Sovsäcksguiden

Sovsäcksguiden

Den friska luften kommer garanterat bidra till en god natts sömn. Men lägg till en bra sovsäck och du behöver inte lämna komforten i civilisationen. Den här guiden är ämnad att hjälpa dig i processen att hitta din nya sovsäck.ISOLERING

Det första du behöver ta ställning till är vilken typ av isolering sovsäcken ska vara fylld med. Det här kan vara en av de äldsta campingfrågorna, men om du tillhör team syntet eller team dun beror helt på vilka behov du har utefter hur och var du campar. Överlägsen värme och låg vikt från dun eller prisvänliga syntet som fortsätter prestera i väta?

Dun

Förutom att dunisolering har ett grymt värme-vikt-förhållande är den också komprimerbar, vilket gör att du får mer plats i packningen. Eftersom dunsäckar tål påfrestningarna av upprepad komprimering tenderar de att hålla värmen längre än syntetsäckar, som förlorar lite loft varje gång de blir nedpackade.

Fill Power är en indikator på dunets kvalitet och anger hur mycket volym en given vikt dun tar upp. Ju högre siffra, desto bättre isolering. Så, för en dunsovsäck innebär det att en sovsäck med 700 Fill Power och komforttemperatur på -20°C kommer väga mindre än en sovsäck med samma komfortgräns men med 600 Fill Power.

Dunsovsäckens akilleshäl är väta, eftersom dunet tappar sin isolerande förmåga när den blir blöt. Idag använder dock många tillverkare impregnerat dun som står emot vätan.

Syntet

Först och främst är en sovsäck med syntetisolering oftast billigare än en med dun, så det kan vara ett bra val för den prismedvetne. Men syntetisoleringens största fördel måste ändå sägas vara dess förmåga att isolera även när den blir blöt, vilket är en väldigt bra egenskap för användning i vårt fuktiga, skandinavsika klimat. Och om den råkar bli fuktig så har den en mycket snabbare torktid än dun.

Nackdelen med syntet är att den tar mer plats och ger mindre värme i förhållande till vikt än dun.

Det finns många olika sorters syntetisolering som har kommit olika långt i att härma dunets egenskaper. Vissa syntetfoder är idag så effektiva att de motsvarar relativt hög kvalité av dun. Priser avgör i regel, en billigare dunsovsäck har oftast enklare dun och då kan en dyrare syntetsovsäck vara både lättare och varmare.

 • Överlägset värme-vikt-förhållande
 • Låg vikt
 • Komprimerbar
 • Lång livslängd
 • Känslig mot väta
 • Torkar långsamt
 • Dyrare
 • Isolerar även när den är blöt
 • Torkar snabbt
 • Håller sig på plats i sovsäcken
 • Billigare
 • Sämre värme-vikt-förhållande
 • Tyngre
 • Mindre komprimerbar
 • Kortare livslängdLÄNGD & FORM

Längden på en sovsäck är konstruerad med det extra utrymme din kropp behöver när du ligger ner. Alltså, en sovsäck med längdangivelsen 183 centimeter kommer passa dig som är upp till 183 centimeter lång. Att anpassa sovsäckens längd efter din egen innebär också att du inte behöver bära den extra längden i vikt.

Välj en sovsäck som inte är för trång, eftersom fyllningen pressas ihop och den isolerande förmågan försämras. Går storleken åt andra hållet och är för rymlig så kommer din kropp inte kunna värma luften i sovsäcken.

Mumieform

De mumieformade sovsäckarna är perfekta för vinteranvändning i och med att den kroppsnära designen lämnar mindre utrymme för extra luft att värma upp. Formen innebär också mindre tyg än en rektangulär, vilket sparar in på vikten. Den här formen ger dock inte mycket utrymme för gymnastik i sömnen, så vill du ha mer rörelsefrihet kan den rektangulära sovsäcken passa bättre.

Rektangulär form

Den rektangulära sovsäcken ger mer utrymme för rörelsefrihet under natten. De går också att öppna helt och användas som täcke. Har du ingenting emot att dela sovsäck med din turkamrat kan ni leta efter sovsäckar som går att sätta ihop med varandra, så har ni kroppsvärme x 2 som värmer upp sovsäcken. Den här sovsäcksformen innebär dock mer tyg och i direkt relation mer vikt. Inte lika bra för lättviktsvandraren.

Sovsäckar för barn

Även barn bör ha en sovsäck som är anpassad för deras storlek. För att de ska kunna växa med säcken har många barnsovsäckar justerbar längd. Har säcken ingen justering men ändå är lite för lång kan du knyta ett band om fotområdet för att undvika kall luft vid fötterna.

