Toppturstips kring Vassijaure

Toppturstips kring Vassijaure

Vi rundade av 2022 års skidsäsong med att hänga på Haglöfs Ski Camp i Vassijaure utanför Riksgränsen. Tre dagars glampingtältande mitt ute på fjället – och helt magnifik skid- och snowboardåkning med guide. Vi tipsar om tre klassiska åk kring Vassijaure med omnejd. Vi utgick från tältläger vid norra foten av Vassitjåkka. Vill du inte tälta kan du alltid tura in ca 1,5 km från Fjällgården i Vassijaure, eller 4-5 km från Riksgränsen.

Baksidan

En heldagstur upp till Vassitjåkkas fjälltopp. Du går via den flackare baksidan och håller gott avstånd till polarna i de partier där det brantar på. Vid klart väder får du en magisk utsikt över Riksgränsen, dalgången Vassivagge samt flertalet bergstoppar på både svenska och norska sidan. Neråt får du ett långt, cruisigt åk som avslutas med säsongens finaste pudersvängar i 25-30 graders lutning.

Till Fatmap-kartan över turen

Vassitjåkkas baksida

Framsidan

Klassiskt åk som du river av på en halvdag – eller varvar om och om igen. Vassitjåkkas nordsida bjuder på lagom med lutning och en del naturliga stendropp, pipekanter och annat trevligt för den leksugne. När låren pumpar kan du alltid pusta nån minut till utsikten mot Riksgränsen och Vadvetjåkka nationalpark.

Till Fatmap-kartan över turen

Vassitjåkkas nordsida

Lairecorru

Tolka med snöskoter från Vassitjåkka eller Vassijaure – eller tura hit från Riksgränsen. Efter mysigt knallande i flack terräng når du tids nog toppen på bergryggen Lairecorru. Glassa nerför i snäll lutning med kittlande fjärilar i magen och breda smilband. Den här turen kommer med livsnjut extra allt.

Till Fatmap-kartan över turen

Soldalen

Addnature på sociala medier

Copyright © All rights reserved