Isklättringsställen för nybörjare

Isklättringsställen för nybörjare

Vi är många som förtrollats av bergens magiska dragningskraft. Och vi längtar ständigt dit luften känns krispigare, själen lyckligare och utsikten präglas av vitt glitter i kontrast mot svarta stenväggar. När grundkursen är avklarad, utrustningen inhandlad och resfebern påtaglig – var börjar man då? Vi ger dig några tips på ställen som lämpar sig perfekt för att börja öva upp sina färdigheter i isklättring.

Rjukan

Rjukan är ett område i norska Telemark som är känt för sin stora tillgång på isklättring. Här fryser över 200 vattenfall till is varje vinter och bjuder på klättring i världsklass – solen går nämligen aldrig ner i dalgången under vintersäsongen. Det gör att du varje säsong hittar ca 150 leder här i olika svårighetsgrader. De är dessutom otroligt lättillgängliga – de frusna forsarna sträcker sig ända ner till byn och du kan enkelt börja klättra från Rjukans centrum.

Som nybörjare är det en extra god idé att åka dit i februari. I över tjugo år har nämligen festivalen La Sportiva Ice Festival anordnats här. Den drar klättrare från hela världen och anordnas ihop med klättervarumärken som La Sportiva, Petzl, Black Diamond och Grivel. Här får du klämma och känna på produkter, klättra med instruktörer och dessutom bjuds du på ett fullspäckat schema av föreläsningar, clinics och workshops. Ett ruskigt bra startskott på din nya isklättringskarriär! Här hittar du festivalen på Facebook.

Abisko

Även svenska Abisko bjuder på isklättringsfestival. I nästan tio år har såväl nybörjare som rutinerade klättrare från hela världen samlats här. Abisko Ice Climbing Festival bjuder på härlig klättring samt chansen att få råd, utveckla den egna tekniken och lära sig mer från kompetenta instruktörer. Festivalens deltagare delas upp i grupper baserat på erfarenhet och för de allra nyaste finns det utrustning att låna. Även här anordnas det intressanta föreläsningar och clinics.

ALTTEXT

Alperna

Nere i alpinistmeckat Chamonix fullkomligen kryllar det av guider, kurser och arrangörer. Ett av de vanligaste sätten för att utvecklas här är att boka in sig på en kurs eller hyra en privat guide tillsammans med några kompisar. Guiden kan hjälpa dig att utveckla din klätterteknik vid frusna vattenfall. Han eller hon kan också ta med dig på bergsbestigningar med mixad klättring och varierad terräng där du även får testa på att gå på glaciärer. Mont Blanc Specialisten och Bergsresor är två exempel på Skandinaviska aktörer som erbjuder guidning nere i Alperna.

Fler ställen i Skandinavien

Du måste såklart inte ta en tripp neråt i Europa för att hitta mer isklättring. Fler nybörjarvänliga ställen finns att hitta runt om i Skandinavien – du har ju faktiskt turen att bo i ett av världens nordligaste länder. Inte långt ifrån Idre bjuds du på Njupeskär – Sveriges högsta vattenfall. Och strax öster om Åre hittar du Ristafallen. Kring Funäsdalen ligger guldkornet Kåvan. Några andra kronjuveler är Romsdalen, Oppdal, Klövsjö, Stora Sjöfallet och Kebnekaise. Det härliga med is är ju att inget år är det andra likt – om du hittar ett favoritställe kommer det bjuda på helt annan klättring nästa gång du anländer.

Runt Stockholmstrakten och Bohuslän finns det några få närliggande vattenfall som fryser till på vintern och bjuder in till klättring. Ett exempel är Häggsta väster om Stockholm eller kring Marvikarna i Mariefred. Men om det skulle vara knivigt att få en svensk att avslöja sitt kantarellställe, så är det ännu svårare att be en isklättrare skvallra om sitt lokala vattenfall. Isen blir snart sönderhackad om många klättrare anhopas och därför behåller de flesta gärna sin isvägg hemlig. Om du hittar ett vattenfall nära husknuten gör du också bäst i att glatt bevara den hemligheten – ha lite is i magen helt enkelt.

Addnature på sociala medier

Copyright © All rights reserved