20% på tält, sovsäckar & liggunderlag  Handla här

0
Favoriter
0
Varukorg
Meny
Startsida  Hooked  Allt du behöver veta för att välja rätt klättersko

Allt du behöver veta för att välja rätt klättersko

Klätterskons anatomi

Text: Jenny Wikman / Foto: Emelie Voltaire

Varje märke bygger sina skor på ett antal olika läster. Sedan adderas funktioner som spänning, snörning, sulor och olika material i oändliga kombinationer och bildar olika skomodeller. Den bästa skon för dig är den som sitter bäst på din fot. Här går vi igenom hur lästerna utformas och vilka övriga funktioner skorna utrustas med.

Symmetri & Asymmetri

  • Symmetriska skor har en centrerad tåspets vilket gör dem mer bekväma
  • Asymmetriska skor har sin spets vid stortåns kant, vilket ger dem högre prestanda

Ju mer precision du vill ha i klättringen, desto mer asymmetri eftersträvar du. Dessa aggressiva skor komprimerar nämligen tårna och pekar dem åt ett och samma håll så att de alla fungerar som en enda stortå där allt fokus och kraft ligger. Att balansera på alla tårna samlade på det sättet ger mer stadga än en sko med bred tåbox där alla fem tår spretar åt olika håll.

Ju mer komfort du vill ha däremot, desto mindre asymmetri letar du efter. Skor med svag asymmetri är oftast måttliga eller allroundskor – och skor helt utan asymmetri (symmetriska) är snälla mot nybörjare och föredras ibland av multipitchare.

Nedåtböjning

Neutrala skor

Vilken sko du väljer beror på din erfarenhet och vilken typ av klättring du vill göra. De neutrala skornas styva, platta sula ger bra stöd och komfort till ovana nybörjarfötter – eller till fötter som ska vistas timtal i sträck i skorna när det vankas lättare multipitch, trad eller sprickklättring med fokus på njutning och upplevelse snarare än prestation.

Aggressivt nedböjda skor

En aggressivt nedåtböjd sko gör att dina tår fungerar som en krok. Det gör det enklare att haka fast tårna på små grepp och att dra in kroppen mot väggen när du klättrar överhäng. Precis som en väldigt asymmetrisk sko så hjälper alltså en kraftig nedåtböjning till att ge dig precision i tårna, vilket är väldigt viktigt för avancerade klättrare. Aggressivt nedåtböjda sulor kombineras ofta med en asymmetrisk form på tårna.

Måttliga skor

Måttliga skor är mellantinget mellan dessa två ytterligheter. De ger lite mer precision än en platt nybörjarsko, men mer komfort än en starkt nedåtböjd sko. Många allroundskor har en måttlig läst, eftersom de då passar till någorlunda teknisk bouldering, men samtidigt är sköna på längre sportleder. De funkar ofta fint på måttliga överhäng men främst på vertikala väggar.

Volym – skillnad mellan dam- & herrskor

Klättermärken tillverkar ibland olika versioner av en populär sko och adderar gärna en så kallad LV-modell (low volume) till kollektionen. Skor med låg volym passar smalare fötter med mindre häl, samt lägre volym mellan sula, fotvalv och fotens ovansida. Dessa skor kan ibland vara mjukare än herrskorna för att passa klättrare med lättare kroppsvikt.

Men luras inte av dametiketten – även manliga klättrare med smalare, lägre fötter kan med fördel testa LV-modeller och pricka rätt passformsmässigt, samtidigt som breda damfötter inte alls trivs i dessa dojor. Och den mjuka sulan är kanon för dig som gillar nära väggkontakt. Låt foten välja skon helt enkelt!

