Merinoullsguiden

Merinoullsguiden

Vi konstruerar material, skapar kläder och klär oss med inspiration från naturen. Och merinoullen kan vara naturens bästa uppfinning, fälttestat under årtusenden och ingenting vi själva kommit i närheten av med våra syntetmaterial. Kläder gjorda av merinoull är perfekta för friluftsaktiviteter under alla säsonger, träning, resor och är dessutom snälla mot miljön.Om inte den här guiden vinner över dig så testa, du kommer förstå!

Den vinnande kombinationen:

  • Mjukt och kliar inte
  • Temperaturreglerande
  • Värmer även om det blir blött
  • Naturligt odörhämmande
  • Fukttransporterande
  • Snabbtorkande
  • Spänstigt
  • Flambeständigt
  • Har naturligt UV-skydd
  • Biologiskt nedbrytbar

Vad gör merinoullen så speciell?

Merinoullen kommer från merinofåren, som lever i karga och utsatta bergsmiljöer där de ska överleva säsonger av extrem vinterkyla och stekande sommarsol. De här förutsättningarna gör att deras ull måste kunna både värma och svalka.

Den unika tråden

Merinoullen består av ultrafina fibrer, mycket tunnare än vanlig ull, med en struktur och yta som gör den unik. Det är just det här som gör att merinoullen är otroligt mjukt mot huden, eftersom fibrerna lägger sig ner i kontakt med huden, till skillnad från tjock ull som kan upplevas stickig. Fibrernas minsta byggstenar är ordnade i spiraler som gör dem spänstiga och flexibla. Därför återfår ditt plagg snabbt formen och blir skrynkelfritt.

Lägg illaluktande träningskläder åt sidan

En ovälkommen effekt av vårt svettande är att våra kläder blir gästvänliga för bakterier. Merinoullen har naturliga, antimikrobiella egenskaper i varje fiber som hämmar uppkomsten av bakterier och håller kläderna fräscha länge. Perfekt för flerdagarsexpeditioner - fräscha kläder varje dag!

När vi får upp tempot och pulsen

Merinoullen är perfekt för högintensiva aktiviteter tack vare sina temperaturreglerande egenskaper. När vi genererar värme släpper vi ifrån oss den som vattenånga. Merinoullen absorberar vattenångan och släpper den vidare ut i atmosfären, vilket innebär att redan innan du börjar svettas gör den sitt jobb, till skillnad från syntet som kan kännas instängt. Att bära ett plagg av merinoull är därför som att bära en personlig luftkonditionering. När du sen väl blir svettig suger fibrerna upp dropparna och transporterar dem till det yttersta lagret i tyget och håller dig torr.

I kyla och väta

Merinoullen har små, små luftfickor som isolerar värmen när du är kall. Det här tillsammans med merinoullens förmåga att ge ifrån sig värme när det absorberar fukt gör att du behåller värmen trots att kläderna blivit blöta.

Merinoullen förtjänar en plats i din vardags- och äventyrsgarderob

Snötäckt berg

För alla årstider och aktiviteter

Merinoullsfåren har en sommarskrud och en extra vinterklädnad. När temperaturerna sjunker under de kallare månaderna får de ett till lager ull över deras baslager. Precis så ska vi också tänka och använda merinoull i olika tjocklekar och i flera lager. Det här gäller underkläderna också - bär du inte merinoull underst spelar det ingen roll vad du bär över eftersom effekten går förlorad.

Ordet ull klingar vinteraktivitet, men faktum är att merinoullen kan användas året runt – det är bara att hitta en tjocklek som passar dig och din aktivitet. Regeln som gäller är att ju högre siffra per kvadratmeter tyg desto varmare blir du. Vi har för enkelhetens skull kategoriserat dem i tjocka, tunna och supertunna.

Tjocka:

De här kläderna kommer värma när det är riktigt kallt och lämpar sig därför bäst under vinterhalvåret. De har en vikt på cirka 260 g/m².

Tunna:

De tunna plaggen väger runt 200 g/m² och är perfekta som baslager året runt, för vardagsäventyr, paddling och vandring.

Supertunna:

Med kring 150 g/m² är den supertunna merinoullen passande för sommaraktiviteter, underkläder och vardagsplagg. Vi vill slå ett slag för merinoullen när du vill packa snålt och spara in vikten, eftersom plaggen håller sig fräscha längre. Om du ska vandra och inte är så pjåkig med huruvida handduken är med, kan du dra på dig understället i merinoull direkt efter fjällbäcksbadet, du kommer snabbt bli torr och varm.

Vad innebär det att merinoullen är mulesingfri?

Mulesing är ett ingrepp som utförs på merinofår för att förhindra flugangrepp, då deras veckade hud är benägen att bli angripen. Ingreppet innebär att man skalperar bakdelen på fåret, vilket är ett smärtsamt sätt som ofta utförs utan bedövning och är mycket traumatiskt. Mulesingfri merinoull innebär att den här metoden inte har använts på fåren som ullen kommer från.

Skötselråd

Ett merinoullsplagg behöver inte tvättas efter varje användning. Häng upp och lufta så sparar du på vatten, energi och kläderna håller längre. Maskintvätta annars i 30-40 grader, gärna med ett ulltvättmedel som bibehåller och bevarar ullens naturliga egenskaper. Häng sen upp på tork och eftersom merinoullen snabbt återfår sin form behöver du inte ta till strykjärnet eller dra i plagget.