Börja med trail running

Börja med trail running

Trail running är löpning på naturstigar. Det är ett perfekt sätt att uppleva naturen och få en träningsdos på samma gång. Med våra enkla tips kan du börja med traillöpning redan idag, oavsett vilken nivå du befinner dig på.

5 NYBÖRJARTIPS

1. Börja i lätt terräng

För dig som precis ska börja med trail running är det en god idé att komma igång i lättare terräng så att du hinner vänja dig vid övergången från asfalt till stig. Elljusspår är en bra början om du aldrig har sprungit på stigar tidigare. När du känner dig mer stabil och säker i steget kan du gå över till upptrampade stigar eller vandringsleder. Testa dig fram och ta det försiktigt. Utforska ditt lokala naturområde eller testa lite i någon närbelägen park där du kan simulera liknande terräng.

2. Korta ner stegen

Att inte ta för långa steg är något som alla löpare bör tänka på. Detta gäller ännu mer för trail running. Med kortare steg får du bättre flyt och kan lättare komma in i rytmen. Om du tar för långa steg så finns risken att du får ett hackigt rörelsemönster och sämre kontroll över din löpning. Tänk på att anpassa steget efter terrängen. Vid mer tekniska partier behöver du i regel ta kortare steg medan du kan ta ut steget mer i lättare terräng.

3. Planera stegen

Nybörjare som precis har eller ska börja med trail running tittar oftast på fötterna hela tiden och glömmer bort att lyfta blicken emellanåt. Det är bra att se efter vart du sätter fötterna men försök även att svepa med blicken och planera ett par steg framåt. Ju mer du övar desto mer kommer det att sätta sig i ryggmärgen och till slut kan du planera stegen utan att tänka på det.

4. Sänk farten

Trail running är mer energikrävande än asfaltslöpning även om sträckan är densamma. Detta är något du bör ha med dig innan du ger dig ut så att du inte börjar stressa över dina kilometertider. För nybörjare kan det vara en idé att tänka på sin löptur i tid snarare än sträcka. Gå i tekniska partier om du känner att du börjat tappar kontrollen.

5. Gå i backar

Om det är en väldigt brant sluttning så tjänar du inte på att springa uppför. Spara på krafterna istället och vandra uppför. Hjälp benmusklerna genom att trycka med handflatorna mot låret när du sträcker ut höften i steget. Gå även i längre nerförsbackar i början då utförslöpning innebär påfrestning på knäna om du inte är van.


Vilken utrustning behöver jag för att börja med trail running?

Du som precis ska börja med trail running klarar dig med samma utrustning som du använder för att springa på asfalt. Speciellt om du springer på torra, upptrampade stigar utan uppstickande rötter och stenar. När du börjar springa regelbundet kommer du dock behöva ett par dedikerade trailskor som erbjuder bättre stabilitet och fäste i terräng.

Addnature på sociala medier

Copyright © All rights reserved