Addnature
Upp till 70 % rabatt1
100 dagars öppet köp, fri retur
Fri frakt 490 kr
Vanliga frågor och svar
​Lavinsändaren - en räddare i nöden
Transceiver, eller lavinsändare, utgör en otroligt viktig del av din lavinutrustning för att du ska kunna hittas och för att hitta andra som hamnat under snön. Den har minst två lägen - sök och sänd. När du åker i obanad lavinterräng har du sändläget på. Om olyckan sen är framme slår turkamraterna om till sökläget. Här finns lavinsändare som passar nybörjare, proffs och bergsguider. Som med all lavinsäkerhetsutrustning är kunskapen otroligt viktig. Träna därför tillsammans med dina turkompisar innan ni ger er ut.

Transceivers

2 Produkter
Filter
Återställ

Färger

  • gul
  • blå
  • svart

Pris

kr
till
kr
Sortera
Bästsäljare Nyheter Högsta kundbetyg Pris (fallande) Pris (stigande) Mest rabatt
Filter
Sortera
Bästsäljare Nyheter Högsta kundbetyg Pris (fallande) Pris (stigande) Mest rabatt
Pieps Powder BT Avalanche Transceiver
Pieps Powder BT Avalanche Transceiver
Pieps
Powder BT Avalanche Transceiver
Rek. 3 145 kr 2 985 kr
Fri frakt
Pieps Pro BT Avalanche Transceiver
Pieps Pro BT Avalanche Transceiver
Pieps
Pro BT Avalanche Transceiver
Rek. 4 195 kr 3 755 kr
Fri frakt
- 10 %

Lavinsändare räddar liv

Lavinsändaren, eller transceiver, som den också kallas är ett måste om du har för vana att röra dig i lavinfarliga terränger. Denna apparatur är en elektronisk enhet och den absolut viktigast delen av den lavinutrustning man bör investera i. En transceiver är en kombinerad sändare och mottagare av radiosignaler som du kan placera under dina kläder när du exempelvis åker snowboard i fjällen. Enheten sänder ständigt ut signaler när den är aktiverad, och skulle en lavin utlösas och du begravs i snömassorna kan räddningspersonal lokalisera dig tack vare transceiverns utsändning av signaler som de tar emot med sina sändare. Man ska vara noga med att alltid aktivera sändaren när man åker off-pist alternativt befinner sig i områden som verkar ligga i riskzonen för att utlösa en lavin. Men det räcker inte att bara vara utrustad med en lavinsändare. Skulle du eller någon du känner begravas i snö gäller det att snabbt gräva fram lavinoffret. En lavinspade samt en sond är därför bra komplement till lavinsändaren. När du lokaliserat lavinoffret med hjälp av transceivern måste du snabbt kunna hugga i med lavinspaden och gräva fram personen så att den inte kvävs. Förutom spaden kan man bära med sig en sond som kan liknas vid en lång stålpinne. Via lavinsändaren vet du var lavinoffret är men inte hur långt ner under snön personen befinner sig. Lavinsonden kan stickas ner i snön tills man stöter emot kroppen för att få kunskap om exakt var man ska börja gräva. Det finns digitala sonder som signalerar när den befinner sig en viss distans från lavinoffret, allt för en säker utgångspunkt. Addnature har gott om pålitliga lavinsändare samt all övrig lavinutrustning du kan tänkas behöva. Att alltid känna sig säker och vara utrustad med de verktyg som krävs är viktigt då man befinner sig i områden bortom civilisation och snabb hjälp.

Se till att ladda mobiltelefonen

Har en lavin utlösts och en vän ligger begravd i snön klarar du kanske av att gräva fram personen på egen hand. Men han eller hon kan vara skadad och vårdpersonal måste troligtvis tillkallas till platsen. Förutom transceiver och lavinspade ska man alltid se till att ha en fulladdad mobiltelefon med sig. Att snabbt kunna tillkalla på hjälp är livsavgörande. Många är idag medvetna om vikten av att ha med sig fungerande och pålitlig lavinutrustning men allra viktigast är att veta hur man ska använda den. Har du med dig en lavinsändare, spade och sond men inte har en aning om hur du använder dem kan du heller inte hjälpa någon som är i fara. Ägnar du dig åt friåkning och söker dig bortom de anlagda pisterna gäller det att du är påläst. Laviner är livshotande och man ska vara rädd om sitt eget och andras liv. Att ha stor kunskap om laviner och lavinutrustning underlättar det fria åkandet och du bör alltid försöka göra en så korrekt riskbedömning av det aktuella område eller nedfarten som möjligt. Ta del av Addnatures breda sortiment av transceivers och övrig lavinutrustning innan du ger dig ut i backen. Vi har enkla samt avancerade lavinsändare som lämpar sig både för enskilda individer samt för grupper. Vi väljer bara robusta och tåliga sändare från pålitliga tillverkare som klarar av smällar och slitage. Välj mellan olika välrekommenderade enheter från tillverkare som Mammut, Arva, Pieps och Ortovox.

Lavinsändare online

Annan nyttig lavinutrustning:

  • Lavinspade
  • Lätta och kraftiga spadar som man enkelt kan bära med sig i pisten. Spaden är verktyget som är viktigast efter en transceiver. Bär samtliga i sällskapet med sig lavinspadar kan ni tillsammans snabbt frigöra ett lavinoffer.

  • Lavinsond
  • Välj och vraka mellan ett flertal slitstarka lavinsonder av stål som alla är enkla att fälla ut och ihop. I en ryggsäck bär du enkelt med dig lavinsonden och du kan snabbt uppskatta snödjupet ifall någon begravs i en lavin.

  • Böcker
  • Behöver du mer kunskap om laviner har vi bra litteratur som ger dig all fakta du bör känna till. Bra för dig som främst rör dig utanför anlagda pister och områden där lavinrisken är stor.