Urban Outdoor

Urban Outdoor

Outdoorvärlden tar klivet in i staden


Text: Jorge Perez Gonzalez. Översättning: Anna Kernell


Outdoormärken har sina rötter i naturen. Detta är inte konstigt med tanke på att många av de stora märkena grundades i regioner med en lång tradition av outoorfokus, där stad och natur smälter samman. Trots märkenas olika ursprung, kan paralleller ses i deras historia. Deras grundare är ofta själva friluftsentusiaster som inte kunde hitta de outdoorprodukter de letade efter och började istället att tillverka dem själva.

Genom åren har dessa produkter resulterat i sortiment som utrustar oss för alla tänkbara äventyr. Upp på de högsta topparna, genom de mest ogästvänliga öknarna, bland majestätiska vågor och på milslånga löparstigar.

Man kan fråga sig vad outdoorvärldens nästa steg är. Vilken outforskad djungel skymtar vid horisonten, att bryta ny mark på? Svaret kan vara förvånande för vissa, men det är kort och gott: staden. Storslagna äventyr i fjärran länder har fått ge vika för de mer vardagliga äventyren. Sedan en tid tillbaka är det fler och fler som eftersträvar ett hållbart resande och i år har den rådande pandemin bokstavligen fått oss att stanna hemma. Men inte nödvändigtvis inomhus.


Prestanda – även i stadsmiljö

Många produkter skapas med en viss typ av målgrupp i åtanke, men antas senare av den bredare allmänheten. Ett tydligt exempel på detta är jeansen som Levi Strauss designade år 1873 för gruvarbetare som hade ett behov av slitstarka byxor som håller i tuffa miljöer. Några decennier senare blev det populära bland tonåringar och idag finns det knappt en garderob utan ett par.

Även i outdoorvärldens finns det flera exempel på produkter som ursprunligen utvecklades för användning i naturen och som sedan bevisat sin funktion i en stadsmiljö. Dunjackor har till exempel länge varit en integrerad del av stadsbilden och vattenflaskan har också skapat en ny trend: den används inte längre bara för vandring utan även i kampen mot engångsplast.

När allt kommer omkring, skiljer sig våra förväntningar på en jacka beroende på den miljö vi bär den i? Dagarna med otympliga ullrockar är över. Sättet vi rör oss runt i staden har förändrats. Tiden vi tillbringar utanför hemmet har blivit längre. Ryggsäcken har ersatt portföljen. Den moderna jackan måste vara lätt, ventilerande, slitstark och skydda mot väta - oavsett om regnet överrumplar oss på väg till toppen av berget eller till nästa snabbköp.

Paris – here we come!

Under lång tid har outdoormärken varit ovilliga att designa ett sortiment för specifikt bruk i staden. Man menade att naturen inte borde flytta in i staden - inte ens när det kom till mode. Men tiderna har förändrats.

Patagonias Down Sweater Jacket har blivit ett modernt klädesplagg och ett självklart inslag på stadens gator, liksom Houdinis Power Houdi på kyliga kontor, eller Lundhags kängor i rusningstrafiken på tunnelbanan. Dessa produkter, ursprungligen tänkta att bäras av fjällrävar och friluftsentusiaster, skapar trender och har blivit kultprodukter på samma nivå som sneakern. Nästa steg blir därför tydligt. Efter att ha erövrat trottoarerna är det tid för outdoorvärlden att kliva upp på catwalksen.

Under de senaste säsongerna har modedesigners börjat integrera mer och mer “outdoor” i sina kollektioner. Från användandet av tekniska material till outdoortypiska produkter som skalplagg och rejäla vandringsskor. Om man tar en titt på aktuella och kommande kollektioner inom outdoorbranschen är det tydligt att många företag har ändrat sin strategi. Trots att både snitt och färger fortfarande fokuserar på den traditionella outdoorkundens behov, används nu beprövade teknologier och material som utgångspunkt i skapandet av nya kollektioner som riktar sig till urbana kunder. Mode möter outdoor helt enkelt.


Låt oss ta en titt på fyra märken, som var och en förändrar de urbana områdena med sina produkter.The North Face är det varumärke som många av oss först tänker på när vi pratar om outdoorkläder i staden. Framför allt är det deras jackor som konkurrerar med andra urbana sportmärken. Deras banbrytande status beror inte minst på deras amerikanska ursprung. Där är skillnaderna i klädstil mellan stadsbor och outdoorentusiaster mindre tydliga än i Europa, där stads- och friluftsstil fram till för några år sedan nästan var polära motsatser.

