20% på tält, sovsäckar & liggunderlag  Handla här

0
Favoriter
0
Varukorg
Meny
Startsida  Hooked  Klätterrepsguiden

Klätterrepsguiden

Vi vet, det känns som ett rejält projekt att hitta rätt klätterrep i djungeln av olika dimensioner, termer och symboler. Här gör vi det ruskigt enkelt för dig att förstå allt du behöver veta när du ska köpa klätterrep.

 

Reptyper

Dynamiska vs. statiska rep

När man pratar om klätterrep refererar man i regel till dynamiska rep som stretchar vid ett fall. Likt ett bungyjump-rep dämpar de alltså kraften och gör fallet mjukare, vilket blir skonsamt för både klättrare och utrustning.

Statiska rep töjs så lite att de är rent olämpliga att ta ett fall på. Det utsätts då för chockbelastning och kan i värsta fall gå av eller knäcka din rygg. Statiska rep är dock mycket praktiska till andra användningsområden där man utnyttjar en jämn arbetsförlängning snarare än hastig töjning, som exempelvis vid ankarbyggen, kamraträddning ur glaciärsprickor eller för att hala utrustning.

Enkelrep

Enkelrep – eller singelrep som de också kallas – är vad de flesta menar när de slentrianmässigt säger ”klätterrep”. De kallas så därför att ett enda dynamiskt enkelrep används självständigt för att säkra din vikt.

De används till topprep, sportklättring, trad och big wall där du kan placera säkringarna i en relativt rak linje och kommer i tjocklekar från knappt 9 millimeter ända upp till 11 millimeter. Ju tjockare repet är, desto mer slitstarkt är det och därför desto mer pålitligt att hantera för säkrande nybörjare. Ju tunnare repet är, desto mindre vikt att släpa uppför väggen och därför lättare och skönare att hantera utan repdrag. Det vill säga: att repet blir trögt och tungt att klättra uppåt med och i princip drar klättraren neråt istället.

Halvrep

Används på slingrande leder där säkringarna skulle dragit ett enkelrep i ett sicksackmönster med tungt repdrag till följd. Detta sker exempelvis ofta inom trad och alpin klättring.

Halvrep – eller dubbelrep som de också kallas – är dynamiska och i regel ca 8,4-9mm tjocka. Om du klättrar med dessa använder du två tunnare klätterrep samtidigt. Tillsammans utgör de i princip samma styrka som ett vanligt enkelrep.

Men till skillnad från ett enkelrep som sätts i alla säkringar, alternerar du mellan halvrepen för olika säkringar. Du klipper exempelvis säkringarna utåt höger med ena repet, och de åt vänster med det andra. Att du kan sätta dem i olika säkringar parallellt under klättringen gör att båda repen leds ganska rakt upp och minskar repdraget avsevärt istället för att ett enda dras sicksack och riskerar att tungt dra klättraren neråt.

Att klättra med halvrep är smidigt när det kommer till multipitch och längre big wall-projekt. På väg ner gå det dubbelt så fort att repellera eftersom ni kan knyta ihop dem vid ankaret och använda er av hela replängden i ett nafs, istället för att dubbelvika ett enkelrep och bara kunna fira ner halva repets längd i taget. Vikten är också en faktor – här kan ni dela upp bördan mellan replaget och bära ett halvrep var under approachen.

Tvillingrep

Precis som med halvrep klättrar du här med två rep samtidigt. De är förvisso dynamiska, men de är otroligt tunna och ska helst inte belastas självständigt vid fall, så istället för att sätta dem i olika säkringar som med halvrep – så sätter du dem i samma säkring och använder alltså båda repen gemensamt precis som ett enkelrep. Likt halvrep kan de dock knytas ihop och användas för längre repelleringar.

Varför använder man då tvillingrep? Om du klättrar med vassa isyxor och stegjärn i närheten av ditt rep är det nog rätt självförklarande varför du vill säkra upp med ett extra. Tvillingrep är ca 7,7-9 mm tjocka (oftast i den tunnare delen av spannet) vilket kombinerat med sitt andra tvillingrep, gör dem både tjockare och starkare än ett vanligt enkelrep.

Idag har dock halvrepen blivit så pass tunna och starka att de klarar allt som ett tvillingrep klarar och mer därtill. Det gör dem otroligt mångsidiga och mer populära. De flesta rep inom denna kategori är nu klassade som både halv- och tvillingrep och till följd blir enbart tvillingklassade rep mindre efterfrågade.

