365 dagar Returrätt
Fri frakt 490 kr
20,000 Produkter 400 Märken
Addnature - allt inom outdoor & äventyr

Val av kajak

Första gången man ska köpa en kajak kan man väldigt lätt känna sig förvirrad. Detta inträffar speciellt om man lyssnar till alltför många råd. Nedan lämnar vi några råd som vi hoppas kan vara till vägledning vid valet av en passande kajak.

1) Vart kommer du att använda din kajak?

Det är en stor skillnad mellan en havskajak lämpad för långa paddlingsturer till exempelvis Åland och en kajak som ska användas av hela familjen för kortare turer runt sjön. Var realistisk när du funderar över var du kommer att använda din kajak och låt dig inte ledas av trendiga råd. Någon kanske säger att den perfekta kajaken är en modell som är sex meter lång eftersom den passar honom som ofta är ute på långa turer över öppet lugnt vatten. Det betyder inte att den passar dig som vill paddla runt öar, klippor och skär bland stora brytande vågor.

2) Volym

Din vikt och den förväntade packningsvikten har stor inverkan. En kajak som är för liten kommer att upplevas som instabil. En kajak som är för stor kommer istället att kännas som om du försöker manövrera någon pråmliknande farkost och är således oftast svårare att handskas med i tuffare förhållanden. Det är viktigt att ha en bra kroppskontakt med kajakens skrov för att känna dig komfortabel med kajaken i alla vattenförhållanden.

3) Längd

Vanligtvis brukar en längre kajak innebära att det är lättare att uppnå en högre hastighet. En längre kajak är å andra sidan svårare att manövrera i tuffare förhållanden, exempelvis blir det svårt att hålla en stabil kurs när havsvågorna kommer från 45 grader samt att surfa med när vågorna kommer bakifrån. Det har också en viss betydelse hur kajakens skrov i övrigt är konstruerat, t.ex är en kajak med rund botten oftast mer instabil än en flatbottnad kajak.

4) Stabilitet och prestanda

Vi ser ofta hur någon är intresserad av att köpa just en sådan snabbgående modellen som den som vann Åre Extreme Challenge förra året använde sig av. Istället rekommenderar vi att man väljer en mindre snabbgående men mer stabil kajak för att kunna undvika stabilitetsproblem och istället kunna koncentrera sig på starka och effektiva paddeltag. Detta gäller inte bara för multisport- och tävlingskajaker utan även för alla former av kajaker inkluderat modeller för långfärdskajaker.

5) Vikt

En lättare kajak har förvisso sina fördelar och detta gäller huvudsakligen när kajaken ska användas för tävlingsbruk. När man väl har uppnått ett jämt tempo vid paddlingen spelar det inte så stor roll om den väger 21 kg eller 26 kg. Istället kan paddelns vikt och konstruktion ha större betydelse. Oftast är en kajak lättare på bekostnad av att den inte är lika stöttålig vilket kan vara en stor nackdel när det gäller skrovets tålighet betraktat ur ett längre tidsperspektiv.

6) Packning

Om du planerar att göra längre turer speciellt under vintertid behöver du en kajak med större packningsutrymme. Om man överlastar kajakens optimala lastkapacitet kommer stabiliteten i sin tur att minska. Om du däremot endast kommer att använda kajaken för kortare dagsturer är det inte nödvändigt med två packningsavdelningar. En så kallad daglucka kan vara utmärkt om den är lätt att nå men en vattentät packpåse i sittbrunnen kan många gånger vara minst lika bra.

7) Skicklighet

Om du har uppnått den skicklighet som behövs för att manövrera en tävlingskajak kommer du att uppleva de flesta kajaker som stabila. Om du istället är nybörjare och försöker paddla en modern tävlingskajak över hård sjö kommer den inte att upplevas som snabbare eftersom hela din energi kommer att gå åt till att förbli om du nu ens kommer att förbli sittande i kajaken under hela överfarten! Var realistisk vad gäller din skicklighet såsom den är för närvarande och inte som du förväntar dig att den kommer att vara i en närliggande framtid.

