Välja trailskor

Välja trailskor

Välja trailskor - Tre sammanfattande steg

  • Utgå från din vanliga löparskor
  • Välj en sula som passar ditt lokala löparspår
  • Välj dämpning utifrån tidigare erfarenhet, längd på tur och terräng

Ska du köpa dina första par trailskor?
Läs våra tips för vad som är bra att tänka på när du ska välja trailskor.

Välj trailskor utifrån från de skor du redan har

Välj trailskor som liknar skor som dina fötter redan är vana vid. En bra övergripande grundregel när du ska välja trailskor är att utgå ifrån hur dina asfaltsskor är uppbyggda och välja en liknande modell. Om du inte springer regelbundet ännu och inte har några löparskor att utgå ifrån går det även bra att utgå ifrån dina vardagsskor. Säg till exempel att använder skor med en klack. Då är det en god idé att välja ett par trailskor som har ungefär en lika hög häl, eller drop som nivåskillnaden mellan häl och tå ofta benämns som när man pratar om löparskor.

Mönster och dubbar

Det finns en mängd olika trailspecifika sulor. Det som skiljer en trailsula från en vanlig sula för asfalt är i regel gummiblandningen och det grova mönstret. En trailsko har ofta bättre grepp på halare ytor även om det skiljer sig mycket mellan olika modeller beroende på vilken terräng de är anpassade för. Trailskor med dubbar passar för lösare underlag och orientering medan sulor som inte har ett lika aggressivt mönster passar bättre i lättare terräng.

Hur mycket dämpning är lagom?

Precis som med vanliga löparskor så skiljer sig trailskor åt mellan modeller i uppbyggnad och har olika mycket dämpning. Det finns allt från minimalistiska trailskor till väldämpade modeller med mjuka fluffsulor. Hur mycket dämpning du behöver beror främst på tre saker. Det första är hur mycket du har sprungit tidigare. Det andra är hur långt du brukar springa och det tredje och sista i vilken terräng du vill springa i. Vi betar av dessa tre aspekter steg för steg i nästkommande tre stycken.

Tidigare erfarenhet

Löparskor med minimalistisk dämpning har vuxit fram som en trend de senaste åren och många som ska börja springa trail vänder sig till minimalistiska trailskor utan drop. Minimalistiska skor ger en nära kontakt med underlaget och känns lätta och snabba på fötterna. Nybörjare bör dock börja med någon typ av medelväg när det gäller dämpning. Det är viktigt att din kropp gradvis vänjer sig vid en sko med lite dämpning. Utgå från tidigare erfarenhet när du ska välja trailskor och satsa på ett par som inte utsätter dina fötter för onödigt stor påfrestning innan du har hunnit bli en van löpare.

Hur långt ska du springa?

En grundstark kropp kan kompletteras med ett par löparskor, men förutsättningen för att kunna springa långt utan att skada sig kommer alltid att vara styrka, uthållighet och kondition. Så även om bra skor också spelar en roll så bör högsta prioritet vara att vänja din kropp vid en längre distans gradvis du planerar att springa långturer. Vilken dämpning som passar är precis som med alla aspekter inom löpning väldigt individuellt. En generell tumregel är dock att välja trailskor med mer dämpning för längre distanser medan trailskor med mindre dämpnig är lämplig för korta eller medeldistanser. Återigen, vad som är långt för somliga är kort för andra, men du kan applicera detta som en övergripande regel när du ska välja trailskor.

I vilken terräng ska du springa i?

En annan sak du behöver ta ställning till när du ska välja dämpningen på dina nya trailskor är vilken typ av terräng du vill springa i. För en hårt packad jordstig med gruspartier behöver du förmodligen mer dämpning för att få till en bra känsla. Om du däremot ska springa i mjukare terräng eller orientera kan du välja ett par trailskor med mindre dämpning eftersom att terrängen får en dämpande effekt i sig.

Behöver du hjälp att välja trailskor?

Välkommen till vår butik på Birger Jarlsgatan 43. Här kan du testa vårt breda utbud av trailskor och fråga oss om råd. I Addnature-butiken jobbar kunniga entusiaster som gärna svarar på dina frågor oavsett om du är nybörjare eller erfaren.