Sörmlandsleden – en stiglöpares dröm

Sörmlandsleden – en stiglöpares dröm

En guide längs leden med Niklas Holmström


Hur ska man bäst beskriva denna orangemarkerade led som slingrar sig 100 mil genom hela Sörmland? För att verkligen förstå hur fantastiskt Sörmlandsleden faktiskt är får du helt enkelt snöra på dig löparskorna och ge dig ut på en upptäcktsfärd som kanske blir början till en livslång passionerd kärleksaffär. Vem vet säkert? Säkert är i alla fall att stigarna som utgör Sörmlandsleden kommer att bjuda dig på upplevelser och ren löpglädje. Det fina är att leden har något för alla, oavsett du är nyfiken och glad nybörjare eller stiglöparräv som längtar efter utmaningar. Sörmlandsleden tillfredsställer alla smaker och böjelser.

Det fina är att leden har något för alla, oavsett om du är en nyfiken och glad nybörjare eller en stiglöparräv som längtar efter utmaningar.

Från jämna fina tallbarrstigar på några kilometer genom skogarna i Tyresta till krävande tekniska stigar längs Bråviken på ett par tre mil. Och vad vore stigarna utan den fantastiska natur som du möter längs med färden. Det underbara med att springa Sörmlandsleden är att du får uppleva så många skiftande underlag och olika naturtyper på relativt kort tid, om du jämför med att vandra samma sträcka med packning. Det ena utesluter inte det andra och vi är alla olika. Sörmlands natur är otroligt varierad och det är väl bara höga berg som saknas.

 
 

Äventyret finns runt hörnet.

En annan fantastisk sak med den orangemarkerade leden är att den är så lättillgänglig. Med tunnelbana, pendeltåg, buss och SJ tar du dig med lätthet till och från ett stiglöparpass på milen och uppåt. Hur många Stockholmare vet att man kan stiga av i betongen i Flemingsberg för att tre kilometer senare befinna sig bland skogsmyrar, luftig tallskog och härliga hällmarker där du kan hitta hjortron på sommaren och se tjäder med lite tur. Eller bara ta bussen från Gullmarsplan till Nyfors där etapp 3 leder dig in mot Tyresta nationalparks underbara vildmark eller så passar Handen bättre logistikmässigt, där stigen börjar ett stenkast från stationen och säg den som inte vill springa till Paradiset?

 
 

Niklas Holmström - vem är han?

När vi på Addnature träffar honom och ställer frågan blir han lite obekväm men beskriver sig själv som en glad själ som älskar att vistas ute i naturen mer än något annat. Hängiven fågelskådare sedan 10-årsåldern och med några fågelböcker i bagaget. Sprungit sedan 12-årsåldern men enbart för det meditativa inslaget och det var väl först 2009 när han la ”innebandykarriären” på hyllan som löpningen tog en mer dedikerad form.

Oavsett det handlar om fågelskådning, resor till när och fjärran, veckolånga vandringsturer eller löpäventyr är det alltid naturen som har varit den gemensamma nämnaren och själva drivkraften. Han älskar att springa i de svenska fjällen liksom de engelska bergen och då på äventyr som sträcker sig över 5-10 dagar. Nyligen firade Niklas femårsjubileum på Sörmlandsleden och har under dessa år sprungit över 500 mil på dess stigar. Han ser aldrig sin löpning som träning utan springer för springandets skull. Upplevelsen är målet medan benen är transportmedlet, men erkänner villigt att springa på fina stigar är som att dansa i himmelriket.

 

Springa Sörmlandsleden - en guide för dig som inte orkar gå

Våren 2016 gav han ut boken ”Springa Sörmlandsleden - en guide för dig som inte orkar gå” på eget förlag. Målgruppen är löpare och syftet med boken är att bjuda in och locka fler till att uppleva Sörmlandsleden eller bara komma igång med stiglöpning. Till skillnad från vandringsböcker om Sörmlandsleden som avhandlar alla dess etapper fokuserar boken Springa Sörmlandsleden mer på distanser, från milen upp till sex mil eller flerdagarsäventyr, så att läsaren själv kan välja olika sträckor efter logistik och utifrån sin egen fysiska förutsättning. Till och från anordnar han sociala event och bjuder in intresserade för att springa på någon fin favoritsträcka av leden. ”Ibland behöver folk en kick i baken snarare än en bok!” slänger han ur sig med glimten i ögat.

20km Sörmlandsleden

Du kan ladda ned och läsa boken gratis i PDF-format här.