8) Material

Material är det som skiljer många modeller och kajakmärken åt. Om du vill ha en kajak som tål hård hantering ska du ta en närmare titt på det växande utbudet av plastkajaker. Andra väljer kajaker gjorda av kolfiber eller glasfiber eftersom de är styvare och ger ett större urval. Å andra sidan kostar glas- och kolfiberkajaker mer än plastkajaker och kräver oftast ett visst underhåll p g a att materialet är ömtåligare. Detta medför att man vid användandet av en glas- eller kolfiberkajak måste vara betydligt mer försiktigt när man går iland vid en stenig strand än vid användandet av en tålig plastkajak. Var medveten om skillnaderna när du gör ditt val. Vidare kan det vara av betydelse att känna till att billigare material (chopmat/sprutglasfiber) oftare är av sämre kvalitet än de som är gjorda av dyrare (Diolen/vävd glasfiber).

9) Andrahandsvärde

Om det är ditt första köp av en kajak bör du även se till kajakens andrahandsvärde eftersom du eventuellt vill byta kajak efter ett till två års användande. Billigare kajaker gjorda av glasfiber sjunker vanligtvis kraftigt i pris medans en bra plastkajak generellt sett endast sjunker 20-30 % i pris.


Val av paddel

Det finns nästan lika många regler och råd när det gäller att välja en paddel som det finns paddlar. Nästan alla är rätt. Så det är inte enkelt att veta vad man skall ha om det är den första paddeln man skaffar. Vi skall dock försöka hjälpa till lite med följande punkter så att du enklare kan hitta rätt.

1) Ändamålet

Var skall du paddla. Skall du ut och paddla mestadels på öppet hav där det konstant blåser så kan det vara skönt med ett smalt, långt blad. Skall du bara vara runt stugan vid en sjö så är en traditionell paddel kanske bäst. Paddlar du fors skall du ha en kortare paddel i jämförelse med långfärdspaddling.

2) Längden

Längden varierar med ändamålet och din kroppslängd. Forspaddling har kortare paddel, långfärdspaddling har en längre. Sen finns det variationer inom varje ändamålsgrupp. Har man en längre paddel så får man en lägre frekvens, men i gengäld så får man ett längre paddeldrag och om man orkar så går det snabbare. En kortare paddel ger högre frekvens, den är inte lika jobbig att paddla med och man vinner på det i längden. En paddel med smalt blad skall vara ca 5 cm längre än en med brett blad. Vi har längst ner på denna sida infogat ett diagram som visar på ett ungefär hur lång paddel vi rekommenderar för din längd.

PADDLARENS LÄNGD LÄNGFÄRDSPADDLAR FORSPADDLAR
150-155 cm ca 210 cm ca 188 cm
155-160 cm ca 212 cm ca 190 cm
160-165 cm ca 215 cm ca 192 cm
165-170 cm ca 218 cm ca 194 cm
170-175 cm ca 220 cm ca 196 cm
175-180 cm ca 222 cm ca 198 cm
180-185 cm ca 225 cm ca 200 cm
185-190 cm ca 225 cm ca 200 cm
190-195 cm ca 230 cm ca 203 cm
195-200 cm ca 235 cm ca 205 cm

3) Vinkeln

Har man en vinkel på 90 grader mellan bladen så tar paddeln minimalt med vind under paddlingen men man får oerhört stor belastning på handleder. En paddel med 0 graders vinkel mellan bladen tar maximalt med vind vid paddling med ger minimal belastning på handlederna. Den gyllene medelvägen brukar ligga på runt 60 - 70 grader mellan bladen. Där tar paddel inte alltför mycket vind och handlederna belastas inte allt för mycket.

