Vandringskängor - en guide

Vandringskängor - en guide

Vandringskängorna kan vara avgörande för din upplevelse på vandringsleden. Deras jobb är att ge skydd och komfort, för att dina fötter ska må bra under och efter en lång tur. De måste därför vara synkade med hur och var du ska vandra och självklart också med just dina fötter. Den här guiden är till för att vägleda dig till dina ultimata vandringskängor och vandringsskor.

10 tips för dina vandringskängor:

 • För tung packning och utmanande terräng passar vandringskängor.
 • För lätt eller ingen packning i enklare terräng passar vandringsskor.
 • Hälen ska sitta stadigt.
 • Glappar rätt storlek? Testa en annan modell.
 • 1-1,5 cm utrymme framför tårna i kängorna.
 • 0,5-1 cm utrymme framför tårna i skorna.
 • Använd två par sockor för minskad risk för skavsår.
 • Sockorna ska gå högre upp på benet än kängorna.
 • Prova kängor i slutet av dagen, eftersom fötterna ofta är lite svullna då.
 • Gå in dina kängor och skor ordentligt innan vandringen.

Terräng och klimat

Fundera över vilken terräng och vilket klimat din destination har. Ska du vandra Camino de Santiago i Spanien kan det vara skönt med ett par ventilerande vandringsskor i mesh medan Kungsleden i svenska fjällen ställer högre krav på vattentäthet. Genomgående är att både kängorna och skorna är stabila och skyddar mot ojämnheter i underlaget. En låg modell är ofta lämpligare för dig som går med lätt packning och vill ha mycket flexibilitet. Medan högre modeller ger stabilitet med tung packning och mer stöd för vristen.

Packning

Tyngden av ryggsäcken kommer vilja trycka fram fötterna i nedförsbackar. Hitta därför ett sluttande underlag och bär gärna lite tyngd på ryggen när du provar kängorna. För vandringsskorna behöver du inte lika mycket utrymme framför tårna eftersom de kan snöras hårdare med en passform som liknar löparskons. Hälen ska sitta stadigt i det bakersta läget och inte flytta sig upp och ner. Har du rätt storlek men hälen fortfarande glappar kan det vara modellen som inte passar, byt då modell och gå inte ner i storlek.

Närmast foten

Använd två par sockor för att minska friktionen och risken för skavsår. Sockorna är oftast gjorda i merinoull och fungerar ventilerande, som en skorsten. Av den anledningen ska de gå högre upp på benet än kängan – för ingen har en skorsten som slutar under taket. Den tunna innerstrumpan bör vara högre än den yttre för att inte korva sig under.

Skötselråd för vandringskängor

 • Smörj in kängorna de första tre/fyra gångerna du använder dem.
 • Rengör kängorna i ljummet vatten, torka dem inte i torkskåp.
 • Plocka ur sulorna och förvara kängorna svalt mellan vandringarna.
Här hittar du kängvårdsprodukter
För att ge en känga till slit och släng-kulturen: vårda dina nya vänner ömt.
Vandrare med vandringskängor

Vanliga frågor och svar om vandringskängor

"Jag har ett par sköna löparskor som jag tycker om att gå i, kan jag använda dom?"

Löparskor kan vara väldigt bekväma för att gå på asfalt och andra jämna underlag. Ska du däremot vandra på en stig eller utmed en vandringsled så behöver du en styvare sula som skyddar din fot från underlaget, det kommer du märka extra mycket om du går med packning och ditt steg blir lite tyngre.

"Måste skorna eller kängorna vara vattentäta?"

Ett par kängor vill du helst ska vara vattentäta på ett eller annat sätt, så att du kan ta enklare vad utan att behöva krångla till det. Ska du däremot gå i enklare terräng med en låg sko, i synnerhet i varmare länder, då kan en sko som inte är vattentät vara ett bra alternativ, eftersom den ventilerar bättre och oftast torkar snabbare om den skulle bli blöt.

"Måste jag snöra hela vägen upp på en hög känga?

Snarare tvärt om. Snöra hela vägen upp när terrängen är eländig och du behöver extra stabilitet. När underlaget jämnar ut sig igen lyxar du till och "snörar" ned kängorna, så att du får mer flexibilitet och det kan ventilera lite bättre.

"Det är ett himla tjat om strumpor i merinoull, kan jag inte använda bomull eller syntet?"

Visst kan du det. Men med hög komfort kommer dina naturupplevelser bli så mycket bättre. Utöver alla andra skäl att välja merino så är det två som står ut ur mängden. Merino värmer när det är blött, det gör inte bomull och syntet. Utsikten från Njullá är inte lika rolig om man fryser om fötterna.  Merino är naturligt odörhämmande. Ofta räcker det med två uppsättningar även på en lång vandring, med strumpor i syntet och bomull blir halva packningen ombyte.

Mina fötter är olika stora, vad göra?

Utgå från den större foten. För trånga kängor går inte att lösa - det blir skav, anspänning och dålig blodcirkulation. Känns det väldigt ojämnt kan du prova en tunnare kombination av merinostrumpor på den större foten.

Lycka till med dina trogna följeslagare och god tur, önskar Addnature!