Trippelklassade rep

Det finns vissa dynamiska rep på marknaden som faktiskt får klassas som alla tre reptyper. Du kan alltså använda dem som ett självständigt enkelrep, eller som halvrep som du sätter i olika säkringar – alternativt som tvillingrep som du sätter i samma säkringar.

Dessa rackare är såklart dyra, men för vissa avancerade klättrare och riktigt svåra leder är de värda sitt pris. De är mycket lättare i vikt än vanliga enkelrep, när det exempelvis vankas långa klätterdagar med flera pitcher. De ligger dessutom på en sweetspot kring 8,4-8,7mm i diameter – och framförallt: de skänker dig som klättrare en stor flexibilitet.

Att repet är trippelklassat innebär exempelvis att det under riktigt hård sportklättring kan användas som ett väldigt lätt, tunt enkelrep för att redpointa tuffa leder. Men repet kan också användas som halvrep vid slingriga leder där säkringarna drar enkelrep i ett sicksackmönster och skapar för tung friktion.

Ska du klättra multipitch har du alltså alternativet att använda dem som antingen enkelrep eller halvrep – men sen fira ner hela replängden precis som med halvrep. Klättrar du på avancerad nivå och varvar sportklippa med längre heldagar är flexibiliteten med ett trippelklassat rep värt pengarna.

Populära klätterrep

Mammut 9.8 Crag Classic Rope 60M
2 299 kr
Delbetala från 168 kr/månad
-10%
Black Diamond 8.5 Rope - 70M - Dry Ultra Blue
2 395 kr 2 155 kr
Delbetala från 161 kr/månad
  • Ultra Blue
  • 70 m
-10%
Mammut 9.5 Crag Dry Rope 60M
2 995 kr 2 695 kr
Delbetala från 186 kr/månad
Mammut 8.7 Alpine Sender Dry Rope Ocean/Vibrant Orange
från 2 999 kr
Delbetala från 200 kr/månad
  • Ocean/Vibrant Orange
  • 60 m
  • 70 m
-13%
Mammut 9.8 Crag Classic Duodess Rope 70M
2 999 kr 2 595 kr
Delbetala från 182 kr/månad
-22%
Edelrid Parrot 9,8Mm 50M
2 100 kr 1 645 kr
Delbetala från 138 kr/månad
-24%
Edelrid Swift Protect Pro Dry 8,9Mm 60M
3 500 kr 2 645 kr
Delbetala från 184 kr/månad
Mammut 9.5 Crag We Care Classic
2 299 kr
Delbetala från 168 kr/månad
Mammut 9.9 Crag Workhorse Dry Rope 80M
3 799 kr
Delbetala från 237 kr/månad
Mammut 9.5 Crag We Care Classic
2 595 kr
Delbetala från 182 kr/månad
Mammut 9.0 Crag Sender DryRope 60M
2 999 kr
Delbetala från 200 kr/månad
Mammut 9.8 Crag Classic Rope Duodess 60M
2 599 kr
Delbetala från 182 kr/månad
Mammut 9.9 Crag Workhorse Dry Rope
3 199 kr
Delbetala från 210 kr/månad
Edelrid Boa 9,8Mm 50M
1 900 kr
Delbetala från 150 kr/månad
Mammut 9.8 Crag Classic Rope 70m
2 595 kr
Delbetala från 182 kr/månad
-10%
Mammut Accessory Cord  4Mm50M Rulle
Mammut 9.5 Crag Dry Rope 70M
3 295 kr
Delbetala från 214 kr/månad
Mammut 9.9 Crag Workhorse Dry Rope 70M
3 499 kr
Delbetala från 223 kr/månad

Terminologi

Förlängning

När du ska köpa klätterrep anger tillverkare och butiker värden för statisk och dynamisk förlängning. Det du som köpare behöver hålla koll på är huruvida repet är just statiskt eller dynamiskt. Själva värdena kommer du inte märka någon större skillnad emellan i praktiken.

Statisk förlängning handlar om jämn arbetsförlängning – det vill säga, hur mycket repet stretchar medan du hänger i det. UIAA (International Climbing and Mountaineering Federation) testar detta värde genom att hänga en 80kg vikt i repet och mäta töjningen. För enkelrep och tvillingrep är riktlinjen att arbetsförlängningen inte får överstiga 10% av repets längd. För halvrep gäller 12%.

