Vandra med barn

Vandra med barn

Att vandra med barn är att så ett frö inför framtiden. Även om barnet inte blir en inbiten friluftsmänniska direkt så kommer naturen alltid att finnas närmare till hands när någon har visat vägen. I den här guiden kan du ta del av handfasta råd om vad som är bra att tänka på när du vandrar med barn. Låt barnets första möte med friluftslivet bli en positiv och inspirerande upplevelse.

Vandra med barn - 10 tips

  • Håll barnen varma, torra och mätta
  • Välj en lätt led
  • Anpassa dagsetapper efter barnen
  • Ha goda marginaler
  • Pausa regelbundet
  • Stanna och ät innan barnen blir för hungriga
  • Lämna utrymme för lek
  • Förbered med bekväm och funktionell utrustning
  • Packa barnets ryggsäck lätt
  • Håll skenet uppe

Ha goda marginaler

Ett barn orkar inte vandra lika fort och långt som en vuxen. Ta regelbundna pauser och låt barnen vila benen eller leka en stund. Ta med detta i planeringen och anpassa dagsetappen därefter. Stressa inte och sätt inte för stor press på barnet då det lätt kan ta bort glädjen med att vandra.

Underhåll grundbehoven

När du vandrar med barn är det viktigt att hålla barnen torra, varma och mätta. Det går inte att förvänta sig att ett barn ska bita ihop och härda ut i samma utsträckning som en vuxen. Även om just ditt barn är av den tåligare sorten kommer blöta strumpor och hunger ha onödig inverkan på barnets humör.

Motivation

I stunder då det känns tungt är det viktigt att du föregår med gott exempel och håller skenet uppe. Försök att avleda det barnets uppmärksamhet från det negativa. Ibland behövs det inte så mycket. Till exempel kan du påminna om att ni ska göra pinnbröd och dricka varm choklad vid nästa paus eller visualisera något annat som barnet kan se fram emot.

Utrustning

Bekväm och funktionell utrustning är grunden i att kunna njuta av att vara ute. Klä barnet efter lager på lager principen och var noggrann med att packa ner förstärkningsplagg för plötsliga väderomslag och varmare kläder för pauser. Köp ett par sköna vandringskängor eller vandringsskor och gå in dem före turen. Du behöver inte alltid köpa det värsta och senaste men med bra grejer blir upplevelsen mer friktionsfri.

Testa utrustningen hemma

Låt barnen vänja sig vid vandringskängorna och hur det känns att gå med egen ryggsäck. Om ni förbereder er för en vandring med övernattning kan det vara en idé att tälta i trädgården, vardagsrummet eller i något närliggande friluftsområde. Låt barnet göra sig hemmastadd och leka i tältet.

Vandra med barn i sele och bärstol

Om du ska vandra med små barn behöver du en bra bärstol eller sele. Ta även med en spegel så att du och barnet kan se varandra när barnet sitter på ryggen. Provgå gärna bärstolen så att både du och ditt barn hinner vänja er vid den. Ett tips för dig som ska gå på dagstur är att passa på att gå då barnet ändå ska ta en tupplur då bärstolen ofta har en sövande rörelse.

Saker att fördriva tiden vid lägret med

Förutom absoluta nödvändigheter som ombyteskläder och liknande är det bra att även packa ner något som barnet kan underhålla sig med. Det kan till exempel vara barnets favoritleksak, en bok eller en serietidning.

Säkerhet när du vandrar med barn

Lär yngre barn att alltid stanna inom synhåll när ni är ute och vandrar. Om du vandrar med tillsammans med dina äldre barn som kanske till och med har vandrat förut så kan de gå i förväg, men instruera de att stanna regelbundet och se så att föräldern är med. Utrusta barnet med en visselpipa och låt barnet få öva att blåsa i omgångar om tre signaler utifall att barnet går vilse.