så värmer det fortfarande. Det här gör syntetisoleringen utmärkt för dagar med nederbörd eller hög luftfuktighet och högintensiva aktiviteter. Du undviker att jackan förvandlas till en isklump när temperaturen droppar. Syntetfodret är också ett utmärkt val för isklättring, för om du får en reva stannar fodret kvar på insidan.

När du väljer syntetisolering för jackor kan du tänka på mängden isoleringen. Som tumregel passar en jacka med 50-100 g/m² för vår och höst eller som mellanlager i vintertid. 100-200 g/m² ger värme under riktigt kalla förhållanden. Som alltid finns några undantag där nya sätt att konstruera plaggen gör syntetisoleringen lättare och varmare.

Ull

Temperaturreglerande | Fukttransporterande

På den senare tiden har ullen tagit stora steg framåt i isoleringsvärlden. Ullen är lätt och värmer även i vått tillstånd. Det är ett naturligt alternativ till syntet, men med en effektivare isoleringsförmåga. Lägg till ullens andra egenskaper som dess naturligt odörhämmande och temperaturreglerande egenskaper och det är svårt att hitta ett bättre isoleringsmaterial. Vi spår en ljus framtid.

Hybrid

Det bästa av två världar | Strategiskt placerad

Många tillverkare tar idag fasta på det bästa av båda världar med plagg som kombinerar dun och syntet. Områden utsatta för väta, som axlar och krage, är försedda med syntet medan kroppen är försedd med dun, där värmen behövs som mest. Nackdelen är att samtidigt som hybriden gör det bästa för att få fram fördelarna med dun respektive syntet så blir kombinationen något tyngre än dun och något mindre vattentåligt än syntet.


FAQ

Vad är fill power?

Fill power är en indikator på dunets kvalitet och anger hur mycket volym en given vikt dun tar upp. Ju högre siffra, desto bättre isolering. En lägre siffra kräver mer dun för att uppfylla samma värme. Vilket kan göra plagget tyngre. En högre siffra betyder bättre komprimerbarhet.

Är dun alltid lättare och varmare än syntet?

Nej, fill power som vi beskriver ovan avgör kvalitén för dun, och det finns väldigt många olika sorters syntetisolering som har kommit olika långt i att härma dunets egenskaper. Vissa syntetfoder är idag så effektiva att de motsvarar relativt hög kvalité av dun. Priser avgör i regel, en billigare dunjacka har oftast enklare dun och då kan en dyrare syntetjacka vara både lättare och varmare.

Måste jag välja, kan jag inte bara köpa vattenresistent dun?

Den vattenresistenta behandlingen gör dunet mer vattentåligt, utan att försämra dunets isolerande förmåga. Men, det isolerar fortfarande inte lika bra när det är fuktigt som syntet gör.

Avgör endast fodret hur bra ett isolerat plagg värmer?

Man kanske nästan tro det ibland, det pratas väldigt mycket om fill power, syntet som härmar dun och ull som inte börjar stinka. Sanningen är dock att mycket andra påverkar. Ett vindtätt plagg kommer givetvis stänga inne mer värme än ett ventilerande. Ett vattentätt plagg kan till och med vara för tätt, så att du blir överhettad och svettas på insidan, vilket aldrig är bra i kallt väder. Just därför tjatar vi om att du ska välja produkt efter aktivitet. Andra saker att tänka på är hur mycket plagget täcker av din kropp och om det skyddar extra känsliga kroppsdelar.

Varför ska ett varmt plagg ventilera?

Det blir helt enkelt för varmt annars. Och då svettas du. Och då fryser du. Ventilation är räddningen.

Jag har sett att det står 85/15 i angivelserna för dunet, vad betyder det?

Dunet är inte själva fjädern, som man kanske kan tro, utan den fluffiga delen nederst. Siffrorna visar hur mycket av isoleringen som består av dun och hur mycket som består av fjäder. Ju högre andel dun, desto bättre isolering. 85/15 betyder 85 gram dun av 100 gram fyllning.


Kom ihåg att ta hand om dina isoleringsplagg så de håller längre! Läs vår guide:

Addnature på sociala medier

Copyright © All rights reserved