Tältguiden

Tältguiden
 

Hitta rätt tält för turen

Det finns sällan ett tält som passar för en person på alla olika turer. Campingfantasterna har ofta mer än ett tält; något lättviktstält och ett robustare som kan användas vid olika turer. Men vet du med dig att du endast tältar i fint väder under sommaren kan du hitta ett som möter dina önskemål. Med den här guiden vill vi hjälpa dig i köpet av ditt nya vildmarksboende.

Ta ställning till följande innan du börjar:

 • Kapacitet – hur många ska bo i tältet?
 • Säsong – vilka temperaturer och väderförhållanden möter du?
 • Terräng – var ska du använda tältet?
 • Vikt – hur mycket vill du bära?
 • Komfort – ökad bekvämlighet ökar vikten.

Tältvikt

Tältvikten är en viktig fråga för de flesta. Ett praktiskt sätt att tänka är vikt per person. Ett 2-personstält som väger 3 kg motsvarar bara 1,5 kg per person. Om ni båda föredrar det extra utrymmet i ett 3-personstält som väger 4 kg, blir det 2 kg per person. Är det värt det? Bara du kan avgöra. Jämförelser mellan modeller blir lättare tack vare de här definitionerna som används av de flesta tillverkarna: Min. vikt (minimum weight) är den sammanlagda vikten av endast innertält, yttertält och bågar: det absolut nödvändigaste. Max. vikt (maximum weight / packaged weight) är den sammanlagda vikten av alla tältdelar: innertält, yttertält, bågar, markpinnar, packpåse till bågarna och markpinnarna, packpåsen till hela tältet, instruktioner, reparationsutrustning och eventuella andra grejer tillverkaren skickar med tältet.

Tältstorlek

Tältstorleken är ett riktigt ”det beror på”-ämne. Tvåpersonstältet kan vara det mest mångsidiga valet, men större tält har sina fördelar. Ett fyrapersonstält väger mindre än två tvåpersonstält så det kan faktiskt spara en grupp viss vikt. Ett annat skäl för att ha ett större tält är det extra utrymmet. Även om det ur viktsynpunkt inte är optimalt att dela ett trepersonstält på två personer under en långdistansvandring så ger det extra utrymmet en mycket bekvämare dag om du tvingas sitta i tältet och vänta ut ett oväder. Det ger dig också extra armbågsrum på natten. För alpina turer där vikten är av stor betydelse bör man välja ett tält för det exakta antalet användare. Vissa viktbesatta alpinklättrare använder tält som egentligen är alldeles för små för att spara vikt men detta sker givetvis på bekostnad av komforten. Om du planerar att ha ett basecamp på en glaciär eller tillbringa en veckas skidåkning med utgångspunkt från samma läger är det värt att överväga ett större tält än vad du egentligen behöver.


Kupoltält eller tunneltält?

Tunneltältet kräver markpinnar och stormlinor för att stå upp. Fördelen med tunneltältet är att du får mer utrymme till lägre vikt. Absiden ger extra förvaringsutrymme. Inner- och yttertältet sitter ihop och reses samtidigt och därmed undviker du att innertältet blir blött om det regnar när du slår upp det. Tunneltältet är känsligare för starka sidovindar, men står det i vindriktningen är det ett stabilt skydd.

När? Du vill ha mycket utrymme till låg vikt.

Lämna hemma? När markpinnarna är svåra att fästa i terrängen.

Kupoltältet kallas också självstagande, ett namn det fått för sin förmåga att stå upp med hjälp av bara bågarna. Därför är det ett bra tält för terränger där markpinnarna är svåra att fästa, alltså en favorit bland kajakpaddlare. Kupoltältet kräver en mindre uppslagningsyta än tunneltältet och kan enkelt flyttas runt till du hittar den bästa platsen. Tältduken på kupolen är väldigt spänd och är mindre känsligt för vindriktning samt tystare att sova i när det blåser mycket.

När? I terräng där markpinnar är svåra att fästa och starka vindar råder.

Lämna hemma? Om du måste ha det absolut lättaste.


Tält för 3 säsonger

3-säsongstältet är det populäraste valet av tält och precis som det låter till för vår, sommar och höst. De har välventilerade innertält för varma sommardagar och heltäckande yttertält som håller torrt vid regn. 3-säsongstält med dubbelvägg innehåller massor med ventilationsmöjligheter som håller temperaturen nere i varmt väder och möjliggör en kondensfri miljö. Enkelväggstält håller vikten nere.

När? Vår, sommar och höst när klimatet är milt.

Lämna hemma? I vinterkylan.

Tält för 4 säsonger

4-säsongstältet har kraftigare bågar och ofta med möjlighet till dubbla bågar. Med en ytterduk som går hela vägen ned till marken kan du skotta snö nedtill och få bort draget från vind in i tältet. Tälten karaktiseras ofte med en högt placerad och genomgående ventilation, som kan användas även när du skottat igen utmed marken. Innerduken tillverkad i tät väv och med endast små meshpartier för ventilation.

