Pannlampor - vilken är bäst?

Pannlampor - vilken är bäst?

Pannlampor

Ett ringlande ljuståg på väg mot toppen av berget till en ensam ljuspunkt i skogen eller över en kartong med prylar på vinden – pannlamporna är en favorit inom handsfreeutrustningen. Idag används nästan uteslutet kraftfulla LED-lampor och det finns en lampa för alla aktiviteter och terränger. Den här guiden är till för bringa ljus över ditt letande efter en ny pannlampa, eller för att du ska lära känna din befintliga lite bättre.


10 snabba om pannlampor

  • 200 lumen ger tillräckligt ljus för vägar och motionsspår.
  • 500 lumen ger ljus som räcker för de flesta skogsstigarna.
  • 1000 lumen ger ljus som gör att du kan du springa i teknisk terräng i högt tempo.
  • Hur ljuset fördelas påverkar också ljusstyrkan.
  • Ett högt lumenantal påverkar ofta batteritiden.
  • Batteritid och batterikälla blir viktigare ju längre tid du är ute.
  • Ett rött ljus är bra för nattens camping, eftersom det inte sabbar mörkerseendet.
  • Pannlampan ska sitta skönt och stilla på huvudet.
  • Bandet ska vara lättjusterat och kunna användas med mössa eller tofs.
  • Kapslingsklassen anger vattentålighet, men de flesta sportlamporna tål vårt klimat.

Ljusstyrka

Alla som någon gång har varit på jakt efter en pannlampa har läst ordet lumen. Lumen är ett mått på ljusflödet och beskriver det totala ljusflödet som en källa utsänder i alla riktningar. Högst lumenantal är inte alltid synonymt med ljusaste ljuset, utan hur lampan fördelar ljuset har också betydelse. Anpassa ljusstyrkan efter var du ska springa. På upplysta vägar krävs ett lägre lumenantal än om du springer utanför elljusspåret. Generellt sett så kommer en ljuskälla med högre lumenantal att förbruka energi snabbare. Tänk därför på relationen mellan lumen och hur länge du vill vara ute. Ju snabbare du rör dig, desto kraftigare lampa och längre ljuskägla krävs – du kan lätt cykla ifatt ljuset annars.

Ljusspridning

Ljusspridningen är minst lika viktig som ljusstyrkan. En bred ljusspridning passar bra för tältuppsättning eller kartläsning. Den fokuserade ljusspridningen passar bra när du vill se långt och bestämma riktning i löpningen, eller titta efter säkringarna längs klätterleden. Den mest mångsidiga är den som mixar både det breda och fokuserade ljuset, optimalt när du är i rörelse. Nu finns också smarta pannlampor med Reactive-teknologi som själva känner av vart du tittar och hur nära föremålet är och ställer in ljuset själv. Du behöver inte använda händerna och slipper bli bländad när du tittar ner i kartan.

Batteri

Fundera också på vilken typ av batterikälla du vill ha. Du ska aldrig behöva oroa dig över att batteriet tar slut och det ska vara lätt att byta ute i fält. USB är smidigt med enkel laddning, men ger sämre effekt. Medan riktiga batterier ger starkare effekt. Det laddningsbara batteriet måste kunna bytas ut. Specialbatterier går inte att byta ute i skogen, välj då istället utbytbara så extra kan ligga i packningen. Batteritiden blir viktigare ju längre du tänker vara ute och faktorer som minusgrader drar ner batteritiden. Vid vintertid är det därför en god idé att ha ett externt batteri i ryggsäcken eller jackan. När batteriet sitter på huvudet ska det självklart inte kännas tyngande.


Vanliga frågor och svar om pannlampor

Alla tjatar påmig att jag måste ha en superstark pannlampa,är det nödvändigt?

Det beror på hur mörkrädd du är! Skämt åsido. Hur stark lampa du behöver står helt i relation till vilken typ av löpning, hur teknisk terrängen är och hur snabbt du springer. En person som springer teknisk stig i högt tempo kanske tycker att du ska ha en lampa med över 1000 lumen, men om du mest springer på asfalt eller i motionsspår så är 200 lumen fullt tillräckligt. Det är också viktigt att avgöra om man vill ha mycket ljus för att det känns otryggt i mörkret, eller om man vill ha ljus för att kunna se var man springer. Vill man känna sig tryggare så ska man givetvis välja en starkare lampa. Viktigt att tänka på är lampans styrka oftast påverkar batteritiden. En stark lampa kan ge enorma mängder ljus, men du riskerar istället att få soppatorsk ute i skogen. En stark lampa behöver även fler/större batterier, vilket påverkar komfort och smidighet. Så starkast lampa är inte alltid bäst.

Jag vill kunna använda min pannlampa till flera aktiviteter, inte bara löpning.

Mycket klokt. Var då mer uppmärksam på batteritiden så att den räcker för andra aktiviteter som kanske kräver ljus längre tid. Tänk även på att det ska vara lätt att byta batterier ute i fält. Om ett batteripack som kräver laddning från vägguttag tar slut på en vandring blir det inte så lyckat. Har du däremot möjlighet att använda vanliga batterier eller ladda med USB kan du ha med fler batterier eller ett externt batteripack att ladda från. Andra egenskaper att hålla utkik efter är rött ljus för att inte påverka ditt mörkerseende samt att lampan ska ha ett läge för brett allmänljus, vilket ger större spridning om du behöver lysa upp ett helt tält.

Att ha pannlampa som tältlampa funkar utmärkt. Testa att lägga pannlampan i en fryspåse med frostad yta, då sprids ljuset mer.

Varför är det så viktigt att kunna ställa in styrka?

Den mängd ljus som behövs för att lysa upp vägen eller stigen framför dig är på tok för stark för att använda när du ska titta på kartan eller läsa av mobilen. Därför är det bra att enkelt kunna sänka ljusstyrkan rejält. Många lampor är även så starka att du riskerar blända mötande, om du med ett snabbt tryck kan ”blända av” håller du dig vän med andra och minskar risken för olyckor. (Synen av två mötande personer som bländar varandra så att dom frontalkrockar är en komisk syn, men slutar oftast i allvarliga blessyrer). Att kunna justera ljuset efter behov gör även att du kan förlänga batteritiden.

Speciell lampa för vintertid?

Batteritid i alla typer av produkter minskas drastiskt av kyla. Det kan vara svårt att motverka att en pannlampa med batterier placerade vid huvudet blir kalla, men ett sätt som funkar rätt bra om batteripacket sitter baktill är att försöka dra mössan över istället för under pannlampan. Vet du med dig att du kommer vara ute mycket när det är kallt kan det vara bra att titta efter en modell som har batteripack med en lång sladd som man kan förvara i en jackficka, i ryggsäcken eller rund midjan. Vissa modeller kommer med en förlängningssladd som gör att du kan flytta batteriet från huvudställningen till att sitta runt midjan. Mycket smidigt för att kunna variera hur du använder lampan.


Mörkret är en utmaning, inte ett hinder!

Lycka till ute på spåren och fjäll, önskar Addnature.