Addnature
Tillfälligt stängt - Vi bygger nytt för dig! Nyöppning 15:e mars med många spännande erbjudanden!
fri retur
Fri frakt 490 kr
Vanliga frågor och svar
Kompasser för orientering, dagsutflykter och paddling
Navigation via kompass är en gammal och pålitlig metod för att hitta rätt. Vi har kompasser för dig som vandrar, paddlar kajak, plockar svamp eller håller på med orientering och trail running. I vårt breda sortiment kan du välja bland enkla och funktionella basmodeller och kompasser av högsta kvalitet från välkända märken.

Kompasser

15 Produkter
Filter
Återställ

Tillgänglighet i butik

 • Stockholm 10

Kompass - Typ

 • Kartkompass 1
 • Kompass 5
 • Linjalkompass 6
 • Liten kompass 3

Färger

 • gul
 • blå
 • vit
 • svart
 • transparent

Pris

kr
till
kr

Kundbetyg

 • 1
 • 2
 • 3
Sortera
Bästsäljare Nyheter Högsta kundbetyg Pris (fallande) Pris (stigande) Mest rabatt
Filter
Sortera
Bästsäljare Nyheter Högsta kundbetyg Pris (fallande) Pris (stigande) Mest rabatt
Silva Field Kompass
Silva Field Kompass
Silva
Field Kompass
Rek. 265 kr 95 kr
- 64 %
REA
Silva Expedition S Kompass
Silva Expedition S Kompass
Silva
Expedition S Kompass
Rek. 809,46 kr 465 kr
- 42 %
REA
Silva Ranger Kompass
Silva Ranger Kompass
Silva
Ranger Kompass
Rek. 365 kr 195 kr
- 46 %
REA
Silva C58 Kompass till bil & båt
Silva C58 Kompass till bil & båt
Silva
C58 Kompass till bil & båt
Rek. 945 kr 395 kr
- 58 %
REA
Silva 70UNE Kompass
Silva 70UNE Kompass
Silva
70UNE Kompass
Rek. 1 489,86 kr 885 kr
Fri frakt
- 40 %
REA
Silva Ranger Kompass S
Silva Ranger Kompass S
Silva
Ranger Kompass S
Rek. 517,86 kr 295 kr
- 43 %
Silva Expedition Kompass
Silva Expedition Kompass
Silva
Expedition Kompass
Rek. 593,46 kr 305 kr
- 48 %
Silva C58 Kajakkompass
Silva C58 Kajakkompass
Silva
C58 Kajakkompass
Rek. 809,46 kr 445 kr
Silva 70P Silva Kompass
Silva 70P Silva Kompass
Silva
70P Silva Kompass
Rek. 1 187,46 kr 465 kr
- 60 %
Silva Expedition Global Kompass
Silva Expedition Global Kompass
Silva
Expedition Global Kompass
Rek. 735 kr 425 kr
- 42 %
Silva Ranger Global Kompass
Silva Ranger Global Kompass
Silva
Ranger Global Kompass
Rek. 475 kr 275 kr
- 42 %
Silva Pocket Kompass
Silva Pocket Kompass
Silva
Pocket Kompass
Rek. 135 kr 105 kr
- 22 %
Silva 3NL-360 Kompass
Silva 3NL-360 Kompass
Silva
3NL-360 Kompass
Rek. 315 kr 195 kr
- 38 %
Silva 70UN Kompass
Silva 70UN Kompass
Silva
70UN Kompass
Rek. 1 079,46 kr 645 kr
Fri frakt
Silva Arc Jet 360 Kompass höger
Silva Arc Jet 360 Kompass höger
Silva
Arc Jet 360 Kompass höger
Rek. 835 kr 685 kr
Fri frakt

Välj rätt kompass

Vi människor har inte inbyggda biologiska kompasser som exempelvis flyttfåglar. Vi behöver hjälp för att navigera oss och hitta rätt väg när vi befinner oss i okända områden. Kompassen användes redan under 100-talet men var på den tiden inte lika pålitlig eller teknisk som dagens utbud av kompasser. Dagens kompasser är kan vara elektriska eller magnetiska och ses främst som ett navigationsinstrument oavsett om man befinner sig på land, på havet eller i luften. Det finns sporter där kompassen är extra viktigt som vid orientering, en sport helt byggd på att hitta rätt väg snabbast. Tack vare kompassen kan orienteraren se om denne befinner sig norr, söder, väster eller öster om nästa hållpunkt på kartan och kan springa åt rätt håll. Kompassen är ett oslagbart instrument i terränger som helt saknar vägvisare i form av skyltar och snitslade banor. Kompasstyperna är många även om de alla är tillverkade för att visa användaren rätt kurs och väderstreck. Linjalkompass, spegelkompass, handledskompass, fickkompass och nyckelringskompass är vanliga kompasstyper. De flesta går mycket bra att använda sig av när man befinner sig i skog och mark och inte kan eller vill följa existerande stigar och vägar. Spegelkompassen är väldigt pålitlig och har ofta ett lock där en spegel är placerad som hjälper användaren att ta ut sin nuvarande och framtida kompasskurs. Att använda en kompass kan verka krångligt men bara man övar förstår man snabbt principen. Kompassnålens röda del pekar alltid mot norr och man säger då att kompassen är balanserad för norra halvklotet. De flesta kompasser kan även ha ett förstoringsglas så man enklare kan avläsa kartan man använder tillsammans med kompassen. Ett snöre kan också vara fäst i kompassen så man smidigt kan hänga den vid sina ytterkläder eller i sin ryggsäck.

Kompass online

Om man går vilse

Kompassen ska visa vägen och hålla en på rätt kurs, men ibland kan man ändå gå vilse. Tar man ut fel riktning och plötsligt är osäker på vart man befinner sig ska man försöka att inte drabbas av panik. Det bästa är att ta en paus och sätta sig ner och försöka lokalisera den plats man senast befann sig på med hjälp av kompass och karta. Ofta kommer man ihåg någon speciell höjd, väg, sten, fjäll eller å. Vet man dessutom i vilken färdriktning man har gått sedan den senaste säkra positionen kan man ganska lätt identifiera inom vilket område man befinner sig. Man ska inte ge sig ut ensam i okänd mark och terräng om man inte är helt säker på hur man använder sig av en kompass och karta. Man lär sig genom att öva men att ha någon med sig som vet hur man gör när det blir svårt att ta ut rätt kurs underlättar avsevärt. Kompassen är ett ovärderligt instrument i friluftslivet och tillsammans med ett sunt förnuft och stor uppmärksamhet kommer man långt i nya och spännande miljöer. Silva och Suunto är två av många kompasstillverkare som finns representerade hos oss på Addnature.

Olika typer av kompasser:

 • Orienteringskompasser
 • En orienteringskompass är tillverkad för att vara extra snabb, noggrann och enkel att använda vid stressande situationer. Användarvänligheten är stor och denna kompass fungerar bra för både erfarna och oerfarna orienterare.

 • Äventyrskompasser
 • Denna typ av kompass kan användas både på havet likt en styrkompass samt som en vägvisare till land när den inte är placerad i sin hållare. En lite mer avancerad kompass som även är utrustad med belysning så att man kan navigera i mörkret.

 • Expeditionskompasser
 • Ska man ge sig ut på en längre resa kan en expeditionskompass komma väl till pass. Dessa kompasser är designade för att vara enkla att använda tack vare gummifötter, löstagbar handledssnobb, självlysande markeringar samt förstoringsfunktion.