Vinterpendlarnas bästa knep

Vinterpendlarnas bästa knep

Att cykla eller springa till jobbet på vintern är lite av en utmaning men absolut inte så kämpigt som det kan låta. Klä dig smart, skaffa bra grejer och segra över råkyla, snöregn och iskalla vindar. Våra kolleger Nina och Emil står över snökaos, förseningar och inställda avgångar. De är vinterpendlare, och här delar de med sig av knepen som hjälper dig att besegra vintern.Emil – löppendlare och butiksbiträde i Addnature-butiken


Vad är det bästa med att pendla på vintern?
– Vintern är nästan den roligaste tiden att springa på. Det är något speciellt med den kalla luften. Man får en bättre känsla i kroppen och känner sig mer hardcore.

Vilka är de största utmaningarna?
– Underlaget och kylan, men gillar man att springa på sommaren så kommer man att gilla att springa på vintern.

Vilket är ditt bästa tips för den som funderar på att börja vinterpendla?
– Ull överallt! Du klarar dig i minst 10 minus med ett ullställ på 200 g/m² och en vindjacka. Överskatta dock inte kylan, man får upp värmen efter en stund. Frys första kilometern.

– Ett annat tips är att ha ett par arbetsskor på jobbet så slipper du transportera dem i din löparryggsäck.

Vilka är de största utmaningarna?
– Underlaget och kylan, men gillar man att springa på sommaren så kommer man att gilla att springa på vintern.

Vad är det viktigaste en blivande vinterpendlare behöver införskaffa?
– Underställ, underkläder, strumpor och en buff i merinoull. Du kommer även att behöva handskar. Köp två par och dra av ett lager när det blir för varmt. Det är bättre än att köpa ett par tjockare då de ändå kommer att bli för varma efter en stund. Investera även i en löparryggsäck på ungefär 15 liter.

– När det gäller skor så är allt från Icebug grymt för vinterlöpning. Tänk på att inte välja deras orienteringsmodeller om du ska springa i stan dock. Broddar funkar okej men det bästa är dubbade skor. Du kommer att kunna ha skorna flera säsonger framöver så det blir en blygsam investering om du slår ut det över hela skornas livslängd.
Nina – cykelpendlare och kundtjänstmedarbetare


Vad är det bästa med att pendla på vintern?
– Eftersom det är mindre trafik och färre människor ute så får man en liten stund för sig själv vilket kan vara ganska skönt. Speciellt om man har haft en stressig dag.

Vilka är de största utmaningarna?
– När det är halt eller regnar mycket är det förstås inte så kul. Man är också tvungen att tvätta cykeln oftare då salt och all smuts fullkomligen äter upp cykeln om man inte håller efter den.

Vilket är ditt bästa tips till den som funderar på att börja vinterpendla?
– Det bästa är att klä sig enligt lager på lager-principen och köpa ett par bra handskar. Klä dig efter väder och utrusta din cykel ordentligt. Använd alltid hjälm.

Hur mycket skiljer sig tidsmarginalerna jämfört med sommarpendling?
– Det beror på om det är snö och halt. För om det inte är halt går det faktiskt fortare att ta sig hem, eftersom det är mindre trafik på vintern. Men om det är mycket snö och halt, då tar det längre tid. På sommaren tar det vanligtvis 20 minuter att ta sig hem och på vintern ungefär 30 minuter.

Vad är det viktigaste en blivande vinterpendlare behöver införskaffa?
– Kläder för vintercykling, speciellt handskar. Vid uppehåll brukar jag använda en lätt isolerad jacka som skyddar mot vind och när det regnar cyklar jag i skaljacka. Som mellanlager kör jag oftast på ett fleece-plagg och en tisha i merinoull eller ett linne under.

– Eftersom jag inte gillar cykelskor använder jag i stället ett par vattentäta vandringsskor. Man kan också ha särskilda vintercykelskor och skoöverdrag om man hellre vill det. Under hjälmen har jag en tunn mössa som går ner över öronen och ibland kan det även vara bra med en halsvärmare. Som cykelbyxor har jag ett par fodrade gjorda för vinterbruk från GORE som jag har köpt på bikester.se.

– Belysning både fram och bak är viktigt. Satsa på en belysning av hög kvalitet som tål kylan. Komplettera med stänkskärmar och sätt på dubbdäck när det börjar bli halt.Addnature på sociala medier

Copyright © All rights reserved