4) Vikten

Paddelns vikt är viktigare än kajakens vikt. Om du gör 1000 paddeltag med en 1,3 kg tung paddel så har du under den tiden lyft 500 kg mer än om du skulle ha haft en 800 g tung paddel. En kajak håller ungefär samma fart oavsett om den väger 28 eller 21 kg.

5) Skaftet

Ett styvt skaft av kolfiber ger visserligen mera kraft per paddeltag än en som flexar. Men det är mera påfrestande på handleder och vid långvarigt användande så kan man drabbas av inflammation. Vi säljer därför paddlar med skaft av antingen glasfiber eller kombinationsmaterialet Kol/Kevlar. Dessa skaft flexar mer när man paddlar, och gör därmed påfrestningen mindre för handlederna. Skall man ut på längre turer så bör man ha med sig en extra paddel. Vid långfärdspaddling kan det vara bra att ha en med s.k. Quicklock-delning. Denna delning ger dig möjlighet att justera paddelns längd och vinkel. Vid havspaddling är det bra att ha med en extra paddel med smalt blad som man kan ta fram när det börjar blåsa upp. Dropringar är att rekommendera vid långfärdspaddling. Dessa förhindrar att vatten rinner från bladet ner efter skaftet på händerna. Från och med 2004 kommer alla långfärdspaddlar att vara monterade med droppringar.


Val av klädsel

Att kunna klä sig rätt gör inte bara paddlingen mer behaglig och rolig utan kan även vara avgörande i en nödsituation. Om vi sneglar lite på hur man vanligtvis klär sig när man är ute i naturen på exempelvis bergsbestigningar och fjällvandring samt lägger till lite neoprene och latex så är man på rätt väg vad gäller att klä sig rätt.

Man börjar med ett baslager som avvisar vatten, fukt och svett från huden och därigenom förhindrar nedkylning vid en längre stunds stillasittande. Ett bra material att använda som baslager är ett sk superunderställ. Ett annat bra material är ull och har du dessutom råd att investera i det nya materialet marinoull är detta ett utmärkt val.

Ska du vara ute i verkligt kyliga förhållanden rekommenderas inte bara en topp i dessa material utan även långa byxor. Ovanpå baslagret behöver man någon form av värmande material. Fleece är ett material vars största fördelar är att materialet inte drar åt sig fukt och är relativt varmt även när det blir vått. Ull har fördelen att det behåller värmen även när materialet blir blött medan dess stora nackdel är att det blir tungt när det blir blött.

Det tredje lagret bör bestå av ett material som står emot vind och vatten. Vid detta val ser man lätt hur olika jackor är designade för olika ändamål. De som paddlar havskajak behöver oftast ett plagg som ventilerar bra i syfte att hålla fukten bort under längre perioder. De som paddlar forskajak tillbringar en del av sin tid upp och ner i vattnet varför de behöver en vattentät förslutning runt armleder och hals. Neoprene är ett material som numera ofta används för att försluta öppningar i kläder t. ex vad gäller ärmar, hals och midja. Det har skett en utveckling på detta område genom att man har börjat använda materialet titanium. Detta är ett tunt material som ger en ökad flexibilitet samtidigt som det ger en verkligt värmande effekt.

Neoprene fungerar på så vis att det värmer upp det vatten som kan komma emellan materialet och din hud. Det har även skett en utveckling genom att man har börjat använda en kombination där insidan av ett plagg är tillverkat av och yttersidan av ett elastiskt vindstoppande gummimaterial. Dessa andas förvånansvärt bra. Den negativa sidan med dessa plagg är att de inte är lika robusta som en del andra material samt att de oftast är dyra i inköp. Latexmuddar kring handlederna har den funktionen att vatten inte tränger in i ärmarna när du havspaddlar. För forskajakspaddlare är latexmuddar kring halsen idealiskt när förhållandena är sådana att du måste vara varm och torr.