Dynamisk förlängning handlar däremot om hur mycket repet stretchar när du tar ett fall på det. UIAA testar alltså denna töjbarhet genom att släppa en 80kg vikt inknuten i repet, som tar emot vikten i fritt fall. Ju mer repet töjs vid fallet, desto mer dämpar det effekten för klättraren och utrustningen. Men desto mindre det töjs, desto mindre sannolikhet teoretiskt att du når att slå i marken eller en kant nedanför dig. Det är en balansgång och de flesta dynamiska rep ligger runt 30-35%. Ett klätterrep får inte ha en dynamisk förlängning på över 40%.

Antal fall

UIAA testar hur många fall ett rep klarar av innan det behöver kasseras. Det här är alltså ett mått på slitstyrka. Men nu snackar vi inte de små fallen du gör när du pumpar slut inför ett klipp eller behöver vila på repet. Du behöver inte kassera ditt rep var femte fall.

Vi snackar massiva herrejävlar-fall på flera meter, som känns ordentligt hårt i kroppen när det tar stopp. Ett sånt fall som förmodligen får dig att packa ihop klätterväskan för dagen och tacka gudarna att ditt bäckenben är intakt.

Repen testas nämligen i labb under extremt hård belastning jämfört med den som vanlig klättring normalt genererar. Enkelrep testas genom att man släpper en 80kg-vikt inknuten i repet. Halvrep testas med 55kg per rep och tvillingrep med 80kg inknutet i båda repen samtidigt. Enkelrep och halvrep måste klara 5 UIAA-fall för att godkännas. Tvillingrep behöver klara 12.

Fångryck

Fångrycket anger vilken kraft du, din säkringspartner och er utrustning utsätts för vid ett fall. Detta uppmäts i kilonewton (kN) precis som brottstyrkan för karbiner och quickdraws. Ju lägre siffra som anges för fångrycket, desto mindre påfrestning på er. Ju mer dynamiskt rep ni har, desto mjukare blir också fångrycket.

Ett rep med lågt fångryck och hög dynamisk förlängning blir alltså skönare att falla på – men ineffektivt i andra lägen, som när du exempelvis ska säkra en klättrare på topprep. Men nu snackar vi nörderi och finsmakning – det här är inte något du som klättrare kommer märka av nämnvärt.

Täckkärnskonstruktion och mantelandel

Klätterrep har tillverkats enligt denna typ av täckkärnskonstruktion sedan 1964, vilket innebär att de består av en kärna täckt av en skyddande yttre mantel. Klätterrep brukar ha omkring 30-40% mantelandel, ett mått som kort och gott anger proportionerna mellan denna kärna och yta.

I testlabb är det en tjock kärna som gäller för lång livslängd på repet. Detta eftersom en tjock kärna tål fler och värre fall i UIAA-testet. Men i verkligheten är det ofta en trasig mantel som gör att du får pensionera ditt klätterrep i förtid. Repets yttre skavs mot klippkanter och skärs mot nötta karbiner vars kanter slipats vassa av all friktion. I mer realistiska klätterscenarion är det alltså en tålig mantel som gäller för lång livslängd på klätterrepet.

Men hög mantelandel och slitstarkt yttre kan även göra repet styvare och öka tjockleken. Tillverkare utvecklar ständigt metoderna för att väva manteln, vilket kan resultera i att tunnare rep har en slitstarkare mantel än ett tjockare rep. Det är här som reptillverkningen blir en dyr och avancerad konstform.

Impregnering

Ett blött rep är ett farligt rep. Inte bara för att det lättare glider ur händer och repbroms på säkraren, utan även för att repet tappar mycket av sin styrka och hållfasthet om det blir blött. Impregnering är därför viktigt för den som klättrar utomhus med risk för smuts och väta från mark eller närliggande vattendrag – och särskilt viktigt för de som pysslar med isklättring och alpinism bland snö och is. På vissa rep impregneras yttermaterialet och på vissa är både kärna och yta impregnerat, vilket givetvis ger det säkraste skyddet.

Förutom att behandlade rep inte påverkas av väta som annars gör dem tunga, svaga eller riskerar att frysa så blir de mycket mer slittåliga än obehandlade rep. De får en hårdare mantel som även hindrar smuts och vassa kanter från att tära lika hårt på repet.

