Så väljer du rätt storlek på din nya vandringsryggsäck

Så väljer du rätt storlek på din nya vandringsryggsäck
  • Dagstur: 15-30 liter
  • Helgtur/stugvandring: 30-60 liter
  • Vecka: 60-90 liter

Hur stor vandringsryggsäck behöver man?

Välj storlek på vandringsryggsäcken efter längden på turen eftersom att det styr hur mycket packning du behöver ta med dig. Räkna också in om det är något speciellt du vill ta med som till exempel kamera. Men som tumregel, ju kortare tur desto mindre ryggsäck, och tvärtom.

Punktlistan ovan ger en fingervisning på lämpliga storlekar på vandringsryggsäck efter några vanliga tursträckor och är en bra utgångspunkt när du ska välja storlek på din nya vandringsryggsäck. Nedan går vi igenom punkterna var för sig och ger lite fler tips på hur du kan resonera i valet av storlek på din vandringsryggsäck.

Välja storlek på vandringsryggsäck för en dagstur

För en dagsvandring klarar du dig med en vandringsryggsäck som har en storlek på mellan 15–30 liter. Om du planerar att ta med dig matsäck hemifrån kommer du att klara dig med en ryggsäck på den lägre delen av storleksskalan och fortfarande ha plats för förstärkningsplagg och skaljacka. Du som vill laga mat i naturen bör välja en vandringsryggsäck med en storlek på uppåt 25 liter beroende på vilket kök du väljer att ta med. Glöm inte att räkna in bränsle och kärl.

Storlek på vandringsryggsäck för helgtur

För en helgtur kommer en vandringsryggsäck på 30–60 liter vara tillräckligt. Om du planerar att vandra tillsammans med någon och dela tält så kan ni dela upp tältets delar mellan er vilket gör att ni kommer spara en del plats i bådas ryggsäckar. För soloäventyr kan du gärna välja en lite större storlek inom storleksspannet. Om du väljer att gå all in på ultralätt utrustning då du kommer under med en nättare ryggsäck och kan klara dig på en 25 liters om du är riktigt minimalistisk.

Storlek på en vandringsryggsäck för veckotur

För en veckotur tar du i princip med dig samma utrustning som för en helgtur men behöver mer plats för mat. Hur mycket plats som behövs beror lite på om du kan stanna och proviantera på vägen eller om du kommer att behöva vara helt självförsörjande. Vid vissa vandringsleder finns det fjällbutiker som är välfyllda på allt en vandrare kan behöva i form av mat, hygienartiklar och vissa typer av bränsle.

Dessa har dock begränsade öppettider så kolla upp detta noggrant innan du ger dig iväg och se om du kan köpa något på vägen eftersom att det kommer styra valet av storlek på vandringsryggsäck. Räkna dock med en vandringsryggsäck med en storlek på cirka 60-90 liter.

Vandringsryggsäck för stugvandring

Eftersom du inte kommer att behöva bära med dig eget ett tält så kan du välja en mindre vandringsryggsäck för stugvandring. Det som avgör val av storlek på vandringsryggsäcken är istället hur länge du ska vara borta eftersom det avgör hur mycket mat du behöver ha med dig. Tänk i storlekar runt 30–60 liter.


Varmt välkommen till vår butik för mer experthjälp!


Läs mer
Vandringskängor – en guide
Sovsäcksguiden
Tältguiden
Höstvandring i Sverige
TILL VÅRA VANDRINGSRYGGSÄCKAR