Introduktion till sportklättring

Introduktion till sportklättring

Klättring erbjuder äventyr inom vardagens ramar och är ett intresse som går att ta hur långt som helst. För somliga är klättring en träningsform medan andra ser det som en aktivitet för rekreation och umgänge. Syftet med den här artikeln är att gå igenom grundkonceptet med sportklättring och ge tips på hur du som nybörjare kan gå tillväga för att börja klättra.

Vi kommer att fokusera på sportklättring utomhus, men alla former av klättring som presenteras i den här guiden går även att utöva inomhus i en klätterhall. Nedan följer en introduktion av klättringsdiscipliner inom sportklättring. Efter det kommer vi berätta hur du kan börja klättra själv och ge en kort presentation av klätterutrustning.

Topprepsklättring

Vid topprepsklättring är repet säkrat från toppen av leden vilket innebär att repet löper via en säkringspunkt högst upp på klippan. När du klättrar topprep är repet inknutet i din klättersele och går via säkringspunkten på toppen av klippan och ner igen genom säkringspersonens repbroms. Säkringspunkten utgörs av ett topprepsankare som är byggt på bultar i bergsväggen eller runt två stadiga träd.

Topprep bygger på att det måste gå att nå toppen av leden utan att behöva klättra så att säkringspunkten kan anordnas vid ledens topp. Det är alltså en förutsättning att välja en led som kan bestigas via en stig eller liknande i anslutning till klippan. Att klättra topprep är ett bra sätt för nybörjare att komma igång med klättring. Det kräver ingen rephantering av klättraren vilket gör att det går att fokusera helt på teknik och den fysiska prestationen.

Klättrare som topprepsklättrar

En klättrare som är säkrad med topprep

Ledklättring

När du har lärt dig att bemästra topprepsklättring kommer ledklättring att bli nästa naturliga steg. Ledklättring öppnar för större frihet och fler möjligheter eftersom att det går att klättra leder som inte är tillgängliga med topprep. I ledklättring hänger repet inte i toppankaret från början, som i topprepsklättring. Istället behöver klättraren själv haka fast repet successivt i flera säkringspunkter på väg upp mot toppen, medan säkringspersonen matar ut repet. Säkringspunkterna kallas för quickdraws, eller kortslingor på svenska. Ledklättring inom sportklättring utförs på bultade leder. Det är i detta avseende sportklättring skiljer sig från traditionell klättring då du behöver sätta upp säkringarna själv medan du klättrar.

Ledklättring kräver mer av klättraren än topprepsklättring eftersom att du måste både klättra och hantera repet. Det finns även fler mentala aspekter av ledklättring än topprepsklättring. Till exempel så blir ett eventuellt fall längre vid ledklättring. Detta beror på att repet inte är lika sträckt som i topprepsklättring samt att klättraren alltid kommer falla en bit nedanför sin senaste quickdraw. I och med att repet är mer slackt i ledklättring kommer klättraren inte heller känna samma stöd från repet som i topprepsklättring då repet är sträckt. Belöningen av att nå toppen kan dock upplevas som större vid ledklättring eftersom att det ger en friare upplevelse och känslan av att klara en led helt på egen hand förstärks.

Ledklättrare

En klättrare som ledklättrar

Bouldering

Ordet bouldering kommer från engelskans boulder och är klättring på låg höjd med mattor under, så kallade crashpads, istället för rep som dämpar fallet. Inom bouldering kallas lederna för problem och är generellt mer tekniska än leder som klättras med rep. Bouldering kräver inte några större förkunskaper och den enda utrustning som behövs är ett par klätterskor, krita och crashpads.

Två personer som klättrar bouldering

Hur kommer jag igång med sportklättring?

Nu har du förhoppningsvis en lite klarare bild av vad sportklättring är. I följande stycke vi kommer dela med oss av ett par tips på vad som kan vara bra att veta för dig som vill börja klättra. För att börja med sportklättring på ett säkert sätt behöver du gå en kurs som bedrivs av en organisatör som är certifierad av Svenska Klätterförbundet. Du kan välja att börja med topprepsklättring och sen ta en påbyggnadskurs i ledklättring. Det finns även organisatörer som erbjuder båda momenten i ett linjärt kurspaket. Du behöver dock lära dig topprepsklättra innan du börjar med ledklättring.