Undvik att låta materialet komma i kontakt med olja eller andra kemikalier inklusive solkräm m. m. Skydda materialet mot direkt solljus och när du packar ner kläderna under vintersäsongen behåller du materialets egenskaper om du pudrar in muddarna i talkpuder. Efter ett par år kan halslinningen börja släppa och några år senare även övriga muddar. Oftast kan en dykbutik åtgärda detta problem till ett överkomligt pris.

Det är lätt att glömma bort att även huvudet behöver skyddas för att skyddas mot kyla och vind. Även handskar och strumpor/skor som är speciellt utformade för paddlare kan varmt rekommenderas om man är ute i kyligt väder. Bra kläder är en bra garanti för att klara av och njuta av att paddla i andra förhållanden än sol och värme.


Kajakens uppbyggnad

Prijon är det enda företaget i världen som kan tillverka långfärdskajaker i HTP. Blanda inte ihop HTP med rotationsgjuten plast. Fördelarna med HTP, är ett styvare skrov (vilket ger bättre prestanda), det är mer miljövänligt eftersom plasten är återvinningsbar. Alla HTP-båtar har dessutom 5 års garanti vad gäller fabrikationsfel. De flesta av Prijons långfärdskajaker byggs enligt en trevinklad geometri. Detta ger en mycket god initial stabilitet (t.ex när du sitter still) såväl som sekundär stabilitet (dvs hur mycket du kan luta dig åt sidan innan du slår runt). Detta utan att kompromissa med prestanda. Nedan ser du några av de viktigaste detaljerna på Prijons kajaker.

 1. Ergonomiskt handtag för bekväma lyft.
 2. Däcklinor runt hela skrovet gör det enklare att hantera båten vid till exempel bryggor, och är även praktiska för att fästa tillbehör och utrustning på däcket.
 3. Pedaler för att justera rodret. Justerbara i vinkel och avstånd för bästa komfort och för att ge optimalt stöd vid kompensationsrörelser och rollar.
 4. Elastiskt lastnät där du kan förvara sådant som du vill ha nära till hands, vätska, karta och kompass m.m.
 5. Många anser att Prijons säten är de bekvämare på marknaden. Formgjuten sits med löstagbar vadderad sittdyna för maximal komfort under långa paddelturer. Nytt för 2004 är möjligheten att justera ryggstödet när du sitter i kajaken och vadderade knästöden. Både sätet och knäskydden är justerbara i båtens längdriktning.
 6. Elastiskt lastnät där du kan förvara sådant som du vill ha nära till hands.
 7. Yttre packlucka i hård plast skyddar mot sol och fysisk påverkan. Inrepacklucka i neoprene håller tätt mot vatten.
 8. Ergonomiskt handtag för bekväma lyft.
 9. Roderfäste. Lätt att montera och ta av rodret för transport. Alla Prijonkajaker är förberedda för rodermontering. Roder säljs separat.

Material, garanti, med mera

Prilite - 2 års fabriksgaranti

Prilite är ett material från 2004 som tjuvstartade med Flipper 2003. Tekniken är hämtad från bilindustrin men plasten är utbytt till coexstruded ABS-plast som är berikad med en UV-stabilisator. Prijon är först i Europa med detta material som har en glasfiberliknande yta med samma vackra lyster både invändigt som utvändigt. Slagtåligheten är bättre än glasfiber och nästan i klass med rotationsgjutna kajaker. Vridstyvheten är i stort sett som en glasfiberkajak. Vikten är ca 10% lägre än glasfiber och hela 25% lägre än HTP-plast. Kajakdelarna börjar som plattor. Den värms så att den mjuknar och sugs ner i en form med hjälp av vakuum. Underdelen har en form på insidan av slutprodukten som gör att utsidan får en jämn och slät yta. Överdelens form är på utsidan så att det går att skapa skarpa kanter, vinklar och detaljer på däcket samtidigt som insidan inte har några vassa kanter. Fogen mellan de olika delarna har en H profil för bästa passform, hållbarhet och stabilitet.