Tips! Se till att ha starka tältpinnar anpassade för vinterbruk, som kan användas som snöankare.

När? Kallt klimat med snö och kraftiga vindar.

Lämna hemma? Sommardagar när du behöver ett välventilerat innertält.

Vintertälta

Vintertältning

Varför skulle man vilja tälta i vintertid?

Det är en inte helt ovanlig reaktion. Men faktum är att det finns så många anledningar. Fritt val av tältplats, inga kryp, lugnet och kan du kombinera med skid- och snowboardåkning så har du antagligen orörda snöfält eller folktomma leder runt tältknuten. 4-säsongstält är tillverkade i starkare material än 3-säsongstält, det gäller både ytter- och innertält. Dessutom maximerar tältets form motståndskraften mot kraftiga vindar och tung snö. De ska vara snabba att sätta upp och gärna ha en större absid att förvara packningen i. All ventilation kan stängas vid stormiga förhållanden och de har fler stormlinor för förankring. Välj dubbelvägg för mer värme och komfort samt minskad kondens. Välj enkelvägg om du vill bära lätt under vandring eller bergsklättring.

Vad har tältegenskaperna för betydelse?

Antalet vattenpelare anger vattentätheten i yttertältet respektive golvet i innertältet. Yttertältet behöver inte vara lika vattentätt som golvet eftersom vattnet rinner av det sluttande taket. Golvet däremot behöver vara mer vattentätt eftersom det kan bli stående i vatten om det regnar mycket, samt att du och din packning pressar vattnet mot golvet när du är i tältet.

I princip alla tält har tillräcklig vattentäthet för att stå emot såväl regn samt fukt underifrån, undantaget kan vara en del bivacktält med enkelvägg avsedda för kallt väder. Vad som däremot skiljer sig är livslängden och slitstyrkan. Vattentäthet i såväl kläder som hårdvara försämras över tid och med användande, vilket gör att ett tält med högre vattenpelare får en längre livslängd. I de flesta fall räcker 3 000 vattenpelare i golvet och 1 000 vattenpelare i yttertältet, men ett tält med över 10 000 vattenpelare i golvet är givetvis en bättre investering för dig som kommer använda tältet längre och regelbundet.

Hur många utgångar du vill ha är en diskussion som i slutändan alltid landar i vikten. Två dörrar är bekvämt. Men det väger mer. För vissa kan det dock vara väl värt med några extra hekto för en till dörr, speciellt för tält som rymmer tre eller flera personer.

Även gramjägaren måste erkänna att en andra dörr är ganska skönt när man är flera personer. På en brant alpintur adderar en andra dörr bara vikt. Och om du är viktkänslig; skaffa ett tält med endast en dörr. När det gäller 4-säsongstält är valet om en eller två dörrar oftast baserat på hur lång tid du är på språng.

Absiden är ett utrymme som kan användas för den utrustning som du inte vill ta in i tältet men som du ändå vill hålla torr. Ett exempel är de leriga kängorna som man gärna har nära till hands men kanske inte vill ta in i det rena tältet. Du kan alltid utöka ditt tälts skydd med en tarp.

Enkelväggstält eller dubbelvägg? Köp ett enkelväggstält på turer där vikt och utrymme är ditt största bekymmer, långa turer och lätta alpinklätterturer. Skaffa ett dubbelväggstält om du ska vara i regnigt eller varmt väder, det ger bättre luftflöde och mindre kondens. De passar för turer där du kommer vara på samma lägerplats flera nätter.

Val av ventilation. 3-säsongstält med dubbelvägg innehåller massor med ventilationsmöjligheter som håller temperaturen nere i varmt väder och möjliggör en kondensfri miljö. 3-säsongstält med enkelvägg har färre ventilationsmöjligheter, så det blir sämre luftflöde och mer kondens. 4-säsongstält har oftast precis så mycket ventilation som man behöver för att klara sig utan kondens och varje yta av mesh förseglas för att hålla snön ute under en storm.

Ta hand om ditt tält

 • Gör rent tältet och dragkedjor då och då
 • Var försiktig med dragkedjor och tältstänger
 • Kontrollera att alla bågsegment är inskjutna i varandra vid montering
 • Använd footprint/skyddsgolv
 • Håll hundens klor borta från golv och duk
 • Ha inte tältet i direkt solljus under längre period, UV-strålarna bryter snabbt ned väven (Att ställa tältet i villaträdgården över sommaren är ett säkert sista adjö)
 • Torka tältet innan förvaring (låt det bli 100 % torrt)
 • Förvara torrt och svalt
Ett footprint kostar mindre än ett nytt tält.

