Att välja liggunderlag

Att välja liggunderlag

Ett liggunderlag är bland det viktigaste du kan investera i för en god natts sömn i naturen. Det finns liggunderlag i cellplast, självuppblåsande liggunderlag och uppblåsbara liggunderlag. Läs vidare för att lära dig mer om för- och nackdelar med alla dessa tre varianter, så att du kan avgöra vilken som passar ditt äventyr bäst.


Liggunderlag i cellplast eller skumgummi får kanske många att tänka på de där rullarna som ofta stod till buds när det var dags för övernattning med skolklassen. Faktum är att det har hänt en del sedan dess och dagens liggunderlag i cellplast är i regel mer tekniska och relativt bekväma jämfört med de äldre modellerna. Liggunderlag i cellplast är lätta, billiga och isolerar effektivt mot markkylan. De är tåliga och kan bäras utanpå ryggsäcken utan att bli förstörda.

En annan fördel är att du inte behöver oroa dig för punktering, till skillnad från ett uppblåsbart liggunderlag. Cellplastunderlag används ofta i kombination med ett uppblåsbart liggunderlag för att öka isoleringsförmågan vid övernattning på vintern. Den största nackdelen med liggunderlag i cellplast är att de inte är lika bekväma att ligga på som uppblåsbara liggunderlag. Detta kan bli ett problem om du är ute flera dagar i sträck eller är van vid att sova på sidan. Trots att de är lätta så är de även ganska otympliga och tar upp en del packvolym.

Gear Care Tält

Fördelar

 • Lätta
 • Billiga
 • Tåliga

Nackdelar

 • Lägre komfort
 • Otympliga

Gear Care Tält

Självuppblåsande liggunderlag är ett utmärkt alternativ för viktmedvetna vandrare. Liggunderlaget är fyllt med skumvaddering som har öppna cellkärnor vilket gör att de kan fyllas med luft som pumpas in via en ventil. När ventilen skruvas upp sugs det in luft i liggunderlaget i takt med att skumvadderingen reser sig som en svamp. Ett tips är att ta fram liggunderlaget så tidigt som möjligt när du kommer fram till lägerplatsen, så att det hinner blåsa upp sig själv före läggdags.

Självuppblåsande liggunderlag är lätta, bekväma att ligga på, enkla att hantera och har låg packvolym. Du kan göra liggunderlaget fastare eller mjukare genom att fylla på med ytterligare luft eller släppa ut luft.

Det finns dock en risk att liggunderlaget punkteras så det gäller att alltid ha med dig ett reparations-set. Något som ibland följer med köpet.

Fördelar

 • Lätt
 • Bekvämt
 • Kompakt packvolym

Nackdelar

 • Punkteringsrisk

Uppblåsbara liggunderlag liknar luftmadrasser och är det bekvämaste alternativet bland liggunderlag. Det tar i regel lite mer plats än självuppblåsande liggunderlag och kan i vissa fall även vara marginellt tyngre, beroende på vilken modell du väljer.

Ett uppblåsbart liggunderlag är dock väldigt lätt och har en mycket hög komfortfaktor i jämförelse med andra alternativ, vilket gör det till ett utmärkt val för vandring. Tänk på att alltid ta med dig ett reparationsset så att du kan laga punkteringar. Ett uppblåsbart liggunderlag utan luft tappar all sin isoleringsförmåga.

Gear Care Tält

Fördelar

 • Mycket hög komfort
 • Relativt lätt och smidig packvolym

Nackdelar

 • Punkteringsrisk


VANLIGA FRÅGOR & SVAR

Hur fyller jag ett uppblåsbart liggunderlag med luft?

Många modeller, till exempel fler modeller från Exped, har en inbyggd pump vid ventilen. Många fabrikat har även en pumppåse som blåser upp ditt liggunderlag på några sekunder.

Kan jag blåsa upp mitt liggunderlag med munnen?

Generellt rekommenderar vi inte detta då det kommer att samlas fukt och bakterier i liggunderlaget. Det finns även risk att limmet släpper på sikt. Du kan dock ge ditt självuppblåsande liggunderlag några puffar för att få till tjockleken. Låt det dock blåsas upp själv så mycket som möjligt. Liggunderlag med isolering bör du undvika att blåsa upp med munnen, i synnerhet dunisolerade liggunderlag.

Finns det liggunderlag som passar både sommar och vinter?

Ja. Så länge ditt liggunderlag klarar den kallaste temperaturen du ska använda det i går det alldeles utmärkt. Ett liggunderlag kan aldrig bli för varmt, men däremot onödigt tungt.

Hur tar jag hand om mitt liggunderlag?

Läs vår guide om hur du vårdar ditt liggunderlag så att du maximerar dess livslängd.


Behöver du experthjälp för att välja liggunderlag?


Har du några frågor eller är nyfiken på något annat får du gärna kontakta våra friluftsproffs på kundtjänst eller komma in och rådfråga oss på plats i butiken på Birger Jarlsgatan 43. Här får du chansen att känna på utrustningen och rådfråga personalen innan du bestämmer dig. I Addnature-butiken jobbar flera erfarna vandrare och campare som gärna svarar på dina frågor oavsett vilken nivå du ligger på.


Addnature på sociala medier

Copyright © All rights reserved