Välj rätt löparkläder för vår

Välj rätt löparkläder för vår

När vårkänslorna kommer över en är det lätt att bli optimistisk och klä sig för tunt eller underskatta vårsolen och bli alldeles för varm. Välj rätt löparkläder i vår och håll dig precis lagom varm när vintern börjar gå över till vår. Använd den sammanfattande checklistan och läs en utförligare beskrivning av varje plagg längre ner.


Checklista

  • Underställströja
  • Löpartights
  • Vindjacka
  • Löparhandskar
  • Tunn mössa/buff
  • Ullstrumpor
  • Underkläder i merinoull

Underställströja

Välj en tunn underställströja i merinoull. Ull är överlag ett oslagbart material och något att titta lite extra efter när du väljer löparkläder i vår. Merinoull isolerar mot kyla, värmer i vått tillstånd och är temperaturreglerande. Det betyder att din löpartröja kommer både hålla värmen och motverka att du blir överhettad eller börjar frysa när du börjar svettas.

På underkroppen

Välj ett par tights eller långkalsonger med ett par shorts över. Långkalsonger med shorts kan ge en luftigare känsla och är värt att testa om du lätt blir för varm. Tänk på att inte använda underkläder i bomull eftersom att det kommer att dra åt sig fukt och bli blött och kallt när du fått upp ångan. Använd istället underkläder i merinoull.

Vindjacka

En vindjacka med hög andningsförmåga kommer att stå emot kyliga vårvindar och samtidigt släppa igenom luft så att du håller dig lagom varm. Du kan också satsa på en softshelljacka med hög andningsförmåga när du väljer löparkläder i vår. Softshell har i regel inte lika bra andningsförmåga som en vindjacka men är perfekt när det börjar töa efter vintern. Om springer regelbundet så rekommenderas båda delarna då du blir mer flexibel efter väderlek.

På huvudet

En tunn mössa i merinoull eller en buff rekommenderas för dig som ska plocka ihop ett kit med löparkläder för vår. Även här kan det vara praktiskt att införskaffa både en mössa och buff och alternera efter väder. Buffen släpper ut överflödig värme vilket är behagligt under milda vårdagar medan mössan kan vara att föredra i mellansäsongen.

Vårblommer

Löparhandskar

Ett par ofodrade löparhandskar eller ett par tunnare handskar i ull är lagom för vårlöpning. Vid blåsiga dagar är det skönt med handskar som står emot lite mer vind medan du kan passa på att ta ett par liner-handskar i ull under varmare dagar när du vill prioritera andningsförmåga.

Väst

För dig som ofta blir kall över bröstkorgen kan det vara en god idé att komplettera ovanstående plagg med en tunn fleeceväst. Västen ger lite extra isolering över bröstkorgen och ryggen och är perfekt för dagar då en extra tröja blir för varmt.

Strumpor

Tunna ullstrumpor håller dig varm även om när svettas mycket eller råkar trampa i en vattenpöl. Testa gärna tåstrumpor för långturen för att minska friktionen mellan tårna.

Läs mer:

Börja med trailrunning - 5 snabba tips från asfalt till trail
Tvättråd för friluftskläder
Merinoullsguiden

Addnature på sociala medier

Copyright © All rights reserved