Ett footprint, eller skyddsgolv som det också heter, fyller flera funktioner. Det skyddar tältgolvet mot slitage från stenigt eller vasst underlag. Det adderar extra vattenresistens och hållbarhet för långa vistelser i lägret. Det hindrar fukt och markkondens från att tränga upp underifrån, vilket minskar risken för kondens inne i tältet. På långturer där vikten är avgörande lämnar man ofta skyddsgolvet hemma. Om du inte måste spara på vikt men fortfarande undrar om du ska köpa ett footprint kommer ett sista vinnande argument; det kostar mindre än ett nytt tält.


Vanliga frågor och svar om tält

Jag har hittat ett tält med fiberglasbågar, kan jag ta med det på fjället?

Tältbågar i fiberglas används oftast i enklare tält avsedda att användas under trädgränsen och vid skyddade lägerplatser. Fiberglasbågarna tål inte samma påfrestningar och ger inte tältet samma stabilitet som bågar av aluminium. Dessa tält lämpar sig mer för dig som vill komma igång och testa att sova ute eller som vet med dig att du inte kommer behöva utsätta tältet för hårdare väder. Vi avråder bestämt från att använda tält med fiberglasbågar i fjällmiljö.

Vad är det som är så speciellt med Hilleberg?

Det finns många duktiga tillverkare av tält, men det finns ett par saker som gör att Hilleberg ändå är världens bästa tälttillverkare. Alla material, från rivstyrka och vattentäthet i vävar till tjocklek och kvalité på bågar garanterar att tältet kommer hålla över tid. Man kan lätt hävda att vattentätheten i ett tältgolv inte behöver vara 15 000 vattenpelare, men för dig som använder tält ofta så kommer den kvalitén vara avgörande över tid i takt med att materialen bryts ned.

Kombinationen av kvalitén på sömmar och bra grundkonstruktion gör att du sällan kommer behöva ha ditt tält inne för service. Och om du behöver service så är Hillebergs hantering av reparationer kanske den enklaste och priset lågt. Det är inte många tälttillverkare som får in 20 år gamla tält för byte av golv i innertältet och som dessutom kan göra det.

Detta betyder inte att vi tycker att Hilleberg alltid är bäst, tälten har ett lågt pris per tältnatt för dig som är ute ofta, men har du precis kommit igång kan det finnas anledning att först ta reda på om tältning är din grej. Det finns även en rad tält och tillverkare som passar bättre beroende på dina specifika behov och som även de håller extremt hög kvalité.

Vad ska jag tänka på vid köp av ultralätta tält?

Ultralätta tält är fantastiska skapelser, men det finns ett par saker du behöver tänka på. Att skapa dessa lätta tält kräver i regel ultralätta material, mindre ytor och minskad komfort. De ultralätta materialen ger dig det skydd du behöver, men du kommer behöva lägga ned mer tid på att välja lägerplats och att slå upp ditt tält. Materialen är väldigt tåliga för att vara så lätta, men du får inte samma tålighet och stabilitet som ett normaltungt tält i samma prisklass. Så välj underlag noga och ha vindriktning och underlag i åtanke mer än vanligt när du slår läger. Att spara vikt genom att minska ned på boyta och förvaringsyta är inte så konstigt, men det gör det extra viktigt att hålla koll på måtten. Ett ultralätt tält för två personer rymmer i regel inte två vanliga liggunderlag, utan du förväntas även ha avsmalnande liggunderlag som kan läggas omlott. Men det finns ingen regel för detta, annat än att du bör vara uppmärksam på måtten. Ofta innebär de mindre ytorna även lågt i tak, färre förvaringsutrymmen och liten eller obefintlig absid. Det innebär att komforten i ett ultralätt tält överlag är lägre eller mycket lägre än i motsvarande normaltält. Om det är ett problem eller inte är givetvis upp till dig att avgöra, men det är viktigt att ha detta i åtanke, i synnerhet om du vill hitta ett lätt tält att använda regelbundet. Du som letar tält för extrema tävlingar är kanske redan inställd på att komfort inte är en faktor i ditt val av tält. Kampen om vilket märke som har det lättaste tältet har dessutom lett till att man ibland sparar på saker som det inte borde sparas på. Många tillverkare levererar till exempel markpinnar som vi nog snarare skulle vilja kalla väldigt dyra tandpetare. Räkna med att få lägga till några kronor för att ersätta markpinnarna med något som faktiskt går att använda.


Behöver du hjälp att välja tält?

Om du behöver hjälp att välja tält är du varmt välkommen till vår butik på Birger Jarlsgatan 43. Här får du chansen att känna på utrustningen och rådfråga personalen innan du bestämmer dig. I Addnature-butiken jobbar flera erfarna vandrare och campare som gärna svarar på dina frågor oavsett vilken nivå du ligger på.