Addnature
Tillfälligt stängt - Vi bygger nytt för dig! Nyöppning 15:e mars med många spännande erbjudanden!
fri retur
Fri frakt 490 kr
Vanliga frågor och svar
För att stenar, lera och vatten inte är lika roligt inuti skorna
Lösningen heter damasker – och de finns för varje tillfälle. För vandring och äventyrstävlingar kan du välja ett par rejäla, vattentäta damasker som går högt upp på benet. Låga damasker i stretch är designade för dig som gillar att springa utanför spåret och hindrar skräp från att komma in i skorna. Året-runt-alternativet skyddar både vandringskängor och längdskidåkningspjäxor.

Damasker

0 Produkt
Det finns inga tillgängliga produkter i den här listan för tillfället.

Skydda dina skor med damasker

Ordet damasker kan kännas uråldrigt och blandas ofta ihop med begreppen benvärmare eller galosch. Damasker är en typ av tillbehör till skor och användes redan under 1700-talet. Damaskens syfte har alltid varit att skydda skon mot smuts och väta. Damsakerna sitter fast på skon och foten med hjälp av knappar samt en rem som löper under sulan på skon. Det finns både långa och korta damasker, och de används inte längre enbart av yrkesmilitärer och välklädda adelsherrar likt förr i tiden. Den som ofta är ute i naturen eller åker skidor eller skridskor ofta kan ha stor nytta av ett par damasker. Både under vintern och sommaren kan man använda ett par damasker för att skydda sina vardagsskor, löparskor, vandringskängor, skidskor eller pjäxor mot snö, smuts, lera, gyttja, fukt och stenar. Rör man sig i en hård och tuff terräng där klimatet är växlande och vädret svårt att förutse, är ett par damasker optimala för att garantera torra och varma fötter. Idag tillverkas damasker inte av skinn eller linne som var de främsta materialen förr utan främst av slitstarka och vattenavvisande nylonmaterial. Mycket har hänt på marknaden för damasker och de som ofta är ute i naturen har stor fördel av att bära damasker. Fryser man om fötterna blir ofta hela kroppen lidande och det är aldrig roligt när man är långt hemifrån eller inte har med sig extra sockor eller skor.

Damasker online

Versioner av damasker

Vissa typer av damasker sträcker sig ända upp till knäet på den som bär dem. Kan vara praktiskt om man rör sig mycket i miljöer där det finns högt gräs eller djupa bäckar och vattendrag. De höga damaskerna håller fästingar borta och man slipper bli blöt om benen om det precis regnat när man ska passera någon äng med sin hund. Dagens damasker är konstruerade på ett smidigare sätt och kan användas till alla slags skor. Ofta fästs dem med kardborrband och spännen runt benet samt har en dragsko i överkanten. En liten krok nertill på damasken gör att den kan fästas i skosnöret på skon, och sedan säkras hela damasken med ett spänne eller bälte under skosulan. Själva remmen som man fäster under skon måste vara riktigt stark och tåla det mesta. Rör remmen på sig när man går halkar hela damasken ner och man riskerar att bli blöt. Vattentätt material är ett måste samt praktiska spännen som inte ger upphov till skavsår. En del korta damasker kan vara uppbyggda kring en sorts strumpa, bra om man bär damaskerna med shorts under sommaren. Dessa damasker lämpar sig också för löpturer och löparskor. Strumpan är ofta tillverkad av ett snabbtorkande material som ändå står emot väta. Man slipper lerstänk och annat under springturen och blir inte hindrad i sin framfart. Är du på jakt efter ett par damasker i toppkvalitet ska du vända dig till oss på Addnature. Vi har ett stort varulager av både långa och korta damasker, och det finns garanterat ett par som passar dig och dina naturaktiviteter. camp och Outdoor Research är två omtyckta märken på damasker i vårt sortiment.

Övriga skotillbehör hos Addnature:

  • Halkskydd
  • Broddar och andra typer av halkskydd är fiffigt att fästa på skon under vintern när underlaget är glatt, men man ändå vill ge sig ut på promenad. Hos oss finns många prisvärda alternativ.

  • Sulor
  • Du hittar mängder av sulor hos Addnature med syfte att antingen värma, ge avlastning, stödja hålfoten, stärka fotens unika stötdämpning samt förebygga vanliga fotproblem.

  • Övriga tillbehör
  • Ett par extra skosnören kan vara bra att ha när man ger sig ut i naturen, man vet aldrig vad som kan hända och stabila skorna är viktigt för en snabb och trygg framkomst.