Damspecifika säckar

Damsovsäckarna är speciellt utformade och konstruerade så att de passar en kvinnas kroppsbyggnad. Jämfört med standardsovsäckar har dessa säckar följande egenskaper:

 • Snävare över axlarna
 • Bredare över höfterna
 • Extra isolering vid överkropp & fotända


Snöflinga

TEMPERATURGRADERING

Olika sovsäckstillverkare har genom tiderna haft olika temperaturgraderingar, där testerna gjorts i allt från kyldisken till extrema förhållanden i polarområdena. Idag har dock de flesta anslutit sig till den Europeiska normen EN 13537, en frivillig branschöverenskommelse, för att du ska kunna jämföra sovsäckarna. Normen ger ungefärliga temperaturer i vilka en normal man respektive normal kvinna ska kunna sova komfortabelt utan att frysa. Sovsäckar för temperaturer under -25 °C testas normalt inte.

Komforttemperatur (Comfort):
Den temperaturgräns där en normalbyggd kvinna förväntas kunna sova bekvämt.

Lägre temperaturgräns (Lower Limit):
Den temperaturgräns där en normalbyggd man förväntas kunna sova bekvämt.

Extremtemperatur (Extreme):
Extremtemperaturen är med för att ge en uppfattning om vid vilken temperatur det uppstår stora hälsorisker. Du överlever om du håller dig vaken.

Välja temperaturgräns

När du ska välja temperaturgräns på sovsäck är det viktigt att veta den lägsta temperatur som du kommer att utsättas för på turen. Och sedan välja en som klarar något lägre temperatur än det förväntade. Temperaturangivelserna utgår från att du bär ett tunt underställ och ett isolerande liggunderlag. De är bra fingervisningar men det finns en del du kan göra själv. Gå och lägga dig varm, torr, mätt och ej kissnödig så håller du värmen bättre. Investera också i ett bra liggunderlag. De spelar stor roll för hur du håller värmen eftersom de är barriären mellan dig och markkylan.Sovsäck i gräset

Lär dig allt om hur du tar hand om din sovsäck i vår guide:
VANLIGA FRÅGOR & SVAR

När ska jag välja en dunisolerad sovsäck?

Dunet passar bäst i kalla, torra förhållanden eller när du vill spara på vikten och volymen i packningen.

När ska man välja en syntetisolerad sovsäck?

Syntet är ett bra val under fuktiga förhållanden och på äventyr som inte kräver optimering av vikt och packvolym.

Varför bör jag skaffa en damsovsäck?

Generellt sett brukar kvinnor börja frysa tidigare än män. De har därför extra isolering på ställen som ofta blir kalla. Damsovsäckarna är också rymligare över höfterna samt snävare över axlarna.

Jag fick en nätpåse vid köpet av min sovsäck, vad använder jag den till?

Kompressionspåsen används bara när du är ute på tur, men när du lägger sovsäcken på hyllan igen ska den förvaras luftigt. Det är för att om fyllningen blir hoppressat så kommer det få svårare att återfå sin form och förlora sin isolerande förmåga över tid. Därför förvarar du säcken i nätpåsen.

Sovsäckens temperaturgräns säger 0°C, men jag fryser redan vid 10°C. Varför?

Alla är olika och hur sovsäcken upplevs skiljer från person till person. Är du till exempel medveten om att du är frusen av dig, välj en med lägre temperaturgräns än den du når på turen. Är sovsäcken för lång eller för stor för dig är det också stor risk att du kommer frysa, så se till så att den passar dina mått.

Det finns även några andra saker att ta till om du är frusen av dig: stoppa in en flaska med varmt vatten i sovsäcken, se till att du kissar innan du går och lägger dig och bär underställ och mössa i ull. Läs vår artikel om hur man håller sig varm under vintertältning för mer tips och trix.

Jag vill ha en allroundsovsäck, vilken ska jag välja?

Då misstänker vi att du mestadels är ute under den mildare tiden på året. Satsa på en 3-säsongssovsäck så har du marginaler för kyligare nätter eller sämre väder under sommarvandringen. Att välja en varmare sovsäck är också bättre än att välja en för sval. Det är lättare att öppna upp och släppa ut värmen än att försöka få upp den. Ska du däremot ut i vinterkylan bör du komplettera med en vintersovsäck, inga kompromisser.


Behöver du ytterligare hjälp att välja sovsäck?


Har du några frågor eller är nyfiken på något annat får du gärna kontakta våra friluftsproffs på kundtjänst eller komma in och rådfråga oss på plats i butiken på Birger Jarlsgatan 43. Här får du chansen att känna på utrustningen och rådfråga personalen innan du bestämmer dig. I Addnature-butiken jobbar flera erfarna vandrare och campare som gärna svarar på dina frågor oavsett vilken nivå du ligger på.


Kolla in vårt breda sortiment och hitta rätt säck för dig:


Addnature på sociala medier

Copyright © All rights reserved