Förutom vidareutvecklingen av deras redan välkända plagg har The North Face utvecklat två kollektioner med stadsfokus. Urban Exploration erbjuder en mer avslappnad stil för vardagen, medan Black Series intar en förstklassig position och erbjuder kläder i tekniskt avancerade material som den vattentäta Futurelight-teknologin, men med en design anpassat för stadslivet.

The North Face


Patagonia

Outdoormärken har alltid marknadsfört sina produkter med bilder av intakta naturlandskap. Särskilt nu för tiden talar de till stadsbors ökade intresse för att återupprätta kopplingen till naturen. Detta intresse utvecklas till en sann strävan efter mening och drömmen om natur, äventyr och oändligt utrymme. Patagonia är personifieringen av denna önskan. Sedan starten har företaget, grundat av klättraren Yvon Chouinard, byggt sitt varumärke kring respektfull behandling av människor och natur. Märket har varit trogen sina rötter sedan starten.

Och det lönar sig. Bortsett från den lysande tekniska utvecklingen av sina produkter, slår Patagonia-hjärtat för sina kärnteman hållbarhet, miljöskydd och ansvarsfull konsumtion. Vi upplever alla dagligen hur smutsiga våra städer är och lider av förtätning och avgröning. På detta sätt blir Patagonias värderingar ännu mer explosiva i stadsområden och deras produkter blir ett socialt statement.Arc'teryx kan vara det tydligaste exemplet på stadsappropriering de senaste åren. Trots att de inte följer trenderna, och inte vill det, har de blivit en. Det kanadensiska märkets hardshell-skidjackor har erövrat stadens trottoarer så väl som modeindustrins catwalks. Och det utan att sträva efter det.

Arc'teryx har mer i åtanke än att glädja sin nya fanbase. Att driva hållbara innovationer, genomföra djupgående forsknings- och utvecklingssessioner tillsammans med GORE-TEX samt designa militär utrustning är bara några av punkterna på deras att göra-lista.

Det kan dock inte förnekas att Alpha SV-jackan, som skapades 1998 och som vidareutvecklas nästan varje år, har satt sin prägel på urbant mode. Om den fungerar under de tuffaste alpina förhållandena, varför skulle den inte fungera i storstadens puls?

Arc'Teryx


Houdini

Houdinis filosofi går ut på att ifrågasätta vad som faktiskt behövs. De strävar mot att skapa färre och bättre produkter som kanske inte alltid följer de senaste trenderna, men som blir klassiker och därmed inte behöver bytas ut i tid och otid. Produkter som klarar de högt ställda kraven inom exempelvis klättring, men som inte limiteras av stämpeln att vara just en klätterjacka. Är du klädd från topp till tå i Houdini-kläder kan du utan problem smälta in lika bra på berget som i staden. Och det utan att ha garderoben full med plagg som bara funkar till ett användningsområde. Det bästa exemplet är deras Power Houdi som fullkomligen har exploderat i popularitet. Du ser dem på var och varannan kontorsanställd eller förbivandrande person på väg till tunnelbanan.

Houdini har länge jobbat för att bli mer och mer hållbara, i alla led av tillverkningsprocessen. 100% av alla tyger de använder sedan förra säsongen är återvunna, återvinningsbara, förnybara, biologiskt nedbrytbara eller Bluesign-certifierade. Målet de siktar på till år 2022 är att enbart erbjuda 100% cirkulära produkter.Framtiden för Urban Outdoor

Betydelsen av ekologiskt hållbara kläder ökar, även bland stadsbefolkningen, eftersom längtan efter, och kopplingen till, naturen är starkare idag än den har varit på länge. De som inte följer denna filosofi kommer att tryckas undan från marknaden av konsumenter som alltmer efterfrågar miljövänligare produkter. Hållbarhet blir framtidens vägvisare - även när det gäller mode.

Funktionalitet har alltid varit den viktigaste ingrediensen hos outdoorkläder. Parat med stil och kopplat till ett socialt uppdrag blir outdoorkläderna ett tydligt statement som bärs stolt både i staden och i naturen. Det finns verkligen ingen anledning att gå till jobbet i en svettig regnrock när regnet öser ner!
Kolla in våra samlade urban outdoor-produkter här

Denna webbplats använder cookies och pixeltaggar för att förbättra dess funktionalitet och för att ge dig personligt anpassad reklam, t.ex. på sociala medieplattformar. Se vår integritetspolicy för mer information – i synnerhet; om hur du förhindrar lagring av cookies och spårning av pixeltaggar på din enhet i framtiden.Förstått och avslutat