Addnature
Lagerrensning – upp till 80 %¹ rabatt
fri retur
Fri frakt 490 kr
Vanliga frågor och svar

Ansvarsfull shopping

Letar du efter produkter som har tillverkats på ett mer ansvarsfullt sätt? Eller vill du kanske lära dig hur du förlänger livslängden på din friluftsutrustning? På den här sidan hittar du en rad praktiska verktyg som hjälper dig på vägen.

Välj ikon nedan och hoppa direkt till ämnet, eller scrolla ner för att lära dig mer.


Märkningar

Har du sett en hållbarhetsmärkning på en produkt? I en alltmer "gröntvättad" värld kan det vara svårt att räkna ut vilka påståenden du kan lita på. Så vi har avkodat några av de vanligaste åt dig.

Dessa internationellt erkända standarder fokuserar alla på produktrelaterade fördelar för miljö, djurskydd eller det sociala. Och ännu bättre, de är alla tredjepartscertifierade.

Tryck på en märkning här nedan för att läsa mer om den.

GOTS: Global Organic Textile Standard

Global Organic Textile Standard är (som namnet antyder) en internationellt erkänd standard för ekologiska textilier.

Standarden väger noggrant produktionen av ekologiska material mot miljömässiga och sociala kriterier (allt från kemikalier som används i färgämnen till behandling av arbetare). Detta gör att du kan välja ekologiska produkter från mer ansvarsfulla leveranskedjor.

Det finns två olika GOTS-märkningar. Produkter märkta "ekologiska" innehåller över 95% ekologiska fibrer. Produkter märkta "tillverkade av ekologiska material" innehåller minst 70% ekologiska fibrer.

Handla GOTS-produkter här.

bluesign APPROVED & bluesign PRODUCT

Sett bluesign-loggan på något du älskar? bluesign är ett pålitligt system som fokuserar på hur textilier, färgämnen och accessoarer produceras. Den gör tillverkningsprocessen säkrare för arbetare, kunder och miljö genom att förbjuda farliga kemikalier i varje skede.

För att en del av en produkt (t.ex. materialet eller en detalj) ska kunna få stämpeln bluesign APPROVED, får varumärket endast använda kemikalier som uppfyller bluesigns höga standarder.

En bluesign PRODUCT måste däremot innehålla minst 90% bluesign APPROVED-material och 30% bluesign APPROVED-detaljer.

Utforska våra bluesign-produkter här.

RDS: Responsible Down Standard

Om du letar efter fluffiga dunprodukter, håll utkik efter RDS-loggan. Den här lilla vita fjäderlogotypen betyder att fjädrarna i din vadderade produkt kommer från fåglar vars fysiska och känslomässiga behov har tillgodosetts till fullo. Metoder som levande plockning och tvångsmatning är därför förbjudna.

För att nå denna standard måste gårdar följa strikta välfärdskrav. Betryggande nog utvärderas hela processen: från avel till fjäderinsamling och hur slutprodukten tillverkas.

Du hittar våra RDS-produkter här.

GRS: Global Recycled Standard

Är det återvunnet material du är ute efter, håll utkik efter GRS-loggan. Global Recycled Standard är den mest kända internationella märkningen för produkter som innehåller återvunna fibrer.

Förutom att kämpa för högre andel återvunnet innehåll i produkter, reglerar GRS anställdas arbetsförhållanden och kontrollerar strikt användningen av kemikalier i tillverkningsprocessen.

Så om en produkt har den här loggan är den tillverkad med minst 50% återvunnet material, på ett sätt som är mindre skadligt för människor och miljö.

Utforska GRS-produkter här.

RWS: Responsible Wool Standard

När du är på jakt efter en ny ullfavorit, leta efter RWS-märket. Denna frivilliga standard fokuserar på hälsan hos de får ullen kommer ifrån.

För att bli RWS-godkänd måste gårdar möta rigorösa välfärdskrav. Varje djurs näringsmässiga, fysiska och känslomässiga behov måste tillgodoses och metoder som mulesing är förbjudna.

Gårdar måste också skydda sina arbetares välmående och sköta sin mark på ett miljömässigt progressivt sätt; skydda markhälsa och biologisk mångfald.

Upptäck RWS-produkter här.

OEKO-TEX STANDARD 100

OEKO-TEX STANDARD 100 är en av de mest kända märkningarna för textilsäkerhet och kvalitet i världen.

Om du ser OEKO-TEX STANDARD 100-märkningen på en produkt kan du vara säker på att varje del av den – från tråd till knapp – har klarat stränga tester för ämnen som är skadliga för människors hälsa.

Varje år revideras standarden i linje med de senaste lagarna och den vetenskapliga forskningen – så att du kan ha full tillit till dess bedömning.

Hitta OEKO-TEX STANDARD 100-produkter här .

Fair Trade Certified

Fair Trade USA är en ideell organisation som arbetar med ett stort globalt nätverk av producenter, varumärken och organisationer. Dess syfte? Att främja rättvis affärspraxis; sätta människor och planeten först.

När du ser en produkt med Fair Trade Certified-märkning kan du vara säker på att den uppfyller seriösa sociala, miljömässiga och ekonomiska standarder.

Dessa inkluderar ansvarsfulla inköpsmetoder, pålitlig försörjning och bättre löner för bönder och arbetare, säkrare arbetsförhållanden och transparenta leveranskedjor.

Handla Fair Trade Certified-certifierade produkter här.

OCS: Organic Content Standard

Fair Trade USA är en ideell organisation som arbetar med ett stort globalt nätverk av producenter, varumärken och organisationer. Dess syfte? Att främja rättvis affärspraxis; sätta människor och planeten först.

När du ser en produkt med Fair Trade Certified-märkning kan du vara säker på att den uppfyller seriösa sociala, miljömässiga och ekonomiska standarder.

Dessa inkluderar ansvarsfulla inköpsmetoder, pålitlig försörjning och bättre löner för bönder och arbetare, säkrare arbetsförhållanden och transparenta leveranskedjor.


Filter

Använd våra filter för att enkelt hitta de produkter som går i linje med dina egna värderingar.

I dagsläget kan du filtrera på de vanligaste hållbarhetsmärkningarna, men dessa kommer att utökas i framtiden.

Hitta alla våra filter till vänster i shoppen.


Guider

Att handla mer ansvarsfullt handlar naturligtvis om mer än bara märkningar. Det finns en mängd olika faktorer att överväga och val att göra. Ska du exempelvis välja kläder tillverkade av växtbaserade material eller syntetiska tyger? Hur underhåller du din utrustning så att den håller längre – och slipper på så vis köpa nytt så länge som möjligt?

Vill du lära dig mer? Välj en guide nedan och djupdyk i ett ämne:

Materialval
Underhåll & lagning