Toppturstips för nybörjare

Toppturstips för nybörjare

Ta nattåget till fjällen och vakna upp i en topptursdröm.

Gnugga sömnen ur ögonen, blicka ut över de orörda snöfälten och vila i tanken på att slippa 40 minuter i liftkö och 1000 åkare i backen. Toppturen har vunnit över oss på sin sida av berget. Här finns mäktig natur, ett rejält motionspass och känslan av att vara den första som åker skidor på platsen. Våra svenska fjäll har allt för fantastiska topptursupplevelser och när pudersnön ligger som djupast trafikerar Snälltåget sträckan till Åre med omnejd. Bland stoppen hittar du Åre by och Duved och vill du sedan vidare till Storulvån eller Vålådalen ordnar Snälltåget transfer hela vägen fram. Att välja tåget är både klimatsmart och tidseffektivt, samtidigt som du är utvilad inför åkningen. För dig som vill pröva på toppturer berättar vi om favoriterna i området samt utrustningstipsen för turen.


Vad är en topptur?

Under en topptur har du varken tillgång till lift eller pist. Du går på skidor uppför berget och åker sen opistad terräng utför. Dina skidor har specialbindningar som kan växla mellan fri och fast häl samt stighudar för fäste under vandringen.

Två timmar upp och ett åk ner ger så mycket mer än 10 varv i lift och pist.

Den drömmiga åkningen

Robert är sommelieren vars cykel- och skidintresse gjorde att han landade på vår kundtjänst. Efter fyra år i Åre känner han sig hemma bland bergen och det var också där han blev bekant med toppturerna. Här är hans bästa tips till dig som vill testa.

Tväråvalvet - Orörda åk nära civilisationen

Många har nog varit i Åre, men inte upptäckt stället på topptur. Här, vid sidan av Åreskutan, gömmer sig härlig lössnö med många möjligheter till fina åk och stor variation. Fördelen med Tväråvalvet är att du får orörd snö nära civilisationen, samtidigt som det är utmanande om du inte har mycket erfarenhet. Upptäck de stora öppna ytorna eller den mäktiga ravinen. Tväråvalvet når du från Skutans topp eller med släplift från Ullådalen. Hoppa av Snälltåget i Åre.

Björnen - Topptur i skenet av pannlampan

I Björnen finns en snitslad tur som tar dig till åkning genom tät skog. Reflexerna gör det möjligt att ta turen i mörker, en häftig upplevelse i skenet av bara pannlampan. Eftersom du tar dig upp genom trånga passager är det också ett perfekt ställe att slipa tekniken på, som att göra lappkast, när du vänder på skidorna 180 grader en efter en. Banan börjar vid Lokattliften och går genom skogen till toppen av Förberget. Hoppa av Snälltåget i Åre.

Getryggens framsida - Inkörsporten

Getryggens framsida kan bäst beskrivas som inkörsporten till toppturer, eftersom det är ett perfekt ställe att starta din toppturskarriär. Det är snällt mot nybörjaren och familjevänligt. Här finns oändligt många åk. Tipsar jag om fem kan du hitta ytterligare tre mellan varje. Turen utgår från Storulvåns fjällstation och du går upp i den bredaste delen av framsidan och sen väljer dina egna linjer utför. Sikta mot fjällstationen så kommer du inte på villovägar. Getryggens topp är flack, så här kan du korka upp kaffetermosen och njuta av utsikten mellan åken. Till Storulvån tar Snälltåget dig med transfer från slutet av februari, när Storulvån öppnar.

Känslan av åket efter en topptur är nästintill obeskrivlig. Du förtjänar åket, en lycka som sitter i hela vägen ner och långt efter.

Vilken utrustning behöver du?

  • Skidor med turbindning, telemarkskidor, splitboard eller snowboard med snöskor
  • Turpjäxor/boots
  • Stighudar (om du går på skidor)
  • Lavinryggsäck
  • Sond
  • Transceiver
  • Lavinspade
  • Hjälm
  • Första hjälpen

Kom ihåg att den viktigaste utrustningen sitter bakom pannbenet. Gå en lavinsäkerhetskurs och öva regelbundet med dina turkompisar.

Tips: Kolla alltid väder- och lavinprognosen innan du ger dig ut, hur kort turen än må vara.

Vilka är Snälltåget?

Snälltåget startades år 2007. Ursprungligen kommer namnet från en försvenskning av tyska Schnellzug, som betyder snabbtåg. Men nytolkningen av namnet representerar bra vad Snälltåget står för. Priserna är snälla mot plånboken, resenärer har varit med och bestämt tågtider samt att de driver tågen på miljömärkt el. Sträckan upp till fjällen trafikerar de mellan 19/12 och 21/4 från Malmö via Stockholm till Åre, där du efter en god natts sömn vaknar upp till skidåkningen.

Lämna skidorten bakom dig och följ med på turen!