Lavinguide

Lavinguide

Att ge sig ut utanför liftsystemens tryggt preppade backar är vinterns höjdpunkt för många. Men det är livsviktigt att du ser till att ha rätt kunskap och rätt prylar innan du ens börjar fundera på att ge dig ut i lavinterräng i vinter. I den här guiden förklarar vi vilka kurser och vilken utrustning du bör preppa med.

Så blir du lavinmedveten i korthet:

 • Gå en introducerande kvällskurs
 • Gå en riktig lavinutbildning via SVELAV
 • Ta en första hjälpen-kurs
 • Köp rätt lavinutrustning
 • Öva med lavinutrustningen
 • Skaffa extra säkerhetsutrustning

Utbildningar

Kvällskurs

Att gå en kort, teoretisk kvällskurs är en bra introduktion för dig och skidkompisarna. Ni kan börja snacka ihop er om hur ni ska göra inför vinterns skidresa, vilka svagheter ni har som grupp och kanske fnula på datum för att boka en riktig lavinkurs ihop. En kvällskurs är också bra årlig repetition för erfarna skidåkare med lavinkurs i bagaget.

Första hjälpen-kurs

Det kan vara smart att gå en kurs med inriktning på vildmarksmedicin eftersom väder och terräng ställer andra krav än vanlig första hjälpen-vård i stadsmiljö. Sådana kurser hittar du hos aktörer som Adventure Medicine, Outback Medicine Sweden, All in Nature Sweden eller NOLS internationellt standardiserade kurs via Crossing Latitudes.

Helgkurs

SVELAV 1 är en kurs som utförs i t.ex. Åre, Björkliden och Kittelfjäll. De privata aktörer som genomför kurserna är auktoriserade av Sveriges Lavinutbildningar (SVELAV) och du hittar deras kurser i SVELAVs utbildningskalender.

Lavinettan är en både praktisk och teoretisk grundkurs i lavinsäkerhet. Två dagar spenderas ute på fjället där du får lära dig känna igen lavinterräng, göra kloka vägval, läsa av lavinprognoser och öva på kamraträddning.

För dig som redan gått lavinettan och vill är redo att bygga vidare på den kunskapen finns nu fortsättningskursen SVELAV 2.


Obligatorisk säkerhetsutrustning

Dessa tre verktyg är grundläggande och helt avgörande för att kunna hjälpa någon vid en lavinolycka.

Lavinsond

En lavinsond visar vilket snödjup den begravda personen ligger begravd på och visar därmed vilken grävinsats som krävs. Sonden ska vara minst 2 meter lång men ännu hellre längre än så.

Den ska ha en stark stålvajer som håller ihop sonden i sin fulla längd utan att glida isär medan du använder den.

Lavinspade

Ska vara av metall eftersom riktigt hårt packad is och snö är i princip omöjligt att gräva effektivt i med plastspade (som dessutom kan gå sönder). Helst bör spaden ha ett utfällbart skaft som du effektivt kan gräva med under en längre tid, samt för att få hävstångseffekt vid tyngre isklumpar. Bladet ska gå att trampa på för att riktigt trycka ner spadspetsen i snön.

Transceiver

En radiosändare och mottagare som förvaras i en bröstsele innanför jackan. Den skickar ut en signal på frekvensen 457 kHz, vilket gör att andras sändare (oavsett märke) kan plocka upp din signal om du ligger begravd under snön. Transceiverna ska vara digital, ha tre antenner och en avflaggningsfunktion för situationer med flera begravda offer. Se även till att din sändares skärm har bakgrundsljus så du kan läsa av den i mörker.

Lavinsond
Lavinspade
TransceiverFoto: Mammut

Öva med utrustningen

Om du inte vet hur du använder prylarna i en lugn träningssituation är oddsen små att du klarar det i ett skarpt läge. Den bästa utrustningen är alltså den du övat med och faktiskt kan hantera. Här är tre enkla tips på övningar som hjälper er att träna på att använda utrustningen utanför lavinterräng innan ni ger er ut:

 1. Kurragömma
  Turas om att gömma transceivern i skogen eller i trädgården. Går lika bra att träna i snö som i blåbärsris. Öva på både signalsök, grovsök och finsök när ni letar. Är ni flera kompisar kan ni gömma flera sändare och öva på ett scenario med flera begravda.

 2. Skattjakt
  Gräv ner ett sexpack bärs eller annan belöning ihop med transceivern. Låt kompisarna leta via både signalsök, grovsök, finsök, sondering och grävning tills belöningen är hittad.

 3. Gräv
  Om ni bara vill träna på grävmomentet kan ni sticka ner lavinsonden i en snödriva och gräva tills ni ser spetsen. I snöfattiga delar av landet kan dessa grävövningar tränas i en snöhög utanför valfri ishall. Den hårdpackade, isiga snön liknar snön du möter i en lavinkägla.