Sörmlandsledstig
 
 

Niklas bästa tips för dig som vill ge dig ut på stigarna

De som sprungit något år har ofta koll på vad som krävs. Jag brukar säga att det är tre saker som är helt individuella och det är vilken energi man föredrar, val av löprygga och val av skor. Jag ger aldrig råd om specifika märken och produkter utan frågar ofta en löpare som är nyfiken på att börja springa på stig om bakgrund, vilka distanser det handlar om, renodlat stig eller mer allround, löpning året om eller mer säsongsbetonat. Under mitt första år på Sörmlandsleden sprang jag i ett par vanliga asfaltdojjor och en egenmodifierad löprygga för 300 spänn. På sträckor mellan 24 och 60 km. Mitt råd är alltid att skynda långsamt och faktiskt våga fråga sig själv ”Vad vill jag med min löpning?”

På fötterna
När det gäller skor är det förstås en fördel att springa i skor som är avsedda för stiglöpning. Mitt absoluta råd är alltid ”Strunta i vad andra har på fötterna och låt DINA fötter välja skor!” Med detta menar jag inte att man inte ska fråga eller att ta emot råd, men det finns alldeles för många självutnämnda skoexperter därute. Själv springer jag sedan fyra år tillbaka enbart i Inov-8 X-talon 212 (och på senare även X-talon 225) och gör det på alla distanser och typer av underlag. Min kroppsvikt (63-64 kg) tillåter det och mina fötter älskar skorna. För andra är det tvärtom. För mig är passformen A och O samt att jag verkligen vill känna och ha bra kontakt med underlaget, oavsett det är stig eller stiglöst. Stirra dig inte blind på drop och dämpning. Varför inte besöka Addnatures butik för att prova ett antal modeller?

På ryggen?
Om detta med stiglöpning faller en i smaken (en del behöver tid medan andra blir störtförälskade på en gång) blir det nog naturligt att springa på stigar året om och då är det läge att införskaffa en löprygga eller så kallad raceväst. En rygga på 10-12 är enligt mig mest allround för året-runt-bruk. I ryggan får du plats med vätska, energi, vind-eller regnjacka, enkelt första förband kit och på vinterhalvåret torrt ombyte, regnbyxa och pannlampa. Utöver detta har jag personligen alltid med mig Xinix Aquacare, som används för vattenrening (och även sårtvätt) för ibland är det bara så att vattnet är slut och det är långt till nästa kallkälla. På vårkanten är flödena bra och det är sällan problem att ta vatten direkt från bäckar, dock inte i anslutning till bebyggelse eller odlade marker. Under vinterhalvåret har jag alltid med mig en bivybag i folie (SOL), något som är obligatoriskt på alla längre tävlingar i engelska bergen och är som en mandarin i storlek. Om olyckan är framme.

Vattentäta strumpor
På vintern använder jag uteslutande vattentäta strumpor av märket Sealskinz. De kan kännas konstiga när du har dem på fötterna men när de väl är i skorna och sprungit en bit känner du ingen skillnad. De är merinofodrade och även om du efter några mil blir fuktig inifrån blir du aldrig genomblöt i fall du trampar genom blötområden. På sommaren - om du springer i kortbyxor eller kjol - är kompressionscalfs att rekommendera, inte för kompressionen men som skydd mot ris av allehanda slag och ljung som river benen på vissa sträckor. Om du inte är ute efter kompressionen rekommenderar jag att köpa calfs som är ett "nummer större" utifrån ditt vadmått.

Summa summarum
Du behöver inte en massa utrustning för att springa någon mil eller två på Sörmlandsledens stigar. Keep it simple. Packa ryggan efter distans, väder och årstid. Den dagen du börjar fundera på längre distanser och särskilt löpäventyr på flera dagar får du se över och komplettera utrustningen.

När det gäller kartor kan du antingen bli medlem i Föreningen Sörmlandsleden och därmed få tillgång till ledens alla etappkartor, som är skalbara i digitalt format. Eller så printar du bara ut terrängkartan från Lantmäteriet hemsida över det område du tänkt springa. Sörmlandsleden är utmärkt på terrängkartan liksom lokala stigar som kan vara trevliga att pröva.

 
 

Till sist vill jag slå ett slag för den alltid lika multifunktionella buffen och framför allt ta vara på sommaren.

Ge dig ut på stigarna och njut! Hälsningar Niklas och Addnature

 

 
Addnature på sociala medier

Copyright © All rights reserved