På skidor över Svalbard

På skidor över Svalbard
Snart får vi börja gå. Vi har varit så uppe i planeringen att den har känts som det stora projektet. Men nu är den faktiska expeditionen här.

För sex månader sedan började Axel planera sin första expedition. Tillsammans med sin kompanjon Måns ska han gå på skidor över Svalbard - en ögrupp dominerad av glaciärer, arktisk vildmark och isbjörnar. Planen är att genomföra en 30 dagars - självförsörjd - skidexpedition och att under turen bestiga ögruppens två högsta toppar. 17 mars påbörjade de resan med tåg från Göteborg och Stockholm. Från Narvik tog de bussen till Tromsø där de klev på båten M/S Freya för att åka över Barents hav, även kallat Djävulens dansgolv, till slutdestinationen Longyearbyen. Här kommer ni få uppdateringar från expeditionen och kunna följa turen i kartvy med liveuppdateringar från deras position.

Turkamraterna

Axel och Måns lärde känna varandra under studierna till fjäll- och vildmarksledare i Malung. De är båda passionerade friluftsmänniskor med ett stort intresse för miljö. När Axel inte befinner sig på tur jobbar han i vår butik i Stockholm.

Vi ska till ett arktiskt område som är extra känsligt för miljöpåverkan. Det är viktigt att vara medveten om besluten vi tar från resans start till slut.

Resan hittills.


31.03.2019 - Axel och Måns är tillbaka på M/S Freya på väg mot Ekmansfjorden. De meddelar att de nu kommer sakna täckning i en månad framöver. Turen börjar med en passage över isen. - "Spännande och läskigt", hälsar de.

16.04.2019 - Turkamraterna ligger i tältet och väntar på ett väderfönster för att försöka sig på en bestigning av Perriertoppen, som med sina 1712 meter är Svalbards näst högsta topp. Uppstigning klockan 03.00 för toppförsök.

21.04.2019 - Turen är på väg hemmåt, genom drivor av lössnö, med händer fulla av blåsor, defekt liggunderlag och trasig pjäxa. - "Slutet av turen känns nära och långt bort på samma gång", skriver de.

26.04.2019 - Axel och Måns är tillbaka från sin arktiska långtur. I 27 dagar har de varit ute. -"Det är mycket känslor och intryck att ta hand om, skönt att det finns gott om tid."