Lågt fotvalv vs. högt fotvalv

Sulor & mellansulor

  • Ju tjockare yttersula, desto bättre stöd och högre slitstyrka
  • Kontinuerlig mellansula ger bra stöd och komfort – lite som att stå på en plattform
  • Tudelad mellansula ger komfort och stöd i tån, men böjbarhet i mellanfoten
  • Mellansula endast i framfoten ger visst stöd i tån men helt mjuk flex i resten av foten
  • Skor utan mellansulor är supermjuka och känsliga för hög prestanda men låg komfort
Tunna sulor

Konstruktionen av sulor handlar i stort om grepp och böjbarhet. Generellt kan man säga att en tunnare, mjukare sula gör det lättare att jobba med foten eftersom du förnimmer alla väggens strukturer under dina tår och kan känna dig fram på ställen där du inte ser fötterna. Dessutom kan du trycka ut en mycket större del av gummit på väggen för hög friktion när du smearar eller står på slabs och stora volymer. Alltså perfekt när foten behöver formas efter olika strukturer.

Det du vinner i precision offrar du dock i komfort och slitstyrka. En tunn sula slits ut snabbar än en tjock och ska du klättra långa dagar kan det bli oskönt – rentav smärtsamt – för fötterna att hela tiden känna skrovliga stenkanter trycka direkt mot fotsula och tår.

Tjocka sulor

Tjockare, styvare sulor har en längre livslängd. De ger också rejäl stadga åt hela foten när du står och balanserar med tårna på smågrepp. Ska du exempelvis klättra sva eller långa leder med crimpiga lister kan därför denna typ av sula vara en god idé för att orka längre.

Du glider inte av smågrepp för att sulan är för mjuk, men kan heller inte känna dig fram med tårna på samma sätt eftersom det är tjockare material mellan fot och klättervägg som gör att du inte förnimmer alla strukturer lika väl.

Med mellansula

I kombination med yttersulorna brukar tillverkare sätta olika typer av mellansulor. Platta skor har generellt styvare gummi och ofta en enda, kontinuerlig mellansula från tå till häl, som i princip ger dig en plattform att stå på. Måttligt nedåtböjda skor har ibland en tudelad mellansula som ger foten lite flex och böjlighet i själva skarven mellan framfot och häldel. Dessa mellansulor kan även ha olika densitet – kanske en lite hårdare i framfoten för stöd åt tårna men en lite mjukare i hälen. Vissa skor har endast mellansula i framfoten men saknar mellansula i hälen för riktigt hög flex och sensitivitet.

Utan mellansula

Vissa aggressiva skor saknar mellansula helt och är istället supermjuka och känsliga, av precis samma anledning som dess mjuka yttersula: det tillåter dig att smeara, stå på slabs och känna dig fram mer intuitivt på väggen. Enkelt uttryckt kombinerar tillverkare olika sulor och mellansulor för att uppnå supermjuka skor, styva stabila skor och alla mångsidiga kombinationer däremellan.

Gummerad tå- och häldel

På många klätterskor har du troligen sett att gummit från sulan tycks fortsätta upp runt hälen och över tåboxen. Detta är kort och gott för att du som klättrare inte alltid står på greppen. Ibland hänger du hälarna över dem och ibland hakar du fast ovansidan av tårna för att hålla dig kvar vid ett flytt.

För att förbättra greppet vid heelhooks och toehooks förses ofta skor med extra friktionsgummi vid häl och tår, som förhindrar att du glider av greppen vid denna typ av akrobatik.

Gummerad tådel

Gummerad häldel

Material

Läder

Fördelen med läder i klätterskor är att det formar sig väl efter din fot, samt är överlägset i andningsförmåga. Läderskor kan behöva lite av en invänjningsperiod innan de sitter bra på din fot och du kan eventuellt behöva ta det i beaktning och gå ner någon storlek extra. De blir något slappare med tiden.

Syntet

Syntet formar sig något efter din fot men töjs inte ut så lätt och blir slappa. Efter en tids klättrande känns de fortfarande som de gjorde direkt ur kartongen. De andas dock inte riktigt lika bra som läderskor och stinker därför lite mer. Vilket material du väljer beror alltså på vad du är ute efter.