Efter avslutad kurs i topprepsklättring erhåller du ett grönt kort och efter avklarad ledklätterkurs får du ett rött kort. Kortet sätts fast i selen och visar att du har den kunskap som krävs för den klätterdisciplin du utövar. Ett tips är att tidigt hålla ögonen öppna efter en klätterpartner. Genom att tillsammans fundera på hur ni ska ta er an nya leder och problem samt studera varandras rörelsemönster på klippan kommer ni förmodligen att hitta en lösning snabbare tillsammans än vad ni skulle gjort på egen hand. Dessutom så har ni alltid någon som kan säkra er.

Klätterutrustning

I det här avsnittet kommer vi kort presentera vanlig klätterutrustning. Vi rekommenderar nybörjare att ta hjälp av en produktexpert i valet av utrustning. Med rätt prylar får du en roligare och säkrare klätterupplevelse.

Klätterskor

Klätterskor står antagligen högt upp på inköpslistan för dig som vill börja med klättring. Ett par bra klätterskor ökar friktionen mot klippväggen och gör att du kan utnyttja små formationer i berget som fotgrepp. Skorna ska sitta tight för att ge foten stöd men de ska inte göra ont. Var snäll mot dina fötter och satsa på komfort i början. I takt med att du blir en mer säker klättrare och tar dig an svårare leder och problem kan du välja aggressivare skor vid behov. Val av skor beror bland annat på hur länge du har klättrat och vilken typ av klättring du ägnar dig åt.

Rep

Det är oerhört viktigt att du använder rätt typ av rep för det du ska göra. Rådfråga därför en expert om du känner dig tveksam inför val av rep. Nedan presenteras två vanliga reptyper. Dynamiska rep – Flexibelt rep som töjer sig vid belastning och används för att säkra andra klättrare. Statiska rep – Ett i princip stumt rep med låg elasticitet som oftast används till firning av utrustning, ankarbygge eller vid räddningsinsatser.

Repbroms

Repbromsen ökar friktionen mot repet så att säkringspersonen kan bromsa klättrarens fall. Den vanligaste typen av rebroms är den klassiska ATC-bromsen, även kallad hink, med en tubformad konstruktion. Det finns även repbromsar med självlåsande mekanism som till exempel Petzl GriGri.

Klättersele

En klättersele gör att du kan knyta in dig i repet och bli säkrad när du klättrar. Selen har ett höftbälte, två benslingor och en ögla där du knyter in repet eller fäster repbromsen för säkring. Tänk på att det är viktigt att du får knyta in dig och provhänga selen innan du köper den. Det är först då du vet hur den känns i sitt rätta element.

Klätterrep

Karbiner

Karbinhakar har en rad olika användningsområde som till exempel säkring eller ankarbygge. Den första typen av karbinhake som nya klättrare ofta investerar i är en stor päronformad karbin med låsbar grind som passar för säkring. Rådfråga en expert och berätta vad du ska använda karbinen till så är du säker på att du får rätt karbin till ditt syfte.

Quickdraws

Kortslingor, eller quickdraws används vid ledklättring och utgörs av två karbiner med en slinga mellan. Den ena karbinen är tänkt att sitta i bultens hängare på klippväggen medan den andra används för att klippa in repet. Oftast är den nedersta karbinens grind något böjd så att klättraren lättare ska kunna klippa repet.

Klätterhjälm

Vid sportklättring utomhus bör du alltid använda en hjälm som är särskilt avsedd för klättring. Hjälmen skyddar huvudet om du slår i klippväggen och tar emot fallande stenar. Välj en bekväm hjälm med tilltalande design eftersom att det är mer troligt att du faktiskt har den på dig om den sitter bekvämt och ser helt ok ut på huvudet.

Krita

Krita består oftast av en magnesiumblandning och används för att absorbera handsvett och öka friktionen mot klippan. Krita finns i pulverform, i flytande form eller som kritboll. Löskrita och kritboll förvaras i en kritpåse där klättraren sticker ner handen och vispar runt med fingrarna för att applicera kritan.

Crashpads

En crashpad är en mjuk matta som används för att dämpa fall vid bouldering. Oftast används flera crashpads så att det går att täcka en större yta. Gå ihop med några kompisar så kan ni låna varandras när ni är ute och bouldrar.

Behöver du hjälp att välja klätterutrustning?

Om du behöver hjälp att välja utrustning för klättring är du varmt välkommen till vår butik på Birger Jarlsgatan 43. Här får chansen att testa utrustningen och rådfråga personalen innan du bestämmer dig. I Addnature-butiken jobbar flera erfarna klättrare som gärna svarar på dina frågor oavsett vilken nivå du befinner dig på.

Addnature på sociala medier

Copyright © All rights reserved