Första hjälpen

Första hjälpen-kitet ska vara en självklar del av din packning, lättillgängligt och lätt synligt – för alla i gänget. De kan köpas färdiga och plockas ihop själv men ta bara med saker du själv kan hantera! Bekanta dig med alla delar i kitet – här är våra tips för de vanligaste behoven:

Första Hjälpen Foto: Pieps

Stukning & fraktur

 • Sporttejp för att linda stukningar
 • Elastisk linda för stukning & fraktur
 • SAM-splint för spjälning (i värsta fall kan ni dubbelvika ett par stighudar)

Medicin

 • Smärtstillande
 • Ev. diarréstoppande tabletter (guld värt om magen rasar under en flerdagstur)

Blödning

 • Sårspruta för sårspolning med rent vatten och högt tryck
 • Gummihandskar för att hindra bakterier att ta sig in i någon annans öppna sår
 • Tryckförband för att lindra blödning under evakuering eller väntan på räddningspersonal

Reparationssats

 • Silvertejp, kan laga det mesta
 • Multiverktyg att skruva turbindningar med
 • Ski strap att t.ex. hålla ihop ett trasigt stighudsfäste med
 • Säkerhetsnålar
 • Buntband

Sårvård

 • Sårservetter för rengöring
 • Plåster (stora och små)
 • Snabbförband för större sår
 • Gaskompress för blödande sår
 • Salvkompress för brännskador
 • Skavsårsplåster för blåsor
 • Suturtejp för skärsår

I väntan på räddningspersonal

 • Förstärkningsplagg för att hålla värmen
 • Handvärmare att lägga i armhålorna på den nedkylde
 • Räddningsfilt för att förhindra nerkylning
 • Vindsäck som skyddar mot elementen
 • Vätskeersättning, viktigt om ni svettats mycket eller befinner er på hög höjd
 • Solstick, så ni slipper addera brännskador till kalaset
 • Visselpipa för att hittas av personer eller räddningspersonal i närheten

Övrig säkerhetsutrustning

Lavinryggsäck

Denna fiffiga uppfinning halverar statistiskt dödstalen i lavinolyckor. När en lavin utlöses drar skidåkaren i ett handtag på axelremmen, varpå en gaspatron blixtsnabbt blåser upp en stor ballong ur ryggsäckens ovansida. När lavinen kraschar nerför fjällsidan skakas nämligen snömassorna runt likt popcornskål, där de minsta beståndsdelarna (saltet i popcornskålen) hamnar längst ner, medan de största föremålen flyter upp mot ytan. Ryggsäckens ballong ökar din totalvolym och chansen att vara bland dessa större föremål som slipper begravas under snömassorna.

Den ersätter dock aldrig spade, sond och transceiver – och den motverkar inte att lavinolyckor inträffar. Se till att den inte invaggar dig i falsk trygghet och mer riskfyllda beslut än du skulle tagit utan den på ryggen.

Satellitsändare

I stor del av världens fjällkedjor och vildmarker saknas mobiltäckning – en förutsättning för att nå SOS vid nödsituation. Många som vandrar, åker skidor eller vistas mycket i ödemark bär därför en satellitsändare som exempelvis en SPOT eller Garmin InReach. Dessa apparater kan användas för att skicka ut nödrop från de mest avlägsna platser eftersom de, tillsammans med ett betalabonnemang, går på satellittäckning. Vid nödrop skickas dina exakta koordinater till en global larmcentral som arrangerar en räddningsaktion ihop med lokal fjällräddning i ditt närområde. Precis som med vanlig fjällräddning kan det ta många timmar innan hjälp dyker upp, så du bör vara rustad för väntan.

OBS! Även om satellittäckningen gäller över hela jorden, kan även den hamna i radioskugga mellan skymmande bergstoppar och fjällsidor.

Lavinryggsäck

Kläder med RECCO

Det är klart önskvärt att åtminstone dina pjäxor, hjälm, jacka eller byxor är försedda med en liten RECCO-reflektor. Denna svenska uppfinning används av räddningspersonal världen över och gör dig sökbar för mark- eller helikopterburen fjällräddning.

Vid en lavinolycka innebär dock tidspressen för kvävning att du själv måste rädda kamraten med lavinsändare. Men efter att kompisen grävts upp ur lavinen – eller vid andra olyckor som benbrott, fall utför stup eller om du fastnat – är RECCO ett oslagbart verktyg för att hittas. Se därför till att åtminstone några av skidprylarna är sökbara med RECCO.


Addnature på sociala medier

Copyright © All rights reserved