Mix

Det finns även blandningar, där exempelvis skons yttre är av syntet och innerfodret är av läder. Vissa skor tillverkas helt i syntet – eftersom de behåller sin aggressiva form över tid – men lämnar en tåpanel av läder inuti skon, eftersom den formar sig bättre efter din stortå.

Foder

Historiskt gjordes klätterskor i ofodrat läder och saknade spänningssystem, vilket krävde att man gick ner flera storlekar och kompenserade för framtida töjning. En lösning på problemet blev då att fodra skorna, eftersom dubbla material är svårare att töja. Idag har även ofodrade skor spänningssystem som motverkar töjning och fodret handlar numera om långvarig komfort för t.ex. nybörjarskor och vissa dojor för trad, sprickklättring och multipitch.

Veganska klätterskor

Veganska klätterskor är givetvis gjorda av syntetmaterial, både i ovansida och foder. Det man också behöver hålla koll på är att inga animaliska ämnen använts i lim eller färgprocess. Det här är ibland detaljinfo som är svår att få tag på. Vi märker därför bara ut skor som veganska i vår shop när tillverkarna är 100% säkra på sin sak och själva kommunicerat det.

Momentum Vegan från Black Diamond

Spänning

Spänningen gör kort och gott att skon bibehåller sin form – den kramar din fot på rätt ställen och agerar som ett exoskelett när du klättrar. Innan tillverkare började laborera med spänningssystem och syntetiska material hade skon enbart en formad läst som sedan snabbt tappade sin form eftersom skon töjs och formas efter en varm, fuktig fot när den används flitigt. Därför fick klättrare back in the days ofta köpa flera storlekar för små klätterskor.

Dagens skor kräver sällan att du går ner fullt så många storlekar, utan bibehåller mycket av sin form långsiktigt eftersom materialen inte blir lika slappa och spänningen ständigt drar tillbaka skorna till originalformen.

Spänningsremmar runt hälkappan tightar exempelvis till skons passform runt din häl och trycker fram foten för maximal kraft på tårna. Spänningsremmar under sulan hjälper dig bibehålla nedåtböjningen i måttliga och aggressiva skor, medan spänningsremmar längs sidorna kan bevara asymmetrin i måttliga och aggressiva skor.

Spänningen kan också göras hårdare eller mjukare beroende på hur mycket stöd skon ska ge – och detta görs ofta genom att tillverkaren perforerar spänningen med hål som gör den lättare att stretcha.

 

Förslutning

  • Kom ihåg! En sko med dålig passform kan aldrig kompenseras med tight snörning
  • Smaken är som baken – i slutändan kommer detta val ner till personlig preferens
Snörning

Snörning gör att skorna sitter mer exakt och kan dessutom justeras om du exempelvis vill ha dem tillfälligt tightare i tårna eller dra åt hälen. Om du klättrar multipitch och spenderar heldagar i skorna adderar snörning möjligheten att variera passformen då och då för att undvika kramp och utsatta tryckpunkter.

Kardborreband

Kardborredojorna däremot är ofta favoritskon för bouldrare och sportklättrare, en populär kombo mellan tofflan och den snörade skon – enkla att dra av och på men samtidigt relativt stabila och exakta runt foten passformsmässigt. Ett bra val om du har riktigt aggressiva dojor du gärna inte myser runt i när du vilar, eller för att du ömsom klättrar, ömsom står nere på marken och säkrar din klätterkompis.

Toffelmodell

Används inom speedclimbing där du bara tar på skorna för 5-30 sekunders användning åt gången, och sedan direkt tar av dem igen.

Sömnad

  • Maskinsydda skor är prisvärda men har sömmar i tåpanelen som inte kan stretcha eller formas
  • Handsydda skor är dyrare men har sömlösa tåpaneler som formas och töjs efter din tå för högre prestanda

Sömmarna på insidan av skon är något som erfarna klättrare ofta kikar efter det första de gör när de ska testa en ny sko. En sko med sömlös tåpanel tillåter nämligen materialet att fritt formas och töjas efter din stortå, vilket är av stor vikt eftersom det är där du vill ha all kraft och precision när du klättrar. Skor med en söm som skär genom tåpanelen tillåter inte samma anpassning eftersom textilmaterialet kan vara hur stretchigt som helst – men sömmens tråd är inte det. Den kommer varken att töjas eller formas efter din tå.