Mittmarkering

Viktig att hålla reda på när du repellerar och när du säkrar klätterkompisen, så ni är säkra på att repet når från säkraren, genom ankare och ner till marken igen när klättraren firas ned. Repets mitt är markerat antingen genom ett målat märke – eller med den dyrare lösningen att repets halvor har olika färg. Den senare typen av mittmarkering är ju omöjlig att nöta bort.

Vanliga frågor & svar

Vilket klätterrep ska jag köpa för inomhusklättring?

För ledklättring inomhus behöver du i regel ett kort och tjockt enkelrep – en riktig arbetshäst. Det behöver bara räcka för ca 15 meter höga väggar och ska tåla hög användningsfrekvens, många fall och slitning genom karbiner dag in och dag ut. Välj ett ca 35–40 meter långt rep och en tjocklek kring 10 mm. Här behöver du inte tänka på detaljer som impregnering, eftersom repet ska användas inomhus långt från smuts och väta.

Om du ska projekta tuffa leder kan du såklart köra på ett tunnare rep och premiera smidig hantering och minskat repdrag före slitstyrka (och plånbok). Och om du ska installera ett topprep på ett klättergym kan du gasa på ända uppåt 11mm för hög slitstyrka så du slipper byta dem stup i kvarten.

Vilket klätterrep ska jag använda för klippklättring utomhus?

Kuggfråga – här får vi sortera lite i vad du ska använda repet till. Det vanligaste är kanske sportklättring vid den lokala klippan, men utomhusklättring bjuder ju även på trad, multipitch och big wall-projekt.

Vi skulle säga att 60 meter är ideallängden för dig som hänger vid den lokala klätterklippan under kvällar, helger och semesterdagar, men som inte har tålamod för så många längre strapatser och multipitch. Om du vill ha utrymme för lite längre väggar kan du köra på runt 70m. Sikta på en tjocklek runt 9,4-9,8 mm så träffar du en sweet spot mellan slitstyrka och smidig hantering. Välj dessutom helst ett rep som åtminstone fått en impregnerad yta så du kan lita på det även om det utsätts för smuts eller väta, t.ex. om det är blött på marken eller du står vid vatten och säkrar.

Ska du ut på längre äventyr vägs även vikt in i ekvationen. Du som klättrar multipitch, big wall och alpint kör förslagsvis på halvrep kring 50 meters längd – eller varför inte ett trippelklassat som även kan användas som enkelrep vid behov?

Vilket rep väljer jag för isklättring och alpinism?

Precis som vid sportklättring behöver du ett dynamiskt rep när du klättrar is och alpint. Många alpinister använder singelrep precis som vid sportklättring, medan en del isklättrare föredrar att klättra med tvillingrep för större flexbilitet vid varierande is. Gemensamt för båda är att vid vinterförhållanden måste också repet vara impregnerat i både yta och kärna eftersom det är i ständig kontakt med is, snö och fukt hela dagarna och annars riskerar att frysa. Vårt tips är att sikta på ett impregnerat enkelrep eller tvillingrep på ca 60 meters längd.

Om jag vill ha ett rep för både inomhusgym och utomhusklippa?

Du som varvar inomhusklättring och klippklättring: gör det enkelt för dig själv och kör på ett rep kring 9,8–9,9 mm tjocklek och 50 meters längd. Det klarar du dig långt på.

Men det bästa tipset är att satsa på ett gediget inomhusrep och ett separat utomhusrep eftersom du kommer slita mer på det billigare inomhusrepet med fler fall, mer friktion och användning. Det gör då att du sparar livslängden på ditt dyrare, impregnerade uterep. Utomhusrep är dessutom längre, vilket gör att du släpar omkring en massa onödig vikt och replängd inne på klättergymmet. Och inomhusrep är kortare, vilket gör att du kanske får välja bort vissa leder utomhus om klippan är för hög.

Allroundrep för alla årstider och discipliner?

Klätterklippa på somrarna, frusna vattenfall på vintern och inomhusväggar under regniga höstdagar? Behöver du en arbetshäst som hänger med på samtliga discipliner så följer du bäst isklättringsrekommendationen och köper ett rep extra allt. Det blir ett lite tyngre och dyrare rep att släpa runt på gymmet, men du sparar ju samtidigt plats hemma genom att kunna äga ett enda rep för alla discipliner. 60 meter impregnerat enkelrep med en tjocklek på 9,8–9,9 mm låter som din melodi!

Addnature Editorial Team 2024-03-12 08:53

Varukorg(0 artiklar)

Varukorgen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan

Favoriter(0 artiklar)

Du har ännu inga favoriter
Meny