Flex 4

 1. Roderpedalerna är justerbara i längdled och i vinkel.
 2. Justerbara och vadderade knästöd (kan även tas bort helt).
 3. Sätet är vaderat och justerbart i längdled med ca 10 cm.
 4. Ryggstödet är vadderat och dess vinkel är justerbart. Även när du sitter i båten (2004).

HTP-plast - 5 års fabriksgaranti

Blåsmodulering - HTP, är unikt för Prijon. De köpte maskinen av en tillverkare av windsurfingbrädor som gick i konkurs. Maskinen är mycket dyrare än en rotationsmaskin. De har även utvecklat en rad patent som gör det svårt för andra att använda samma teknik. Materialet består av 4 komponenter:

 • Råplast utan färgpigment i en silo från BASF.
 • Återvunnet material från bortskurna delar m.m.
 • UV stabilisator.
 • Färg pigment.

Dessa komponenter mixas, värms upp och pressas av en stor "spruta". Sprutan skapar en tub av plast som stängs in i formen. Ett luft munstycke appliceras genom sittbrunnen och blåser upp plasttuben som då får samma form som formen. Kajaken kyls ned på 6-8 min och kajaken lyfts ut ur maskinen. Rotationsgjutna båtar är enkelt förklarat. Häll in färgat material i formen, stänger formen och hettar upp så att plasten förvandlas till vätska. Formen roteras så att materialet slungas ut på väggarna. Resultatet blir en båt med perfekt jämn färg över hela ytan men med en mjukare plast med lägre produktionskostnad.


Forspaddling

Vill du börja paddla fors och undrar vilken sorts kajak du ska välja? Här kommer några tips på alternativ till den vanliga havspaddlingen.

River running

Längre turer på älv med forsar av olika storlek. Stanna och surfa i vågor på vägen! River running-kajaken är konstruerad lång och rund och med mycket volym för att kunna gå igenom stora vågor och valsar. Tack vare storleken är den bekväm att sitta länge i och man kan packa en liten sovsäck och förnödenheter bak i kajaken för en flerdagarstur. Ypperlig nybörjarkajak.

Creeking

Paddling i mindre ofta branta vattendrag. Begränsat med vatten, mycket sten och kanske vattenfall! Även en creeking-kajak har mycket volym men är kort och knubbig, därmed är den stabil samtidigt som den är mycket manövrerbar. Fungerar mycket bra som nybörjarkajak och går även bra att paddla i större forsar. Går att surfa i.

Playboating

Surfing i vals eller våg. En "playboat" är verkligen en plastleksak och är designad mycket tvärtemot vanliga kajaker. Istället för rundbottnad är det plattbottnad, istället för mjuka runda former är den fyrkantig, istället för stor volym så har den knappt någon alls. Ju mindre och kortare desto bättre ? allt för att kunna utföra spektakulära tricks och få kajaken att flyga. Inget att paddla långa sträckor eller svår fors med. Svårpaddlad för nybörjare.

Kanotslalom

Den traditionella forspaddlingen med rötter i 40-talet. Här skall man forsera en fors med en massa portar i på snabbaste tiden. Man paddlar både upp och nedströms. Man använder en 4 m lång kajak i kolfiber. Ganska nybörjarvänliga.

Störtlopp

Ta dig ned för en forssträcka på 2-10 km på snabbaste tid. Lite som multisportpaddling, skillnaden är att störtlopp har tydliga regler på kajak och man slipper springa efteråt.

Multisport

Har du bråttom ned för älven? Då är det den här sortens kajak du ska ha. Lång, smal och lätt ? finns i glasfiber och kolkevlar. Perfekt för den som tävlar i multisporttävlingar. Går bra genom forsarna men inget att leka med.

Inomhus-polo

Är det för kallt att paddla ute? Kom in i badhuset och spela kajakpolo med kompisarna. Bra och kul vinterträning. Lätt snabbmanövrerad plastkajak konstruerad speciellt för swimmingpoolen.