Varför görs inte alla klätterskor med en sömlös tåpanel då? Det enkla svaret på den frågan är: av hänsyn till pris. Skor med sömlösa tåpaneler måste sys för hand av kompetenta, erfarna sömmerskor enligt en mer komplicerad och tidskrävande konstruktionsmall, vilket är dyrt. Om företag vill erbjuda prisvärda klätterskor genom maskintillverkning behöver de hålla sig till en enkel sömnadskonstruktion. I frågan om sömmar får du alltså själv väga pris mot prestanda och avgöra hur stor vikt detta har för just din klättring och plånbok.

Populära klätterskor

La Sportiva Tarantula
1 099 kr
Delbetala från 113 kr/månad
Finns i flera varianter
Scarpa Vapor V Climbing Shoes Men
2 200 kr
Delbetala från 163 kr/månad
Finns i flera varianter
La Sportiva Solution
1 949 kr
Delbetala från 152 kr/månad
Finns i flera varianter
Scarpa Drago LV Climbing Shoes
2 300 kr
Delbetala från 168 kr/månad
Finns i flera varianter
Scarpa Veloce Climbing Shoes Men
1 950 kr
Delbetala från 152 kr/månad
Finns i flera varianter
La Sportiva Tarantula Boulder
1 199 kr
Delbetala från 117 kr/månad
Finns i flera varianter
Scarpa Quantic Climbing Shoes Men
1 995 kr
Delbetala från 154 kr/månad
Finns i flera varianter
La Sportiva Solution Woman
1 949 kr
Delbetala från 152 kr/månad
  • White/Lily Orange
  • 35
  • 36
  • 37,5
La Sportiva Miura VS
1 849 kr
Delbetala från 147 kr/månad
Finns i flera varianter
Tenaya Iati
1 945 kr från 1 844 kr
Delbetala från 147 kr/månad
Finns i flera varianter
-13%
Black Diamond M Momentum Lace Climbing Shoes Black/Anthracite
1 149 kr 995 kr
Delbetala från 108 kr/månad
Finns i flera varianter
La Sportiva Tarantula Boulder Woman
1 199 kr
Delbetala från 117 kr/månad
Finns i flera varianter
-8%
La Sportiva Tarantula
1 095 kr 1 009 kr
Delbetala från 108 kr/månad
  • Black/Poppy
  • 38
  • 38,5
  • 43
  • 45,5
-9%
Black Diamond M Method S ClimbingShoes
1 799 kr 1 645 kr
Delbetala från 138 kr/månad
Finns i flera varianter
Tenaya Ra
från 1 595 kr
Delbetala från 136 kr/månad
Finns i flera varianter
La Sportiva Tarantula Jr
849 kr
Delbetala från 101 kr/månad
Finns i flera varianter
Tenaya Mastia Climbing Shoes
2 100 kr
Delbetala från 159 kr/månad
Finns i flera varianter
Black Diamond Momentum Climbing Shoes Women Black/Alloy
1 149 kr
Delbetala från 115 kr/månad
  • Black/Alloy
  • 35,5
  • 36
  • 39,5
  • 41,5
Tenaya Tanta Climbing Shoes
1 250 kr
Delbetala från 120 kr/månad
Finns i flera varianter
-18%
Five Ten NIAD Lace New Climbing Shoes Men
1 595 kr 1 310 kr
Delbetala från 122 kr/månad
  • Cblack/Crered/Acimin
  • 40
  • 44 2/3
Addnature Editorial Team 2024-03-12 09:44

Varukorg(0 artiklar)

Varukorgen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan

Favoriter(0 artiklar)

Du har ännu inga favoriter
Meny